С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

20 сеп 2019, 8:33, 12839 прочитания

Ново място - Cafe 1920

Традиционната българска кухня с модерен прочит

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Районът около Лъвов мост изживява своето красиво възраждане – фасадата на хотел "Лион", някогашният "Савоя палас" беше реновирана, а на партерния и първи етаж старата сладкарница Papaya е заменена с ново място – Cafe 1920. Просторно и светло е, с лек уклон към индустриалния дизайн, но достатъчно уютно заради присъствието на естествено дърво и оголените оригинални тухли на сто години. Менюто е така създадено, че да убеждава, че традиционната българска кухня, позната ни от детството, може да е има своя модерен прочит, да бъде вкусна, ако е с качествени продукти и да не е само сладък спомен от миналото.

Листата започва с обилни предложения за закуска, които да задоволят и най-гладните в София, свикнали с мекиците, бухтите и пържените филии на баба си, но тук ги очаква свеж обрат. Палачинките например са с алкохолен сладолед с вкус на виолетка от "Скреж". Добрата новина е, че няма нужда да се бърза да не би да свърши закуската, защото тя се сервира цял ден, както и другите предложения от менюто. В този ред на мисли можете да ядете и качамак или шакшука (в българския си вариант лютика) за закуска или дори русенско варено.


"Давайте смело с избора на русенско варено със сигурност ще ви изненадаме и ще видите, че то може и да е вкусно", казва единият от собствениците и управител Димитър Димитров. Той беше и финалист в третия сезон на Master Chef и както и в състезанието така и тук си е поставил за цел да разкрива вкусните страни на българската кухня. "Намираме се на място, откъдето минават много туристи и те търсят автентична за нашите ширини храна, а не италиански, азиатски, американски и всякакви други предложения", смята Димитър.

Но в Cafe 1920 канят най-любезно и всички, които биха искали да изпият просто едно кафе с мляко или с неговата веган алтернатива от бадеми или да поработят, без въобще да се чувстват длъжни да се хранят. За комфорта на работещите има осигурени контакти до голяма част от масите и бърз интернет.

Големият поток хора покрай големите витрини или посещенията на групите с исторически разходки от време на време не трябва да ви притесняват. Именно тук влизат групите на "Исторически маршрути", за да може ексукрзоводът да разкаже за хотел "Лион", който е културен паметник, строен от австрийски архитект.



В момента работното време е от 7.30 до 20 ч., но от края на септември кухнята ще работи до 22 ч.

Адрес: ул. "Мария Луиза" 60, страница: www.facebook.com/CafeBrunch1920/

Q and A с Димитър Димитров

Каква е водещата концепция на Cafe 1920?
- Не само готвим вкусно, но имаме кауза – да облагородим квартала, да покажем красотата на стара София. Районът около Лъвов мост е много по-чист, безопасен и приятен за разходка, отколкото беше преди десет години. С храната и коктейлите, които предлагаме, със събитията, които тепърва ще организираме се надяваме да привлечем много хора към тази част на София. Важна част от концепцията ни са качествените продукти: хлябът ни е от "Братя хлебари", месото и млечните - от малки доказани ферми и мандри, плодове и зеленчуци взимаме от Женския или от фермерски пазар.

Предложенията за закуска могат да се поръчват през целия ден, но не искате да се брандирате като брънч място?
- Да, не случайно в логото ни пише breakfast, lunch and more. Не предлагаме само брънч, имам приятели, които обичат да ядат месо за закуска, и тук спокойно могат да си поръчат още сутринта някои от основните ни ястия. Същевременно, ако някой е станал късно, може поръча закуска по всяко време на деня или пък коктейл "Блъди Мери" по нашата рецепта, пак по което време на деня реши.

Кои са предложенията от менюто, които могат да бъдат опитани само тук?
- Яйца на вестник, те са точно такива, каквито ги приготвяше баба ми през летата, които прекарвах с нея във Видинско. Слагаше хартията върху нагрятата част на печката, чукваше яйцата и те оставаха с рохки жълтъци, но белтъците се сготвяха изцяло. Сега ги приготвяме върху специална хартия за печене, а не върху вестник и не готвим върху страниците от "Капитал", не се притеснявайте. Другото, с което сме различни, е, че предлагаме яйца по панагюрски вместо така модерните по софийските заведения напоследък "Бенедикт".

Как се справихте с ремонта и реконструкцията в тази сграда на почти сто години?
- Ремонтираме в продължение на пет месеца, като се опитахме максимално да запазим атмосферата на тази красива сграда – паметник на културата, същевременно да е модерна и уютна. Исках да оголя максимално много от тухлените стени, поставих дървен таван на части, масивни маси от истинско дърво, картината на стара София със зеления трамвай е важен акцент.

Капитал #38

Текстът е част от брой #38 на седмичния "Капитал" (20-26 септември). В броя ще прочетете още:

- Кой управлява България

- Как Русия влиза по втория начин в "Турски поток"

- Тайната държавна сграда

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Motif Ново място: Motif

Барът на "Шишман 24" отвори по-рано тази есен

1 ное 2019, 2767 прочитания

Ново място: "Сатсанга" Ново място: "Сатсанга"

Популярният вегетариански ресторант се премести от Бургас в София

25 окт 2019, 4057 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Ново място: Ателие за семейството "Пегас"

Още от Капитал
Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10