С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

14 мар 2019, 12:26, 3696 прочитания

Ново място: "Такотека"

Появата на мястото е първа стъпка към дългоочакваното навлизане на мексиканската кухня в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Допреди 60-те години на миналия век думите тако, кесадия и моле са напълно непознати за света извън Мексико и южните щати. Днес обаче мексиканската е сред първите пет най-популярни кухни в света наред с китайската, италианската, гръцката и японската. Мексиканските ресторанти са пръснати от Сидни през Адис Абеба до Улан Батор, че и в Космоса, след като NASA изпратиха тортили на астронавтите си. Но не и в София. Поне до тази седмица, когато се появи "Такотека", в която основната дума е Мексико.

"Такотека" се намира на ул. "Шишман" 22, или в двора на "Билкова", за да ме разберат всички. Може да я наречем такерия, може да я наречем мексикански гастро-бар или бистро за такоси и питиета. Екипът идва и от добре познати места като "Щастливото прасе", или "Бар Петък".


Менюто е пределно ясно: четири стартера, сред които любимите кесадии, севиче, коктейл с октопод, хабанеро крилца, и кесо фундидо с приготвен на място чипс. Следват четири класически и четири специални такоси, и накрая - десерти, сред които и чуроси. Сосовете и диповете се приготвят на място.

Като акомпанимент са най-добрите класически коктейли, достатъчно бири, както и няколко български и южноамерикански вина.

Обедно меню също ще се предлага. Предимно мексиканско, разбира се.



От опитаните кесадия, гуакамоле и тако с гъби може да се каже, че тук има сериозен потенциал. Рационално разпределено пространство, уют, много удачно лого и илюстрация на подложките, предстоящи общи инициативи с "Билкова" - до момента всичко звучи като добра новина.

В момента "Такотека" е в режим на събития, но бързо се придвижва към работния си ритъм, който ще е от понеделник до неделя от 11 до 3 на обяд и от 6 до 12 вечерта.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Амок Ново място: Амок

Клубът иска да разнообрази алтернативната сцена в София

14 фев 2019, 4411 прочитания

Шънджън - бикът на китайската амбиция 2 Шънджън - бикът на китайската амбиция

Градът е огромен експеримент на Китай за бизнес, административен опит и различен начин на живот

8 фев 2019, 5930 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Хумус сапиенс

Заведение от европейската верига Hummusbar отвори врати в София

Пъстър растеж

Финансовите резултати на публичните компании за 2018 г. са в доста противоположни посоки и под влияние на специфични фактори

Новият живот на старите къщи

Четири щастливи истории за запазени и възстановени сгради в София, Стара Загора и Русе

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Ново място: "Такотека"

Появата на мястото е първа стъпка към дългоочакваното навлизане на мексиканската кухня в София

Господин Х

Голяма неоторизирана изложба в Мадрид представя работата на анонимния уличен артист Банкси

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Лихвите в САЩ замръзват до края на годината, ЕНП с шамарче към Орбан

Емисия

DAILY @7PM // 21.03.2019 Прочетете