Ново място: "Такотека"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: "Такотека"

Ново място: "Такотека"

Появата на мястото е първа стъпка към дългоочакваното навлизане на мексиканската кухня в София

Марина Караконова
13643 прочитания

Допреди 60-те години на миналия век думите тако, кесадия и моле са напълно непознати за света извън Мексико и южните щати. Днес обаче мексиканската е сред първите пет най-популярни кухни в света наред с китайската, италианската, гръцката и японската. Мексиканските ресторанти са пръснати от Сидни през Адис Абеба до Улан Батор, че и в Космоса, след като NASA изпратиха тортили на астронавтите си. Но не и в София. Поне до тази седмица, когато се появи "Такотека", в която основната дума е Мексико.

"Такотека" се намира на ул. "Шишман" 22, или в двора на "Билкова", за да ме разберат всички. Може да я наречем такерия, може да я наречем мексикански гастро-бар или бистро за такоси и питиета. Екипът идва и от добре познати места като "Щастливото прасе", или "Бар Петък".

Менюто е пределно ясно: четири стартера, сред които любимите кесадии, севиче, коктейл с октопод, хабанеро крилца, и кесо фундидо с приготвен на място чипс. Следват четири класически и четири специални такоси, и накрая - десерти, сред които и чуроси. Сосовете и диповете се приготвят на място.

Като акомпанимент са най-добрите класически коктейли, достатъчно бири, както и няколко български и южноамерикански вина.

Обедно меню също ще се предлага. Предимно мексиканско, разбира се.

От опитаните кесадия, гуакамоле и тако с гъби може да се каже, че тук има сериозен потенциал. Рационално разпределено пространство, уют, много удачно лого и илюстрация на подложките, предстоящи общи инициативи с "Билкова" - до момента всичко звучи като добра новина.

В момента "Такотека" е в режим на събития, но бързо се придвижва към работния си ритъм, който ще е от понеделник до неделя от 11 до 3 на обяд и от 6 до 12 вечерта.

Допреди 60-те години на миналия век думите тако, кесадия и моле са напълно непознати за света извън Мексико и южните щати. Днес обаче мексиканската е сред първите пет най-популярни кухни в света наред с китайската, италианската, гръцката и японската. Мексиканските ресторанти са пръснати от Сидни през Адис Абеба до Улан Батор, че и в Космоса, след като NASA изпратиха тортили на астронавтите си. Но не и в София. Поне до тази седмица, когато се появи "Такотека", в която основната дума е Мексико.

"Такотека" се намира на ул. "Шишман" 22, или в двора на "Билкова", за да ме разберат всички. Може да я наречем такерия, може да я наречем мексикански гастро-бар или бистро за такоси и питиета. Екипът идва и от добре познати места като "Щастливото прасе", или "Бар Петък".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK