Ново място: "Слънце Луна" на ул. "Алабин"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: "Слънце Луна" на ул. "Алабин"

Ново място: "Слънце Луна" на ул. "Алабин"

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден

35166 прочитания

Ако скоро сте се разхождали по ул. "Алабин" в София, вероятно новото светло петно, подаващо се от един от ъглите ѝ, ви е направило впечатление - мястото е ресторант "Слънце Луна" – най-старият от веригата вегетариански ресторанти, магазини и франчайз със същото име, който доскоро беше разположен на ъгъла на ул. "Гладстон" и ул. "княз Борис I".

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден. Веригата далеч не е известна само с вегетарианската си и веган кухня, обикновено хората свързват името "Слънце Луна" преди всичко с качествен квасен хляб. Откакто "Алабин" отвори врати, хлябът се меси лично от създателя Свилен Класанов.

Отглеждането на няколко различни сорта пшеница като лимец, камут, спелта дава възможност на собствениците да затворят кръга на производство и така да осъществяват максимален контрол върху качеството на хляба. Ако пък искате да пробвате да си направите здравословен хляб вкъщи, брашната, носещи марката, са достъпни за всеки.

След няколкото заведения за бързо хранене, ползвали същото помещение, се налага основен ремонт и в момента атмосферата е микс от индустриален дизайн и препратки към стара София. Тръби от истинска мелница са основните осветителни тела. А градината в задния двор е изцяло ръчна изработка.

Храната, както досега, е със здравословна насоченост, но редовните посетители не са само вегани и вегетарианци. "Голяма част от тях идват просто заради стила на готвене. Много от сезонните продукти, които предлагаме, са истинско, небрандирано "био", защото пазаруваме директно от фермерите", казва Свилен Класанов.

Станалите вече известни веган шкембе чорба, веган луканка, постни палачинки и дори веган шаран за Никулден са изцяло по рецепти на готвачите на ресторанта и някои от тях скоро ще заемат трайно място в менюто.

Алкохолните напитки са крафт бира, вино, домашна ракия, като идеята е да се подкрепя локалният бизнес. "Балар" и "Трастена", "Диво пиво" на "Пивоварна 359", новите бири "Самец" и "Витошко лале" са част от тях. Тук можете да намерите и освежаваща "Комбуча" и други домашно правени напитки. В салона на ресторанта има сцена, която вече посреща първите си изпълнители. ул. "Алабин" 22, работно време от 8 до 22 ч.

Ако скоро сте се разхождали по ул. "Алабин" в София, вероятно новото светло петно, подаващо се от един от ъглите ѝ, ви е направило впечатление - мястото е ресторант "Слънце Луна" – най-старият от веригата вегетариански ресторанти, магазини и франчайз със същото име, който доскоро беше разположен на ъгъла на ул. "Гладстон" и ул. "княз Борис I".

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден. Веригата далеч не е известна само с вегетарианската си и веган кухня, обикновено хората свързват името "Слънце Луна" преди всичко с качествен квасен хляб. Откакто "Алабин" отвори врати, хлябът се меси лично от създателя Свилен Класанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK