Новият брой: Магистрален грабеж

Там, където пистите започват от прага на хотела

Там, където пистите започват от прага на хотела

Вал д’Изер и Вал Торанс предлагат срещи с незабравима планина, писти и хора

Петър Карабоев
10249 прочитания

© Петър Карабоев


Емили Пайевич, вечно усмихнатата управителка на 5-звездния хотел Altapura във Вал Торанс лично излезе да изпрати малката ни група и раздаде на всички по плик с храна за обратния път до летището на Женева. Това бе незабравима демонстрация на гостоприемство (сигурно има значение, е тя е наполовина сръбкиня, но видяхме и как клиентите като стари приятели я прегръщат и поздравяват за рождения ѝ ден) в края на кратко пътуване до някои от най-добрите места за ски туризъм на Френските Алпи. То започна няколко дни по-рано през декември със също така незабравимата нощна гледка към Вал Д’Изер и облените в призрачна лунна светлина писти над курорта от терасата на Le Blizzard - също един от най-добрите хотели в района.

Между тези две събития са разположени много ски емоции, комфорт, френска кухня и вино. Както и спокойни и отзивчиви служители или ски гидове и инструктори, които се държат като приятели. Спиращи дъха планински панорами със сякаш безброй и всевъзможни писти и лифтове, по които можеш да отидеш до съседните долини. Или дори да преминеш в Италия - тя е на 5 км от Вал Д’Изер буквално отвъд един от върховете.

Мнозина българи пътуват за ски туризъм до Австрия и Италия, които безспорно са по-близо и по-достъпни с автомобил, отколкото Френските Алпи. Но френски зимни алпийски почивки се предлагат на добри цени от поне дузина известни български туристически агенции и са достъпни и за индивидуално или групово планиране.

Сезонът тук е дълъг над 5 месеца - от 24 ноември до 1 май (във Вал Торанс е още по-дълъг, защото курортът отваря пръв - от 17 ноември до 5 май) с два пика около Коледа/Нова година и през февруари, когато е училищната ваканция във Франция. Но пистите, отворени обикновено от 8.00-8.30 до 16 часа, са толкова много и широки като булеварди, а съоръженията за тях - толкова достъпни и разнообразни, че и в най-натоварените моменти няма тълпи.

Най-вероятно заради глобалното затопляне през последните години се случва снегът да падне изнервящо късно през декември или дори януари, но тази година дойде тъкмо навреме - в последната седмица на ноември. На 7 януари 2019 г. във Вал д’Изер имаше 90 см сняг, а по най-високите места над 3000 м беше натрупало 190 см. Разбира се, стотици оръдия за изкуствен сняг работят денонощно, когато е достатъчно студено.

В името на удължаване на сезона се рекламира преживяването "влез със ските в пролетта". Защото в края на април и началото на май от топлината снегът омеква през деня и става удобен за по-неопитните и децата.

За всички и по всяко време от сезона на разположение са инструктори и гидове от Ecole du ski Francaise - сдружение, в което се попада, след като отговориш на високи критерии, някои от които са изискване да имаш опит като състезател. Специално във Вал д’Изер те са около 350 души и говорят по няколко езика. Шотландката Маделин, с която се запознахме, учеше руски, но местното бюро на ESF предлага услуги на още 7 езика - немски, английски, испански, италиански, гръцки, японски, холандски. Освен това Маделин очевидно знаеше в каква сила са се превърнали социалните мрежи, по пистите често снимаше с телефона си и на следващата сутрин получихме от нея приятна изненада - видеоклип за спомен.

Разнообразие от цени

Цените варират чувствително според седмиците около споменатите два пикови момента, както и според избраната категория на хотела или вилата (chalet).

Така дори в курорти със стряскаща репутация за суперлукс като Куршевел компания от 10 души (не е невъзможно, това са 4-5 семейства) може да наеме за седмица срещу по-малко от 90 евро на човек за нощувка триетажно шале с директен изход на пистата, сауна, джакузи вана, голям хол с камина, трапезария и напълно оборудвана кухня. А, и с голяма тераса, където да си пиеш виното, докато зимното слънце залязва.

Във Вал д'Изер Refuge de Solaise се зарежда преди сезона с трайните стоки за няколко месеца и през сезона се доставят само нетрайни стоки; кашони и дървени касети от опаковките се изгарят в пещта на парното; отпадъците от храни, стъкло и пластмаси се компресират и съхраняват в големи контейнери до лятото.

Същото разнообразие важи и за пропуските за лифтовете и пистите. Има карти дори само за половин ден, почасови, еднодневни, 3-, 6-, 7-дневни, за един курорт или за цяла група курорти в определен район Всичко зависи от планирането и намирането на добри пакети, оферти и отстъпки.

Във Вал Торанс например за начинаещи картата се предлага за само 27.50 евро на ден (иначе е 55 евро). Двама опитни скиори могат да карат 6 дни по десетките писти с дължина 150 км и 8 лифта срещу общо 246 евро. За група над трима т.нар. Tribe pass е 241 евро също за 6 дни. Ако един възрастен иска да отиде сам, цената е 256 евро за 6 дни, но ако иска кара и в прочутите Три долини наоколо (общо 600 км писти) разликата не е съществена - 306 евро.

Сред ски пропуските за Вал д’Изер/Тине има дори опция с отстъпка за избралите за отидат на пистите само следобед (т.е. за около 4 часа) и картата излиза 44 евро на ден. Но най-масовите 6-7-дневни карти са в рамките на 294 - 343 евро и всичко това са цени по официални обяви, за които могат да се намерят отстъпки от 20%.

Различни са вариантите за ски оборудването. Понеже до тази част от Френските Алпи се стига със самолет, препоръчително е добре да се изчислят разходите за превоз на чифт ски и обувки, включително и за трансфера до курорта. Така ще се пресметне дали не е по-добре те да се наемат на място. В Killy Sport - едно от реномираните места във Вал д’Изер, например ски и обувки струват около 240 евро за седмица. Има богат избор и от облека, каски и очила, но те се продават. Добре е да се помни също, че и в двата курорта се случват, макар и да са инцидентни, кражби на ски, а оборудването на ски гардеробите е застраховано.

За всекиго по нещо и по много

По склоновете на Вал д’Изер и Вал Торанс има от всичко и за всеки - от търсещите адреналин по "черни" писти или спускане през девствен сняг до любителите на спокойна разходка по пътеки или излет със снегоходки. Ако времето е лошо или човек няма настроение, може да отиде на фитнес, масажи, спа Вал Торанс може да е изграден изключително около карането на ски, но има и собствена програма за антистрес на гостите си, които понякога идват уморени от работа, напрегнати и депресирани. В нея са включени медитация, йога, дихателни упражнения, а някои от "триковете" са просто напомняне: изключи телефона, спи, смей се, отпусни се и започни да си прощаваш собствените грешки. Комбинацията с кристално чистия въздух и сякаш идващи от вечността гледки на планините наистина лекува.

Двата курорта са и със собствена специфика. Ако Вал д’Изер е по-ниско разположен - на 1850 метра надморска височина, то Вал Торанс е най-високо изграденият европейски ски курорт - на 2300 м, над линията на растителността. Първият е градче с около 2000 постоянни жители, църква, училище, търговска улица и т.н., а пистите започват от покрайнините. Вторият е буквално върху пистите - те преминават покрай хотелите и вилите толкова близо, че буквално на прага им човек може да се качи на ските и да се спусне.

Във Вал д’Изер автобусният транспорт е безплатен (всъщност разходите са включени в картите за пистите) и се движи от 7 до 23 часа. Такова нещо изобщо няма във Вал Торанс - там, за да се движиш между хотелите и ресторантите, си поръчваш микробус-совалка. Вал д’Изер има автомобилен трафик, Вал Торанс е забранил да се паркира по улиците (за да не се пречи на снегорините), а автобусите с туристи спират на паркинг преди курорта.

Apre-ski и нощният живот във Вал д’Изер е по-разнообразен: ресторантът La Luge на хотел Blizzard със страхотно фондю и вина, ресторант и бар La Baraque с музика на живо, трите зали за партита на La Folie Douce (за вино, сирена и пури). Във Вал Торанс повечето развлечения са концентрирани в самите хотели.

Но стандартът на имена Le Blizzard и Altapura е такъв, че дизайнерите са били оставени да си свършат професионално работата с вдъхновение. В Le Blizzard е пълно с дървени греди, ламперии, приглушени светлини, ретроелементи дори в спа зоната и запомнящи се дребни детайли - от ушитите от дебел кариран вълнен плат сувенирни калъфчета за смартфони до еднаквия десен на килима в ресторанта и стенната платнена облицовка на асансьора, заради която изглежда сякаш някой му е изплел пуловер. Царствено разположеният Altapura във Вал Торанс е по-модерен и с по-различен тип планински уют. Но няма как да се забравят голямото стенно пано от стари ски, пушалнята с ярък бар плот от ски обувки и спускащи се от тавана снопове от щеки.

Сякаш не стига това, в хотел Le Pashmina във Вал Торанс са изнесли на една от терасите си две иглута. Кръстени "Скот" и "Амундсен" и оформени в хималайски стил, сферичните конструкции под открито небе предлагат планината на длан. Както и пълен дигитален детокс - в тях няма телевизори и интернет.

Как се стига до всичко това?

Най-близкото летище е в Шамбери и връзката с автобус за Вал Торанс е 39 евро, но то е предимно за вътрешни полети и изисква прехвърляне някъде във Франция.

От България най-бързият начин е с полет на Wizzair до Женева два пъти - в петък и понеделник. От летището на швейцарския град има различни варианти за трансфер - от частен микробус-совалка до междуградски автобуси. В горната ценова категория пътят с луксозния превозвач Leocleme-prestige (работи 24/7, но се препоръчва резервация) за 4-6 души до Вал Торанс с по един куфар на пътник отнема около два и половина часа срещу 400 евро. С Altibus билетът е 68 евро. Пресичането на границата с Франция е почти незабележимо.

Има и вариант за пътуване от Румъния, където полетите от Букурещ са много повече - до Женева и до Лион. Мнозина румънци продължават от Лион с влак до Мутие, където е разпределителната автогара за алпийските курорти. Оттук до Вал Торанс например билетът е 13 евро.

Но пътуването си струва заради красотата, откриваща се след всеки завой и заради шанса да се срещнеш с хора като Емили Пайевич. Тогава най-добре се разбира и често цитираното тук обобщение от парапланериста Никола Хелмбахер: "Планината е създала декора, от нас зависи да си създадем преживяванията за него."

Още информация - на www.valdisere.com, www.valthores.com, www.france-montagnes.com

Другите забавления

Писта за "леден дрифтинг" с автомобили BMW с инструктор, може да се тестват още е-мотоциклети, картинг и ATV във Вал д’Изер и Вал Торанс.

Кучешки впряг - шейната с 6 кучета се управлява от водач, цената за 1 час за двама души достига 90 евро.

Нощем с моторна шейна - особено зрелищни са нощните преходи, когато на всеки снегомобил се монтира двуметрова светеща мачта в синьо или зелено

Преходи по снежните пъртини - и на двете места има хартиени и цифрови карти на пътеките с данни за интересните места и график на градския транспорт

3 майстори готвачи, отличени с две звезди на Michelin - Димитри Доасньо и Мишел Арнул, гостуват във Вал д’Изер на колегата си Беноа Видал на 22 февруари и 23 март. Отделно Видал има три кулинарни курса - на 17 януари, 21 февруари и 21 март.

Международен фестивал за приключенски филми (23-то издание, 15-18 април 2019) във Вал д’Изер с прожекции, дискусии и изложби.

Classicaval - фестивал на класическата музика в бароковата църква "Сан Бернар дьо Ментон" във Вал д’Изер (21-24 януари и 11-14 март)

Програма за деца Val Kids с 4 зони във Вал д’Изер забавлява и разказва за планината, ските и хората, които работят там; има и специални детски писти за тотално начинаещи. Вал Торанс също има подобни програми, но семейният ски туризъм там не е толкова развит.
5 месеца - толкова продължава ски сезонът (от 24 ноември до 1 май)

60% е делът на пистите във Франция над 2200 м, за които е гарантирано, че ще имат добра снежна покривка

2551 м - на тази височина ще е Refuge de Solaise, най-високо разположеният хотел във Франция

1932-1933 - това е първият зимен сезон за местните хотели

80 години навърши местната лифт компания Val d'Isere Telepherique

2800 души на час може да превозва новият лифт La Daille gondola по дизайн на италианците от Pininfarina (същите стоят и зад Ferrari и Mazerati), с който се стига директно до безспорния лидер в apre-ski часовете на Вал д’Изер - клуб La Folie Douce, заради новия лифт се премахват от планината 40 пилона от старите съоръжения. 2800 експоната има в Историческия музей на Вал д'Изер (безплатен вход), който няма време да го посети, може да слуша 10 подкаста от мобилното приложение на курорта.

Емили Пайевич, вечно усмихнатата управителка на 5-звездния хотел Altapura във Вал Торанс лично излезе да изпрати малката ни група и раздаде на всички по плик с храна за обратния път до летището на Женева. Това бе незабравима демонстрация на гостоприемство (сигурно има значение, е тя е наполовина сръбкиня, но видяхме и как клиентите като стари приятели я прегръщат и поздравяват за рождения ѝ ден) в края на кратко пътуване до някои от най-добрите места за ски туризъм на Френските Алпи. То започна няколко дни по-рано през декември със също така незабравимата нощна гледка към Вал Д’Изер и облените в призрачна лунна светлина писти над курорта от терасата на Le Blizzard - също един от най-добрите хотели в района.

Между тези две събития са разположени много ски емоции, комфорт, френска кухня и вино. Както и спокойни и отзивчиви служители или ски гидове и инструктори, които се държат като приятели. Спиращи дъха планински панорами със сякаш безброй и всевъзможни писти и лифтове, по които можеш да отидеш до съседните долини. Или дори да преминеш в Италия - тя е на 5 км от Вал Д’Изер буквално отвъд един от върховете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар
  • 1
    stan72 avatar :-|
    Станислав Генов

    Значи там може тук не? Разбира се тук трябва да е доста по-малък мащаб и хотелите да са долу, но условия за ски има и то прекрасни


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Диво и красиво

Диво и красиво