Милано (сърце) дизайн

Акцентите и тенденциите от най-важната среща на световния дизайн Salone del Mobile 2019

Еgoitaliano представят новата колекция на Egolab, Babouche
Еgoitaliano представят новата колекция на Egolab, Babouche    ©  Lulop
Еgoitaliano представят новата колекция на Egolab, Babouche
Еgoitaliano представят новата колекция на Egolab, Babouche    ©  Lulop

Милано продължава да утвърждава лидерската си позиция като световна столица на дизайна – всяка пролет през април тук се показват за първи път и оттук се разпространяват по света най-новите идеи, концепции и продукти за интериора.

И тази година зад вратите на едва ли не всяко палацо, във всеки двор и галерия се криеше ново откритие. По време на седмицата глобалните технологични компании се конкурират за внимание със световноизвестни модни къщи, а поклонници на дизайна от цял свят изпълват улиците и кафенетата на града с невероятна жизнена енергия. Независимо дали сте професионалист, свързан с архитектурата и дизайна, или любител, Salone del Mobile винаги си струва пътуването, а неговото 58-о издание не беше изключение.

Акцентът на седмицата е, разбира се, историческият Международен панаир за мебели и дизайн Rho Fiera Milano, най-големият като мащаб и най-значим като влияние в света. Сред изобилието на панаира и многобройните му сателитни изложби, дебюти, инсталации, партита и срещи човек трудно може да подбере и да успее да види голяма част от цялото това многообразие от идеи и добър вкус.

Но тази година Седмицата на дизайна в Милано беше различна – светът отбелязва 500 години от смъртта на гения Леонардо да Винчи.

От всички градове, в които е живял, Леонардо прекарва най-много време в Милано - връзка, която продължава двадесет години, през които Леонардо изследва всички области на знанието и предоставя на града най-доброто от творческите си способности. 58-то издание на Salone del Mobile отбеляза годишнината на Леонардо да Винчи с две масивни инсталации и множество събития.

Едната от инсталациите, посетена от хиляди чакащи на опашка да я видят, беше "Aqua. Визията на Леонардо", посветена на изумителните му изследвания, особено тези, свързани с водата. Разположена в сърцето на Милано, в началото на канала Conca dell'Incoronata, проектиран от самия Леонардо да Винчи, с един светодиоден екран с непрекъснато променящ се силует на града, тя действаше като прозорец към бъдещето на Милано, видяно от художника Марко Балич.

Другата инсталация в чест на Леонардо е De-Signo, разположена в рамките на панаира в павилион 24. Тя буквално свързва постиженията на Леонардо, подхода му към дизайна и постиженията на ренесансовите работилници с постиженията на съвременните италиански дизайнерски компании.

С много снимки, документални филми и светлинни ефекти инсталацията на Давид Рампело и Алесандро Коломбо на площ от 400 квадратни метра ни прави свидетели на голяма част от това, с което се гордеят съвременните наследници на Леонардо - от времето на великия майстор до наши дни.

Дълги опашки от търпеливо чакащи посетители имаше на много места. Като например пред входа на Palazzo Serbelloni, където Louis Vuitton представя един от ежегодните акценти - Objets Nomades, предметите, вдъхновени от пътешествия. Колекцията включва селекция от продукти, резултат от сътрудничеството на Louis Vuitton с известни дизайнери през годините, както и нови неща. Като впечатляващия фотьойл Bulbo на братята Campana, който сякаш е направен от множество цветни листчета.

Известният британски дизайнер Том Диксън тази година реши да опита нов начин за представяне на колекциите си, като отвори ресторант в сърцето на Милано. The Manzoni е едновременно и шоурум и позволява на посетителите да се запознаят с продуктите на дизайнера в "активна обстановка". Гостите се хранят под гладките полупрозрачни глобуси Opal на Dixon, докато седят на елегантните столове от новата гама Fat.

Една обща тенденция, демонстрирана през повечето нови продукти на изложението, е комбинации, често неочаквани, от различни материали и текстури. Не само при меката мебел, но и при масите и столовете също все по-често се съчетават по два и повече материала. Обратно на традицията, новата серия маси Bent tables за Pulpo на младия, но вече много успешен и познат на българската публика от Sofia Design Week дизайнер Sebastian Herkner е с основа от лято релефно стъкло и плот от мрамор в бяло или черно.

Отчетлива е тенденцията, започнала преди близо две години, дизайнерите да проектират трапезарни маси с един централен крак, често с интересна форма. Такава е масата Оku по дизайн на Federica Biasi за Alivar.

Новата серия мебели Meeting Point на италианския дизайнер Luca Nichetto за Sancal е вдъхновена от станцията на миланското метро Turati и наистина е удобно място за разговор и почивка. Съчетава в едно мек пуф от текстил върху обща метална основа с две масички от метал и дърво.

Интересният диван Gogan на Patricia Urquiola за Moroso е вдъхновен от изгладените от вятъра и водата камъни, поставяни на брега в Япония – оттам идва и името му. За тапицерията от компанията обясняват, че са намерили в архивите си стар текстил от 70-те години, който има характерния за използваните тогава релефни дамаски с букле ефект. Това сякаш е налагаща се тенденция в тапицериите изобщо, защото повечето нова мека мебел, представена на изложението, беше с подобен тип дамаски.

Посещението на прочутата дизайнерска галерия SpazioRossana Orlandi е задължителен елемент от Миланската седмица на дизайна. В това неголямо пространство вътрешният двор е не само зелен оазис сред шума и суетата на събитието, но също така и фон за споделяне на интересни дизайнерски решения.

Вътре изненадата е още по-голяма, защото на няколко нива са изложени най-интересните и оригинални авторски мебели и продукти за интериора - уникални, ръчно изработени, изненадващи с избора и начина на използване на материалите. Много дизайнери са придобили международна видимост благодарение на факта, че са били забелязани от основателката на галерията и показани първо там.

Тази година Росана Орланди за пръв път присъжда наградата Ro Plastic Prize за устойчиви подходи, за да насърчи преосмислянето на производството и консуматорството. Показват се предложения на млади дизайнери за рециклиране на пластмаса, идеи за използване на биоразградима пластмаса и възможности за решаване на екологичните проблеми, причинени от замърсяването с пластмаса.

Сред победителите са мебели, направени от рециклирана пластмаса - Substantial furniture collection на германския дизайнер Alexander Schul, и текстил, направен от пластмасови торбички на Reform Studio. Наградата е част от инициативата guiltless plastic (безобидна пластмаса) на Росана Орланди, започнала по време на миналогодишния панаир.

Всичко това е само една много малка част от огромното количество интересни нови продукти и тенденции, представени на Седмицата на дизайна тази година, но както винаги отзвукът и анализите тепърва предстоят.

Тази година и международното изложение за осветление Euroluce се завръща в панаира, заедно с Workplace3.0 – изложението с продукти за офиса, което запознава с множество вдъхновяващи идеи и иновации.

Различното тази пролет беше, че годишнината на Леонардо да Винчи сякаш напомни на всички ни, че неговото наследство продължава да вдъхновява съвременния дизайн. И колко логично е именно Милано вече 58 години да бъде домакин на най-важната среща за световния дизайн. Защото, както отбеляза кураторът на SaloneSatellite, "Леонардо живее по малко във всеки италианец".

Още от Капитал