С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

23 ное 2018, 8:52, 31958 прочитания

Ново място: "Слънце Луна" на ул. "Алабин"

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако скоро сте се разхождали по ул. "Алабин" в София, вероятно новото светло петно, подаващо се от един от ъглите ѝ, ви е направило впечатление - мястото е ресторант "Слънце Луна" – най-старият от веригата вегетариански ресторанти, магазини и франчайз със същото име, който доскоро беше разположен на ъгъла на ул. "Гладстон" и ул. "княз Борис I".

Заведението се премести точно на десетия си рожден ден. Веригата далеч не е известна само с вегетарианската си и веган кухня, обикновено хората свързват името "Слънце Луна" преди всичко с качествен квасен хляб. Откакто "Алабин" отвори врати, хлябът се меси лично от създателя Свилен Класанов.


Отглеждането на няколко различни сорта пшеница като лимец, камут, спелта дава възможност на собствениците да затворят кръга на производство и така да осъществяват максимален контрол върху качеството на хляба. Ако пък искате да пробвате да си направите здравословен хляб вкъщи, брашната, носещи марката, са достъпни за всеки.

След няколкото заведения за бързо хранене, ползвали същото помещение, се налага основен ремонт и в момента атмосферата е микс от индустриален дизайн и препратки към стара София. Тръби от истинска мелница са основните осветителни тела. А градината в задния двор е изцяло ръчна изработка.

Храната, както досега, е със здравословна насоченост, но редовните посетители не са само вегани и вегетарианци. "Голяма част от тях идват просто заради стила на готвене. Много от сезонните продукти, които предлагаме, са истинско, небрандирано "био", защото пазаруваме директно от фермерите", казва Свилен Класанов.



Станалите вече известни веган шкембе чорба, веган луканка, постни палачинки и дори веган шаран за Никулден са изцяло по рецепти на готвачите на ресторанта и някои от тях скоро ще заемат трайно място в менюто.

Алкохолните напитки са крафт бира, вино, домашна ракия, като идеята е да се подкрепя локалният бизнес. "Балар" и "Трастена", "Диво пиво" на "Пивоварна 359", новите бири "Самец" и "Витошко лале" са част от тях. Тук можете да намерите и освежаваща "Комбуча" и други домашно правени напитки. В салона на ресторанта има сцена, която вече посреща първите си изпълнители.
ул. "Алабин" 22, работно време от 8 до 22 ч.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нова концепция: Bagri by Boykovski 4 Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

6 дек 2019, 2860 прочитания

Ново място: Little Bird Place Ново място: Little Bird Place

Галерията е посветена на взаимовръзките между природата и изкуството

29 ное 2019, 3392 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
В Тоскана с колело

История, красота и вино в градчетата от вулканична пепел на Марема

Още от Капитал
Бъдещият софийски жк "Галакси"

Срещу необявена цена "Галакси инвестмънт груп" стана собственик на най-големия парцел за строителство в рамките на София

На първо място инженер

Станислав Протасов, съосновател на софтуерната компания Acronis

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10