С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Места

28 юни 2019, 8:10, 8970 прочитания

Ново място: Blagichka

Първото zero waste заведение в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Blagichka e първото zero waste заведение в София и всъщност съвместява две каузи в едно: намирането на препитание на младежи в неравностойно положение и популяризиране на идеята за "нулев отпадък". Зад проекта стои Блажка Димитрова, един от основателите на неправителствената организация "Нулев отпадък - България". В стремежа си да промени обществото към по-добро тя е била учител по програма "Заедно в час", както и доброволец в различни организации, занимаващи се с младежи. Именно близката работа с тях я вдъхновява да създаде бизнес, основан на идеята за наемане на млади хора в неравностойно положение. Blagichka всъщност започва като кетъринг услуга, а след като Блажка се запалва по идеята за нулев отпадък, се ражда и малкият ресторант.

"Винаги съветвам всеки работодател да наема такива хора. Кухнята се развива много добре, истината е, че много клиенти първоначално са мотивирани от това, че работим с младежи в неравностойно положение, за да поръчат от нас. Трудно е, защото трябва в началото да отделиш малко повече време за подготовка. На мен ми отнема средно около месец. Но, от друга страна, тези младежи дават много повече от себе си в работата", споделя Блажка Димитрова.


Цикълът на продукция в Blagichka е следният: продуктите за заведението се купуват насипно, в кутии и буркани, дори и млякото се купува в стъклени бутилки. Всички биологични отпадъци от готвенето, като обелки например, отиват в специално изграден компостер, където се смесват със сухи съчки, талаш, пръст, сухи листа, хартия и за около месец се получава пръст, която може да се използва за отглеждането на различни култури. Менюто в заведението е различно всеки ден точно за да не се изхвърля нищо. "Ако днес ми остане авокадо, утре задължително ще направим нещо с него. Освен това моделът ни на работа не е да приготвяме предварително много храна. Повечето неща се правят на момента и ми се иска повече хора да свикнат с това. Основно супите и десертите са готови и могат да бъдат сервирани бързо", разкрива Блажка. Ако все пак останат някакви отпадъци, те се събират разделно и се рециклират. Храната, която се доставя по домовете, се опакова в кутии за многократна употреба.

В момента ресторант Blagichka е съвсем малък, разполага с една голяма маса, бар по протежението на прозореца и детски кът. Ако обаче начинанието се окаже успешно, Блажка Димитрова мечтае да отвори подобно и на по-централна локация.

ул. "Крум Кюлявков" 25 А
Понеделник - петък: 9:00 - 20:00, събота: 10:00 - 16:00, неделя - почивен ден
blagichka.com

Капитал - брой 26

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

  • Операция "Изпиране"
  • Най-големите компании в България през 2018 г.
  • Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място - Cafe 1920 Ново място - Cafe 1920

Традиционната българска кухня с модерен прочит

20 сеп 2019, 6225 прочитания

Festa Italiana с Cinecittà Osteria Italiana и La Bottega в хотел "Рила" в Боровец Festa Italiana с Cinecittà Osteria Italiana и La Bottega в хотел "Рила" в Боровец

На 21 и 22 септември италианската кухня гостува на ресторант Samokovi

17 сеп 2019, 1760 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
В столичния Serdika Center: лайв изпълнения, коктейли, намаления

Urban Fest превръща търговския център в място за разчупен градски шик

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Замлъкването на "Хоризонт"

Скандалът с опита за отстраняване на журналистката Силвия Великова оголи истината за медийната ситуация в България

Летящите линейки, които властта не дава на хората

Частните хеликоптери работиха на загуба пет години. Сега е ред на държавата

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

Форма, идея и протест

Андрей Врабчев предизвиква отношението ни към настоящето и миналото с проектите си в публичното пространство

Да откриеш звука на дървото

Потомственият лютиер Апостол Калоферов навършва 75 години