"Запознай се с Винсент" в Барселона

meetvincent.com

"Запознай се с Винсент" в Барселона

Временна инсталация в живописния квартал "Барселонета" предлага нов тип преживяване за любителите на изкуството

7987 прочитания

meetvincent.com

© meetvincent.com


"Барселонета", месец юни, 18.00 ч. вечерта. Само на метри от морето, пред голяма жълта шатра се извива дълга опашка чакащи. Въпреки летните температури хората търпеливо се редят, защото са дошли да се "запознаят с Винсент". Това, което ги очаква в шатрата, не е изложба, а преживяване от нов тип, създадено от експерти от Музея на Ван Гог в Амстердам. Едно умишлено излизане от традиционния формат на пътуващите изложби, родено в търсене на нови пътища от изкуството към по-широката публика. Това е проектът "Запознай се с Винсент".

Как се ражда идеята

Всяка година Музеят на Ван Гог в Амстердам привлича над два милиона посетители от цял свят. Личността и творчеството на прочутия нидерландски постимпресионист предизвикват нестихващ интерес сред почитателите на изкуството, но музеят предпочита да държи оригиналните произведения там, вместо да прави пътуващи изложби. За да отговорят все пак на любопитството на публиката към Ван Гог, организаторите разработват този проект от нов тип, който самите те определят като мултисензорно преживяване.

Какво представлява

Изложбената площ е над 1500 кв.м, с шест основни и няколко допълнителни зали, в повечето от които вървят прожекции, екраните са общо над 20, повечето с размери до 3 метра, отделно има и много 3D сетове, както и възстановка на елементи от известни картини, като общо компонентите са над 10 000.

Всеки посетител получава аудиогид, а обиколката се води сякаш лично от Ван Гог, защото в слушалките звучат думите на самия художник, извадени от кореспонденцията с брат му Тео и с други негови близки. Посетителите получават възможност да пипнат неравните щрихи на репродукции на негови произведения, а на моменти се озовават и в аудиоввизуални сцени, възпроизвеждащи картините, живота или обкръжаващия свят на художника.

Така от шатрата на "Барселонета" посетителите се пренасят на мрачно холандско пристанище, слънчевите полета на Южна Франция или директно сядат на леглото в жълтата къща на художника в Арл. Това е и целта на организаторите – да пресъздадат една наистина пълна картина на живота и творчеството на Винсент ван Гог.

"Инсталацията има и много силен образователен елемент", казва Арнолд ван дер Уотър, генерален мениджър на Музея на Ван Гог в Амстердам.

"През XXI век учениците учат не само в училище, но и на много други места. В "Запознай се с Ван Гог" децата ще разберат защо животът и работата на Винсент все още са източник на вдъхновение за милиони хора по света." Изложбата позволява на най-младите посетители да изучават перспективата с картините на художника, да експериментират в натюрморта, но и да пътуват виртуално из различни места, ключови в кариерата му като артист: Нюен в Холандия, Париж, Арл, Сен Реми и Овер сюр Оаз във Франция. Могат да споделят маса със "Селяни, ядящи картофи", да седнат на бала сено от "Житна нива" или да си направят селфи в "Спалнята" на Винсент. А историята на човек, който до края на живота си следва своите мечти и прави това, което смята за свое призвание, е ярък пример за подрастващите.

Интерактивното преживяване предизвика различни коментари в Барселона. Негативните бяха свързани с избора на сезона - високите температури в града изморяват посетителите още преди да са влезли в инсталацията; липсата на свеж въздух в шатрата; не особено ясната организация на обиколката на различните зали; високата цена и най-вече това, че децата и тийнейджърите заплащат почти пълна такса (безплатно е само за хора над 65 години и деца до 2 години). Липсата на оригинални произведения на изкуството също се оказа разочароващ факт за барселонската публика, свикнала на качественото арт съдържание в града. Позитивните коментари бяха за емоционалния разказ и вдъхновяващия завършек на тура; съвършено работещия аудиогид, който следва индивидуалния ритъм на всеки посетител и се предлага и в специална версия за деца; многото места, на които посетителите свободно и импулсивно могат да рисуват; приканващите надписи "пипни" и "снимай се".

Въпреки нееднозначните оценки "Запознай се с Винсент" категорично е акцент в културния живот в града тази година и опашките пред временната инсталация в "Барселонета" не свършват. Проектът дискретно поставя въпроса за формáта на пътуващите експозиции и ролята на технологиите в тях оттук нататък. Инсталацията запълва празното пространство между развлекателните проекти и високoкачественото изкуство, като привлича широката публика и прави от посетителите преки участници в историята на художника.

Крайната дата за посещения беше удължена с близо месец, за да могат наистина всички желаещи да получат достъп до инсталацията. Посетителите до момента са над 120 000.

"Запознай се с Винсент" остава в Барселона до 14 юли 2019 г.

"Барселонета", месец юни, 18.00 ч. вечерта. Само на метри от морето, пред голяма жълта шатра се извива дълга опашка чакащи. Въпреки летните температури хората търпеливо се редят, защото са дошли да се "запознаят с Винсент". Това, което ги очаква в шатрата, не е изложба, а преживяване от нов тип, създадено от експерти от Музея на Ван Гог в Амстердам. Едно умишлено излизане от традиционния формат на пътуващите изложби, родено в търсене на нови пътища от изкуството към по-широката публика. Това е проектът "Запознай се с Винсент".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал