Тутракан, или Рибена чорба за душата*

Маршрут от книгата "От Балкана до Дунав"

Древно селище с богата история, в което животът винаги е бил свързан с река Дунав и риболова. През периода на Римската империя тук е имало голям военен гарнизон, носещ името Трансмариска (буквален превод от латински - "отвъд блатата"), важна част от Дунавския Лимес. Около останките от северната крепостна стена на Трансмариска е изграден впечатляващ парк, който привлича деца и възрастни с чудесната си атмосфера. Само до преди век Тутракан е бил сред основните риболовни центрове по цялото протежение на Дунав. В началото на XX век е имало над хиляда рибарски лодки и почти пет хиляди рибари. За съжаление войните и румънската окупация на Южна Добруджа, когато градът носи името Тутракая, постепенно намаляват тези числа, но дори и днес все още има голяма и жива рибарска общност. Повече за този аспект на местния живот може да се разбере в етнографския музей "Дунавски риболов и лодкостроене".

Рибарската махала е самобитен квартал, където все още се усеща духът на старите времена. Там човек може да се разходи, да разгледа скромните рибарски къщи, да си купи прясна риба или да опита прословутата рибена чорба. Няколко от старите рибарски къщи са възстановени. В тях може да се видят експонати, свързани с производството на лодки, рибарски мрежи и вино. Те са част от работата на Историческия музей в Тутракан. Има и посетителски център, в който може да разберете повече за рибарската общност. В две реновирани къщи се предлага настаняване, за резервации трябва да се обадите в местния музей. До средата на миналия век покрай брега на реката са работели водни мелници, където се е мелело зърното от региона. Последната е затворила през 1942 г. Сега има планове да се възстанови една такава мелница, в която да се мели царевица и да се приготвя топла мамалига (царевичен качамак) като туристическа атракция. Традицията да се приготвя мамалига е свързана с румънския период на управление, а от няколко години в близкото село Нова Черна се организира и кулинарен фестивал на тази тема. От селото се тръгва по единствения път за село Сяново, където е разположен манастирът "Света Марина", построен до лековито аязмо, единствено по рода си в Тутраканско.

Всяко лято в края на юли се провежда колоритният международен фестивал "Огненият Дунав". В рамките на няколко дни градът е домакин на поредица от културни събития, чиято кулминация са конкурсът за приготвяне на рибена чорба и нощен концерт-спектакъл с лодки и фенери. Ако планирате да ги посетите – добра идея е да резервирате места за настаняване. По същия начин стоят нещата и с празника Джулай морнинг, който от няколко години се чества освен на Камен бряг и на кейовата стена покрай Дунав на изток от Рибарската махала на Тутракан.

Екология и велотуризъм

В близката околност интерес за природолюбителите представляват защитените местности Калимок-Бръшлен - западно от града, Стената - на главен път Русе - Силистра, и Пожаревски острови, които са орнитологично важни места с международно значение. Калимок-Бръшлен е обширна влажна зона с естествени блата и бивши рибарници покрай Дунав, където могат да се наблюдават редки видове птици и растения, както и изчезващи рибни видове. Стената е свързана с живота на най-голямата колония от пчелояди в страната. Източно от Тутракан са малкият и големият Пожаревски острови (Малък и Голям Косуй), където живеят големи колонии от корморани и чапли. До село Пожарево може да се стигне по маркирано вело трасе покрай брега на реката, свързващо Тутракан и Силистра (10 км).

Ако продължите по трасето още 6 км, ще стигнете до село Дунавци, където има хубав плаж, стара чешма и страхотна гледка от Паметника на четата на Панайот Хитов. Мястото е изключително панорамно и стават чудесни снимки. Следващото село в посока Силистра е Малък Преславец, известно със своята влажна зона, която е защитена природна местност. Там виреят водни лилии.

Перспективи за развитие

Тутракан в наши дни е привлекателно място за все повече туристи. Градът е удобно разположен по средата между Русе и Силистра, пътищата са добри, а времето е подходящо за посещения от ранна пролет до късна есен. Може би в началото повечето хора идват заради славната история на този край, но много бързо се адаптират и към местната кулинарна традиция. Разбира се, повечето рецепти са свързани с рибата от реката, която в този участък все още е в изобилие. В началото и в края на Рибарската махала има две рибни борси, където почти всеки ден се предлага прясна риба в зависимост от сезона. Много е любопитно по време на варене на ракия да се заседите до местният казан, който е точно до рибарските къщички, а самите рибари винаги нещо оправят по своите лодки и мрежи. А славата на рибената им чорба е напълно заслужена. Десетките различни рецепти в Тутракан могат да бъдат опитани в рамките на Фестивала на рибената чорба. Препоръчваме да се доверите на кухнята в ресторант "Лодката" - емблематично място в Рибарската махала. Там чорбата се приготвя от няколкото вида прясна риба според сезона, а зеленчуците предварително се пекат на скара и се добавят накрая към рибния бульон. Освен това може да опитате мамалига, тарама хайвер и пържен боблет. А на края на деня излезте на брега да изпратите слънцето. Залезите на брега на Тутракан са могъщи и безкрайни, даващи поводи за много размисъл.

Как да стигнем: Пътят Русе - Силистра минава покрай Тутракан. За града има няколко отбивки. Ако идвате от Разград или Шумен, пътят минава през град Кубрат.

Къде да отседнем: В Тутракан и околностите има няколко хотела, като препоръката ни е по време на фестивалите "Огненият Дунав" и "Джулай морнинг" да резервирате места поне месец предварително.

Не пропускайте: Исторически музей, Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене", Рибарската махала, Мемориален комплекс "Военно гробище 1916" до село Шуменци, Текето в село Варненци, Фестивал на рибената чорба в Бръшлен през септември, Кулинарен фестивал на мамалигата в село Нова Черна през октомври.

Из района: Силистра с находките от Античността, Средновековието и Възраждането, Кайнарджа с белокаменната чешма.

Подходящо за: Фестивали с кулинария, Дунавски острови, риболов, веломаршрут, градски културни събития

Полезна информация

"Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан" е локална организация за алтернативен туризъм. При тях може да наемете велосипеди (включително и електрически), както и каяци с водач или самостоятелно. При предварителна заявка може да се организира разходка с моторна лодка и демонстрация – приготвяне на типични ястия на рибарите по близките острови. Стандартни услуги - отдаване на палатки и спални чували под наем, екскурзовод за Тутракан и близката околност. Преди няколко години сдружението нашумя с първия по рода си "Дунавски сал", който се спускаше от Видин до Силистра и действаше като плаваща платформа за културни изяви на живо.

* Маршрут от книгата "От Балкана до Дунав". Заглавието е на редакцията.

Още от Капитал