С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

28 юни 2019, 8:10, 9726 прочитания

Ново място: Blagichka

Първото zero waste заведение в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Blagichka e първото zero waste заведение в София и всъщност съвместява две каузи в едно: намирането на препитание на младежи в неравностойно положение и популяризиране на идеята за "нулев отпадък". Зад проекта стои Блажка Димитрова, един от основателите на неправителствената организация "Нулев отпадък - България". В стремежа си да промени обществото към по-добро тя е била учител по програма "Заедно в час", както и доброволец в различни организации, занимаващи се с младежи. Именно близката работа с тях я вдъхновява да създаде бизнес, основан на идеята за наемане на млади хора в неравностойно положение. Blagichka всъщност започва като кетъринг услуга, а след като Блажка се запалва по идеята за нулев отпадък, се ражда и малкият ресторант.

"Винаги съветвам всеки работодател да наема такива хора. Кухнята се развива много добре, истината е, че много клиенти първоначално са мотивирани от това, че работим с младежи в неравностойно положение, за да поръчат от нас. Трудно е, защото трябва в началото да отделиш малко повече време за подготовка. На мен ми отнема средно около месец. Но, от друга страна, тези младежи дават много повече от себе си в работата", споделя Блажка Димитрова.


Цикълът на продукция в Blagichka е следният: продуктите за заведението се купуват насипно, в кутии и буркани, дори и млякото се купува в стъклени бутилки. Всички биологични отпадъци от готвенето, като обелки например, отиват в специално изграден компостер, където се смесват със сухи съчки, талаш, пръст, сухи листа, хартия и за около месец се получава пръст, която може да се използва за отглеждането на различни култури. Менюто в заведението е различно всеки ден точно за да не се изхвърля нищо. "Ако днес ми остане авокадо, утре задължително ще направим нещо с него. Освен това моделът ни на работа не е да приготвяме предварително много храна. Повечето неща се правят на момента и ми се иска повече хора да свикнат с това. Основно супите и десертите са готови и могат да бъдат сервирани бързо", разкрива Блажка. Ако все пак останат някакви отпадъци, те се събират разделно и се рециклират. Храната, която се доставя по домовете, се опакова в кутии за многократна употреба.

В момента ресторант Blagichka е съвсем малък, разполага с една голяма маса, бар по протежението на прозореца и детски кът. Ако обаче начинанието се окаже успешно, Блажка Димитрова мечтае да отвори подобно и на по-централна локация.

ул. "Крум Кюлявков" 25 А
Понеделник - петък: 9:00 - 20:00, събота: 10:00 - 16:00, неделя - почивен ден
blagichka.com

Капитал - брой 26

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

  • Операция "Изпиране"
  • Най-големите компании в България през 2018 г.
  • Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Motif Ново място: Motif

Барът на "Шишман 24" отвори по-рано тази есен

1 ное 2019, 2898 прочитания

Ново място: "Сатсанга" Ново място: "Сатсанга"

Популярният вегетариански ресторант се премести от Бургас в София

25 окт 2019, 4170 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
В столичния Serdika Center: лайв изпълнения, коктейли, намаления

Urban Fest превръща търговския център в място за разчупен градски шик

Още от Капитал
Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

К като "Култура", К като "край"

"К - вестник за критика, дебати и културни удоволствия" спира да излиза в началото на следващата година

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10