Седем дни в Санкт Петербург

Град на контрасти, театри и невероятни истории

След осем години изучаване на руски език в училище любопитството да видя Москва и Петербург се превърна в нещо естествено. Въпреки това Русия е едва двадесет и третата европейска страна, която посещавам, и причините са ясни – от една страна, грешната представа за скъпи самолетни билети и хотели, а от друга – фактът, че за моето поколение (30+) е изключителна рядкост тази държава да е в списъка с вълнуващи дестинации за туризъм.

Шансът идва по покана на театър "Балтийски дом", на който Федерацията за втори път в последното десетилетие гласува бюджет от над 1 милион евро, за да бъде домакин на Европейските театрални награди и да покаже най-доброто от руския и европейския театър пред над 200 критици, директори на фестивали и театри от цял свят. В секундата, в която поканата пристига, си представям как след интензивните дни с по три спектакъла на вечер ще остана още малко и ще попътувам.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Слабовато попадение. Да се пише по този начин за Санкт Петербург (Питер) е горе-долу същото като да се представя цялостната българска кухня, примерно, със шопска салата. Още повече когато става дума за представяне на Санкт Петербург пред читателска аудитория, значителна част от която има далеч по-многопластова представа за географската сърцевина и същност на руската култура. Ще ме извини, надявам се, авторката за нейното "описание" на престоя й в Санкт Петербург, което ми наподобява препускането с маратонки и шорти на американски туристи из Лувъра пред учудените погледи на парижани. Известно оправдание, ако може така да се каже, е дисклеймъра на авторката за това, че е била само за няколко дни и че е от поколението 30+. Незнаенето на руски език е сериозен минус, да. А на който му е интересно - исторически поне да добие представа за културната тъкан на Санкт Петербург и защо наистина този град създава особено усещане (ако го сравним с Москва, примерно) - скромно съветвам на заинтересованите да отворят някои от класическите произведения на Пушкин, Гогол, Достоевски (в превод или в оригинал) и да прочетат - всичко е там.

 • 2
  ivan_ivanov avatar :-|
  птицата-бегач

  Безплатната крепостна работна ръка и френските архитекти са творците на този град. Иначе щеше да е същото блато с комари, от разливите на р.Нева, каквото е бил преди Петър | .

 • 3
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Ще ме прощавате, но прекалено плитко за управляващ партньор на агенция за крос медийни решения (каквото и да е това). Не ми се коментират дори "забраната" за пътуване до Москва и "ревящите" Москвичи. Питер не е за всеки, особено през зимата. Петър Първи е имал визия, когато крепостните селяни и френските архитекти са му го строили, а духът на онова време още е жив.

 • 4
  doxen avatar :-|
  doxen

  Статия писана от "милениъл" за "милениъли".

 • 5
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  "фактът, че за моето поколение (30+) е изключителна рядкост тази държава да е в списъка с вълнуващи дестинации за туризъм"

  Не бъркайте "моето поколение" с "моята секта".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал