Източни Родопи за откриватели

Бреговете на р.Арда край с. Пчелари

Източни Родопи за откриватели

Няколко затънтени места, където да се загубиш с удоволствие

Мария Манолова
18672 прочитания

Бреговете на р.Арда край с. Пчелари

© Мария Манолова


Източните Родопи са място, на което няма почти никаква причина да бъдеш. В гънките на планината тук се крият стотици древни светилища, но достъпът до повечето от тях е възпрепятстван. Селата още пазят топлината на отминали векове, но рядко има кой да чуе историите им. В горите има стотици красиви видове, но гледките са достъпни за малцина. Повечето хора ще се сетят за големите археологически открития като древния комплекс Перперикон или светилището Татул. Но има и друг подход към тази част на планината - да се загубите нарочно, за да откриете по-интересните места и истории. Предлагаме поглед към четири такива по-малко познати места.

Глухите камъни

С всеки завой пътят към Глухите камъни става по-зелен и по-тих. Скалите, в които сякаш с магия са изсечени над 450 ниши, се намират в източнородопския рид Гората, на пътя между с. Малко градище и Ивайловград. На около 8 км след селото има малка отбивка с беседка. Оттам тръгва черен път, който води към светилището. Пътеката (минава се за около 40 минути) е равна и спокойна и без предупреждение изправя посетителите срещу първата вертикална стена с десетки ниши на метри над земята. Все още няма отговор на въпроса как са създадени нишите, но вероятно са служили като погребално светилище, в което са поставяни урни с праха на загинали траки.

Пътеката се вие покрай няколко подобни скали, докато достигне до най-високата част на масива. Тук се открива гледка към съседните хълмове и язовир "Ивайловград". На това място през V-VI в. се появява християнска църква, която в момента е обект на археологически разкопки. В скалата вдясно обаче ясно личат следи от по-древна и митична дейност. В камъка са изсечени ниша-олтар и двайсетина стъпала, които водят до още по-внушителна 360-градусова гледка към околността и площадка, на която вероятно древни жреци са извършвали своите ритуали.

Проучванията на това място започват едва през 2008 г. и продължават бавно и до днес. Подобно на много от светилищата в района вероятно то е било активно от ранножелязната епоха и е продължило да съществува с навлизането на Римската империя и християнството. През XIII в. оттук минават рицарите от четвъртия кръстоносен поход, с което затихва и животът на това място.

Наблизо се намират древната крепост "Ефрем" и язовир "Ивайловград"

Маджарово

Маджарово е сред по-известните дестинации в района най-вече заради природозащитната дейност на Българското сдружение за защита на птиците. Повечето посетители на втория най-малък град в България (с население между 300 и 700 души, в зависимост от източника) идват тук, за да наблюдават семействата белоглави и египетски лешояди, които гнездят в околните скали. Заслужава си обаче и разходката с каяк надолу по течението на р.Арда. Тук реката прави няколко широки завоя, до които няма човешки достъп от друго място, но кипи животът на черни щъркели, скални дроздове и десетки други видове.

В по-новата си история градът подслонява миньори от намиращите се наблизо рудници. Няколко панелни блока стърчат неестествено в средата на планината, за да напомнят за този период. В началото на миналия век оттук минават няколко хиляди бежанци от Беломорска Тракия, но турци ги посрещат в засада. Умират над две хиляди души, но останалите са спасени. Историята на мястото започва преди над 35 милиона години, когато от дъното на намиращото се тук море изригва вулкан, в кратера на който днес се намира градът.

Наблизо се намират скалният кръг Кромлех край с. Долни Главанак и таханджийницата в с. Бориславци

Скални гробници край с. Пчелари

Стигането до древните скални гробници край с. Пчелари не е трудно, но ще се хареса най-вече на тези с изследователски дух. Гробниците се намират край пътя между с. Пчелари и изоставеното с. Орешари и откриват красива гледка към р. Арда, с. Поточница на отсрещния й бряг и вливащата се наблизо р. Крумовица. Най-близкият достъп е през необозначена отбивка вдясно от пътя в посока с. Орешари. Черният път продължава няколкостотин метра, докато не се озовете по средата на няколко ниви, от които се открива гледка към белия скален венец и гробниците. Може да изберете сами своя маршрут през нивите и коларските пътища до подножието на скалите. Най-лесно ще се ориентирате, достигайки до ниска каменна постройка в средата на нивите. Директно от нея в посока скалите се намира и началото на изоставената пътека за гробниците. Не повече от 10 минути нагоре по бетонните стъпала се стига до самите скали. Двете гробници представляват дълбоки ниши, ориентирани на запад. Вътре ще откриете древни рисунки на геометрични фигури, а отвън - панорамна гледка към долината на Арда и близката скална арка край с. Орешари.

Наблизо се намират скалните ниши Кован кая и абразивните кладенци край стената на яз. "Студен кладенец"

Крепостта "Бялград"

"Бялград", една от най-запазените крепостни кули в България, се крие в меките хълмове край пограничното село Гугутка. Пътят започва от нивите край селото и се движи покрай реката в продължение на около час. Освен жаби тук ще срещнете черни щъркели и още много видове птици. След като пресича три поляни, пътят тръгва нагоре по хълма на крепостта и след около 20 минути достига до "разклона" за крепостта. Той представлява стара дреха, вързана на клон, и трудно забележима пролука в храстите. Крепостта от края на XII век се намира на върха на малък хълм с изглед към долината на Бяла река и съседните хълмове. Стените от над 8 м, зад които някога са стояли три жилищни етажа, днес са почти непокътнати. С известно усилие може да ги изкачите за още по-добра гледка към околността. Крепостта не е добре проучена, но вероятно тя е била центърът на феодално селище.

Наблизо се намират меандрите на Бяла река

Съвети за изследователи

Много от пътищата в тази част на Родопите са в лошо състояние и с всяко "изгубване" по GPS или по карта трябва да сте подготвени за изненади. Главният път между Ивайловград и Момчилград например изглежда като гръбнак на всяко пътешествие в района, от който удобно да се спуснете към различни села и забележителности на север или на юг. За съжаление в момента той е в недовършен, изоставен ремонт - някои участъци са без мантинела и маркировка, а други изцяло без асфалт. Много от третокласните пътища също са отдавна изоставени. Отделете повече време и повече търпение, ако минавате например по пътя Долно Градище - Долни Воден - Маджарово, както и Пчелари - Падало - Белопопци.

Меките хълмове на Източните Родопи са на значително по-ниска надморска височина от останалата част от планината - средно малко над 300 метра. Температурите тук са високи, а най-доброто време за посещение е през пролетта или през ранната есен. Много от маршрутите са изложени на слънце, което ги прави предизвикателство за горещите летни месеци. Посещението в такъв момент задължително трябва да бъде подсигурено със слънцезащитен крем, крем против насекоми, шапка и изобилни количества вода. Добрата новина е, че на много места по пътя ще видите чешми, на които да се разхладите.

Източните Родопи са място, на което няма почти никаква причина да бъдеш. В гънките на планината тук се крият стотици древни светилища, но достъпът до повечето от тях е възпрепятстван. Селата още пазят топлината на отминали векове, но рядко има кой да чуе историите им. В горите има стотици красиви видове, но гледките са достъпни за малцина. Повечето хора ще се сетят за големите археологически открития като древния комплекс Перперикон или светилището Татул. Но има и друг подход към тази част на планината - да се загубите нарочно, за да откриете по-интересните места и истории. Предлагаме поглед към четири такива по-малко познати места.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар
  • 1
    zo avatar :-|
    zo

    Благодаря за препоръките! ¨)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал