С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

23 ное 2018, 8:52, 29208 прочитания

Ново място: "Слънце Луна" на ул. "Алабин"

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако скоро сте се разхождали по ул. "Алабин" в София, вероятно новото светло петно, подаващо се от един от ъглите ѝ, ви е направило впечатление - мястото е ресторант "Слънце Луна" – най-старият от веригата вегетариански ресторанти, магазини и франчайз със същото име, който доскоро беше разположен на ъгъла на ул. "Гладстон" и ул. "княз Борис I".

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден. Веригата далеч не е известна само с вегетарианската си и веган кухня, обикновено хората свързват името "Слънце Луна" преди всичко с качествен квасен хляб. Откакто "Алабин" отвори врати, хлябът се меси лично от създателя Свилен Класанов.


Отглеждането на няколко различни сорта пшеница като лимец, камут, спелта дава възможност на собствениците да затворят кръга на производство и така да осъществяват максимален контрол върху качеството на хляба. Ако пък искате да пробвате да си направите здравословен хляб вкъщи, брашната, носещи марката, са достъпни за всеки.

След няколкото заведения за бързо хранене, ползвали същото помещение, се налага основен ремонт и в момента атмосферата е микс от индустриален дизайн и препратки към стара София. Тръби от истинска мелница са основните осветителни тела. А градината в задния двор е изцяло ръчна изработка.

Храната, както досега, е със здравословна насоченост, но редовните посетители не са само вегани и вегетарианци. "Голяма част от тях идват просто заради стила на готвене. Много от сезонните продукти, които предлагаме, са истинско, небрандирано "био", защото пазаруваме директно от фермерите", казва Свилен Класанов.



Станалите вече известни веган шкембе чорба, веган луканка, постни палачинки и дори веган шаран за Никулден са изцяло по рецепти на готвачите на ресторанта и някои от тях скоро ще заемат трайно място в менюто.

Алкохолните напитки са крафт бира, вино, домашна ракия, като идеята е да се подкрепя локалният бизнес. "Балар" и "Трастена", "Диво пиво" на "Пивоварна 359", новите бири "Самец" и "Витошко лале" са част от тях. Тук можете да намерите и освежаваща "Комбуча" и други домашно правени напитки. В салона на ресторанта има сцена, която вече посреща първите си изпълнители.
ул. "Алабин" 22, работно време от 8 до 22 ч.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: "Малки приказки" Ново място: "Малки приказки"

В пространството се провеждат детски работилници и ателиета, лекции и дискусии за родители

23 май 2019, 346 прочитания

Място: Fox Book Cafe 1 Място: Fox Book Cafe

Кафенето в центъра на София с добри книги и цял етаж детски кът

3 май 2019, 4201 прочитания

24 часа 7 дни

23 май 2019, 12089 прочитания

23 май 2019, 2761 прочитания

23 май 2019, 2174 прочитания

23 май 2019, 1830 прочитания

23 май 2019, 1633 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
В Тоскана с колело

История, красота и вино в градчетата от вулканична пепел на Марема

С фокус върху сигурността

Кои са начините, с които можем да защитим телефона си от зловреден софтуер

Борисовата градина на раздора

Устройственият план на парка ще запали нов голям конфликт в София преди изборите

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Тихомир Стоянов

С проекта Imaginary Archive Стоянов допринася към все още колебливия диалог за социалистическото минало и ранния Преход

Градът е сцена

Международната програма на "Варненско лято" и "Световен театър в София"