С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

23 ное 2018, 8:52, 24822 прочитания

Ново място: "Слънце Луна" на ул. "Алабин"

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако скоро сте се разхождали по ул. "Алабин" в София, вероятно новото светло петно, подаващо се от един от ъглите ѝ, ви е направило впечатление - мястото е ресторант "Слънце Луна" – най-старият от веригата вегетариански ресторанти, магазини и франчайз със същото име, който доскоро беше разположен на ъгъла на ул. "Гладстон" и ул. "княз Борис I".

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден. Веригата далеч не е известна само с вегетарианската си и веган кухня, обикновено хората свързват името "Слънце Луна" преди всичко с качествен квасен хляб. Откакто "Алабин" отвори врати, хлябът се меси лично от създателя Свилен Класанов.


Отглеждането на няколко различни сорта пшеница като лимец, камут, спелта дава възможност на собствениците да затворят кръга на производство и така да осъществяват максимален контрол върху качеството на хляба. Ако пък искате да пробвате да си направите здравословен хляб вкъщи, брашната, носещи марката, са достъпни за всеки.

След няколкото заведения за бързо хранене, ползвали същото помещение, се налага основен ремонт и в момента атмосферата е микс от индустриален дизайн и препратки към стара София. Тръби от истинска мелница са основните осветителни тела. А градината в задния двор е изцяло ръчна изработка.

Храната, както досега, е със здравословна насоченост, но редовните посетители не са само вегани и вегетарианци. "Голяма част от тях идват просто заради стила на готвене. Много от сезонните продукти, които предлагаме, са истинско, небрандирано "био", защото пазаруваме директно от фермерите", казва Свилен Класанов.



Станалите вече известни веган шкембе чорба, веган луканка, постни палачинки и дори веган шаран за Никулден са изцяло по рецепти на готвачите на ресторанта и някои от тях скоро ще заемат трайно място в менюто.

Алкохолните напитки са крафт бира, вино, домашна ракия, като идеята е да се подкрепя локалният бизнес. "Балар" и "Трастена", "Диво пиво" на "Пивоварна 359", новите бири "Самец" и "Витошко лале" са част от тях. Тук можете да намерите и освежаваща "Комбуча" и други домашно правени напитки. В салона на ресторанта има сцена, която вече посреща първите си изпълнители.
ул. "Алабин" 22, работно време от 8 до 22 ч.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Амок Ново място: Амок

Клубът иска да разнообрази алтернативната сцена в София

14 фев 2019, 2458 прочитания

Шънджън - бикът на китайската амбиция 2 Шънджън - бикът на китайската амбиция

Градът е огромен експеримент на Китай за бизнес, административен опит и различен начин на живот

8 фев 2019, 4653 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
В Тоскана с колело

История, красота и вино в градчетата от вулканична пепел на Марема

Има ли шофьор в автобуса

Центърът за градска мобилност расте непрекъснато като функции и пари, но управлението на градския транспорт в София остава все така хаотично

Ти декларира ли биткойна?

Данъчните отново напомниха, че печалбите от търговия и сделки с криптовалути се облагат

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Как (не) живеем

Кураторката Вера Млечевска за въпросите, които поставя предстоящото българско участие на Венецианското биенале

Sisters аre doin' it for themselves

Първият македонски филм на Берлинале "Господ съществува, името й е Петруня" спечели публиката с позицията си за ролята на жената

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Ирландски гигант в опаковките купува завод в Луковит, сделка за офис сграда за 60 млн. лв., Coca-Cola HBC придобива сръбски производител на храни

Емисия

DAILY @7AM // 19.02.2019 Прочетете