Вдъхновението Хидра
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вдъхновението Хидра

Вдъхновението Хидра

Малкият, но изключително красив гръцки остров е не просто ваканционна дестинация, но и център на модерното изкуство

Ани Коджаиванова
13121 прочитания

Първата среща със старата кланица на остров Хидра, превърната в галерия, е меко казано странна. Малката каменна постройка е само на няколкостотин метра извън може би най-красивото и очарователно островно пристанище на Гърция. Пейзажът наоколо обаче те кара да се чувстваш сякаш си в средата на нищото. Кланицата е надвиснала над скалите на брега. Само на десетина метра под нея е морето, с което е свързана с бетонен канал. Можем да се досетим за какво е служил. Над нея е високият, изпечен каменен склон, покрит с тръни и храсти.

Тази малко зловеща картина се допълва от силуета на козел с опашка на русалка, поставен на покрива на кланицата. И от оглушителното жужене на безброй цикади. Един малък дом на смъртта насред дивата островна красота.

Помещението е мъничко - три тесни килии, зала пет на пет метра, с релси, куки и други автентични приспособления, малка тераса с гледка към морето. Всички те са превърнати в част от арт сцена. Първо усещаш инстинктивен дискомфорт и съпротива - сякаш е нередно точно тук да е разположено изкуство. Няколко вдишвания по-късно си даваш сметка, че ролята на изкуството е именно да провокира, да те кара да чувстваш и да преосмисляш.

И от тази гледна точка проектът Slaughterhouse на Deste Foundation e повече от успешен.

Островът на художниците

Хидра е известен като гръцкия остров на изкуството и всяко лято той се превръща в сборен пункт на стотици артисти от цял свят. От юни до септември те изпълват цветните таверни, белите калдаръмени улички и десетките бутици и арт ателиета редом с милионерите с красивите яхти, заможните уикенд-бегълци от Атина и други "по-обикновени" туристи.

Хидра е единственият гръцки остров, на който автомобилите и други моторни превозни средства са напълно забранени.

Една от причините островът да привлича точно тази публика е естетическа - той е автентичен и особено красив. През XVIII век корабните търговци от Хидра и няколко съседни острова в Сароническия залив, между Атина и Пелопонес, успяват да си издействат от Високата порта разрешение да търгуват в морета, до които други гръцки търговци нямат достъп. Те натрупват значителни богатства и Хидра се превръща в едно от най-ключовите и влиятелни пристанища на Гърция. Спомен от това време са десетките внушителни имения на капитаните от Хидра, които заедно с многобройните стари мелници днес придават и впечатляващия вид на това малко, но изключително динамично пристанище. Aрxитeктyрaта на Хидрa е cтриктнo защитена и всяко нoво стрοителcтвo трябва да oтговаря на традициoнния зa острοва неoклаcичeски стил.

Градът е изграден амфитеатрално около залива, над който се издигат стръмни каменни склонове. Той е много малък и се състои от едва няколко калдаръмени улици, които започват от пристанището и се превръщат в плетеница от проходи между високите бели дувари на къщите в задните етажи на селището.

Чарът на Хидра се допълва и от това, че той е единственият гръцки остров, на който автомобилите и други моторни превозни средства са напълно забранени. Шумът на модерната цивилизация е заменен с този от безбройните цикади, спорадичния рев на мулетата, които тук се ползват и за транспорт, и за туристическа атракция, и на някой и друг сутрешен петел.

Първите откриватели

В тази малко приказна реалност през 1960 г. пристига музикантът и поет Ленард Коен. След сивотата и студа на Лондон, където живее известно време, Хидра му се струва като парче от рая. Няма автомобили, водата се пренася с мулета, електричеството прекъсва. Коен наема жилище за 14 долара на месец, а впоследствие си купува къща за смешната днес цена от 1500 долара. В това райско спокойствие (подхранвано и от немалка доза наркотици) Коен прекарва част от най-плодотворните си години.

Ако трябва да сме коректни, и преди него интелектуалци и артисти вече са открили притегателната сила на Хидра. Още в края на 30-те Хенри Милър пише за острова: "Естетически той е перфектен... Тази чистота, това диво и голо съвършенство" През 1956 г. София Лорен снима тук и дебютния си филм на английски език – "Момчето върху делфина".

Именно Коен обаче става причина към острова да погледнат още по-големи знаменитости. Тук са отсядали Миг Джагър, Кийт Ричардс, Джаки Колинс, членовете на "Пинк Флойд". Никол Кидман е сред последните звезди, сдобили се с имот на Хидра.

Днес малката къща на канадския музикант все още е притежание на семейството му. На алеята, която води към съседния залив Влихос, се намира каменна пейка със спираща дъха гледка към морето и бреговете на Пелопонес. Тя е изградена в памет на Ленард Коен - поетът, писателят, музикантът, артистът. На нея има надпис: "He came so far for beauty..."

Милиардерът и кланицата

Макар островът отдавна да има слава на артистично и космополитно място, в контекста на модерното изкуство именно проектът "Кланица" го изстрелва в центъра на вниманието.

Зад Deste Fondation стои гръцкият милиардер и колекционер Дакис Йоану. Родом от Кипър, той е наследник на значителна бизнес империя. Още като млад Дакис се увлича от изкуството, а днес, на 80-годишна възраст, е собственик на над 1500 произведения, някои от които са сред най-ценните в света. Той често посещава Хидра, запленен от красотата на острова, а през 2007 г. случайно открива изоставената кланица. "Веднага разбрах, че трябва да направя нещо там", казва Йоану. На следващата година община Хидра я предоставя за безвъзмездно ползване на фондацията, за да я превърне в пространство за съвременно изкуство.

Концепцията на Йоану е тук да творят не млади, а зрели артисти, които наистина да успеят да се свържат с наследството на острова. Така всяко лято от 2008 г. насам кланицата става място за изява на един избран от милиардера артист. Сред тях са известни в модерното изкуство имена като нюйоркчанката Кара Уолкър, швейцареца Урс Фишър, Дейвид Шригли от Лондон и др. Последният миналото лято създаде аудио-визуална инсталация, наречена Laughterhause, със записи на кози, които звучат като човешки смях.

Тази година пък кланицата е дом на инсталацията Memory на небезизвестната художничка от германски произход Кики Смит, а догодина тук ще твори не кой да е, а противоречивият "крал на модерното изкуство" (а според някои "крал на кича") Джеф Кунс. Неотдавна той се превърна в най-скъпо продавания жив артист, след като известният му "Заек" от неръждаема стомана беше продаден за забележителните 91 млн. долара.

Дакис Йоану е притегателна фигура и обикновено посещава острова с антураж от стотици приятели, партньори, почитатели. Когато колекционерът е тук, това лесно се познава по яхтата му. Тя не е нито най-голямата, нито най-скъпата в малкото пристанище на Хидра, но е единствена по рода си и се разпознава отдалече. Особеният й дизайн и цветове са дело на Джеф Кунс.

Изкуство в множествено число

Но Дакис Йоанис и проектът му не са единствените, които привличат хора на изкуството на острова. Преди няколко години гръцкият куратор и артист Димитриос Антонитсис създава уъркшоп и работилница в старото изоставено училище на острова - The Hydra School Projects. При него да излагат и да работят всяко лято идват известни гръцки и международни автори. Интересно място е и галерията Hydra Workshop Contemporary Arts Exhibition, която се помещава в старо корабостроително помещение на пристанището. Тя е сосбственост на британската колекционерка Паулине Карпидас и в нея също излагат сериозни имена от света на модерното изкуство.

В допълнение Хидра има и малък музей, в който се показват интересни изложби, както и множество по-малки художествени ателиета, галерии, бижутерски ателиета. Свои бутици тук има и известната гръцка дизайнерка на бижута Елена Вотси, както и няколко други колоритни бижутери и дизайнери.

И, разбира се, най-хубавото е, че Хидра е не просто "галерия", а истински, жив гръцки остров. На пристанището кипи пъстър живот. Туристите се лутат, сервитьорите едва смогват, стоките се разнасят с теглени на ръка ремаркета, а пенсионерите се занимават с любимата си дейност - пиене на кафе и обсъждане на минувачите. Храната в десетките кокетни таверни и ресторанти е прясна и вкусна. Яхтите са многобройни, големи и скъпи. Морето е нереално синьо и гледките са повече от красиви. А вечер светят милиардите звезди, които не съществуват в градското небе.

Какво трябва да знаем за Хидра

Името

Хидра няма нищо общо с митичното многоглаво чудовище - то е родом от Лерна на Пелопонес. Името на острова идва от стотиците извори, които са бликали там в миналото, но за съжаление отдавна са пресъхнали. Днес островът внася питейната си вода от континента, а местните събират дъждовната вода в резервоари за битови нужди. Така че едно наум с пилеенето на водата на острова.

Как да стигнем

Фериботи и "комети" има няколко пъти на ден от Пирея. Пътят е между 1.5-2.5 часа в зависимост от линията. Ежедневни пътнически корабчета пътуват и от Метохи - на южния бряг на Пелопонес точно срещу острова. Това е и най-бързият начин да се стигне, като разстоянието е само 6-7 км.

Транспорът

Автомобили и мотори на острова са забранени. Единственото изключение е пожарната, линейката и камиончето за събиране на боклук. Велосипеди под наем няма. На пристанището ще ви посрещнат мулета и момчета с ръчни ремаркета - те са опция за пренасяне на багажа, ако хотелът ви е по-отдалечен. Цената от 15 евро за 15 минути обаче не ги прави изгоден вариант за придвижване по-далече. За всичко друго изборът е пеш, маршрутна лодка или водно такси.

Плажовете

Ако търсите големи пясъчни плажове, Хидра не е вашето място. Тук те са малки и каменисти, но за сметка на това водата е кристално чиста. Повечето са западно от Хидра, като най-близо, на няколкостотин метра от пристанището, са мъничките скални плажове - Хидрοнета, Cпиля и Авлаки. След тях се редуват няколко малки каменисти плажа - Кастро при Камини (15 минути пеш от града), Влихос (20 минути пеш), Плакес (30 минути).

На 20 минути пеша западно от пристанището е заливът Мандраки с плаж, таверна и няколко къщи.

В жежките дни може да замените ходенето с шатъл - лодките, които прявят по няколко курса на ден. Водните таксита също са опция, изгодна за групи от 4-6 души.

Двата най-големи и далечни плажа Бисти и Св. Николас са достъпни само с маршрутните лодки. Те са особено красиви и диви, но на тях все пак има шезлонги и чадъри и малък бар с напитки и сандвичи.

Цените

Над средните за гъцките курорти, но по-ниски от тези в топ дестинации като Миконос и Станторини. Плажовете са платени (8 евро за чадър и 2 шезлонга). Маршутните лодки продават само двупосочни билети, а цените варират от 6 до 15 евро в зависимост от дестинацията. Водните таксита: от 20 евро нагоре.

Къде и какво да ядем

Разбира се, морските дарове са в основата на кухнята: пресни калмари, риба на грил, салата Дакос, маринована аншоа, маринована критама, пюре от жълта бакла (фава), паста в морски дарове и т.н. Вареният и маринован октопод е специалитет на острова. Уловът е местен и пресен, макар че разнообразието от видове риба не е много голямо.

Сред най-добрите традиционни таверни са Ostria и Paradosiako в града, както и Kodylenias и Taverna Christina в заливчето Камини. Но вкусни морски дарове на изгодни цени редом с "домашна" гръцка кухня има и в Xeri Elia, Kryfto Limani, Lulus, Gitoniko. Има няколко добри италиански ресторанта - Il Casta, Gatto Nero и Caprice, a в Manna ще намерите интересни близкоизточни, индийски и дори мексикански предложения.

Островът предлага и ресторанти в по-висок клас, които таргетират по-заможните туристи. Повечето от тях обаче не предлагат нещо, което да си струва тройните цени. Ако търсите по-специално преживяване, добрият избор е Techne, на десетина минути от пристанището, до залива Авлаки - уютно място с прекрасна гледка, добро обслужване и авторски предложения.

Котките

Има ги на всички гръцки острови, но тук са особено на почит. Котките в Хидра са стотици и освен местните жители за това да са обезпаразитени и нахранени се грижи и специална фондация. Най-едрите и мързеливи екземпляри напълно владеят таверните.

Спорт

На Хидра има малка общност от запалени хайкъри и трейл бегачи. Всяка пролет се провежда състезанието Hydra’s Mountain Trail Running с няколко маршрута, като най-дългият е 26.3 км с 1400 м денивелация. Следващото издание е на 4 и 5 април 2020 г.

През ноемрви пък се провежда друго интересно събитие - SwimRun Hydra. Състезанието е по двойки и включва 3.7 км плуване и 11 км бягане.

Първата среща със старата кланица на остров Хидра, превърната в галерия, е меко казано странна. Малката каменна постройка е само на няколкостотин метра извън може би най-красивото и очарователно островно пристанище на Гърция. Пейзажът наоколо обаче те кара да се чувстваш сякаш си в средата на нищото. Кланицата е надвиснала над скалите на брега. Само на десетина метра под нея е морето, с което е свързана с бетонен канал. Можем да се досетим за какво е служил. Над нея е високият, изпечен каменен склон, покрит с тръни и храсти.

Тази малко зловеща картина се допълва от силуета на козел с опашка на русалка, поставен на покрива на кланицата. И от оглушителното жужене на безброй цикади. Един малък дом на смъртта насред дивата островна красота.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK