Ново място: "Преди 10"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: "Преди 10"

Ново място: "Преди 10"

Марина Караконова
12440 прочитания

© Цветелина Белутова


Като правило ресторантите, за които пишем, след малко живот или спират да съществуват, или се променят до неузнаваемост. В много редки случаи продължават да се развиват според началния им замисъл. Сега за първи път се случва нещо друго: ресторант да затвори, да стои затворен година и три месеца, след което да отвори - с непокътнат вид, съдържание, концепция и в почти пълна степен хора, които го правят. Още повече когато причината за тази дълга пауза е била природно-битово бедствие - наводнение след дъжд, който едва не помита цялото помещение.

Това най-вероятно говори колко устойчиво е било първоначалното намерение и колко ясна концепция е заложена за място, след като дори украсата и плейлистата му са непокътнати. И това всъщност е много положителна новина и тя е, че ресторант "Преди 10" отново работи и работи както преди.

Най-важното, което знаем, е, че кулинарията на "Преди 10" не позволява никакъв флирт и угаждане на масовия вкус. Напротив - търси да го води по нови пътеки. Менюто се мени, като най-често изхожда от интересен или по-рядък продукт - например рапани, и тук е излишно да казваме, че е подчинено на сезоните.

В момента се предлагат най-харесваните ястия от седемгодишния живот на ресторанта, а от октомври-ноември то ще се смени. Ето малко от менюто в момента: три мезета - кьопоолу от зелени домати, печен патладжан с тахан и нар, хумус от червена леща. Разядки от различни интерпретации със сирена и печени зеленчуци, печен телешки мозък с пюре от целина, агнешки езичета, телешки ядки с коприва, качамак със смилянски сирена и рагу от гъби. Както и преди повечето ястия са възстановени стари рецепти от Балканите и Близкия изток. И отново над всичко, което става в кухнята, стои уважение към храната и търсене на корените й.

Колкото до атмосферата в "Преди 10", противно на първоначалното усещане, че попадате на сцена и че ще ви липсва лично пространство, когато седнете, ще усетите комфорта на анонимността. Друго удобство е, че салонът може много лесно да бъде нагоден към различни формати и поводи. В този смисъл петдесет души на семейно или друго парти ще се чувстват добре.

"Преди 10" работи от вторник до неделя, от 12 до (както името казва) 22 ч., 0884 935857, ул. "Проф. Милко Бичев" 1

Като правило ресторантите, за които пишем, след малко живот или спират да съществуват, или се променят до неузнаваемост. В много редки случаи продължават да се развиват според началния им замисъл. Сега за първи път се случва нещо друго: ресторант да затвори, да стои затворен година и три месеца, след което да отвори - с непокътнат вид, съдържание, концепция и в почти пълна степен хора, които го правят. Още повече когато причината за тази дълга пауза е била природно-битово бедствие - наводнение след дъжд, който едва не помита цялото помещение.

Това най-вероятно говори колко устойчиво е било първоначалното намерение и колко ясна концепция е заложена за място, след като дори украсата и плейлистата му са непокътнати. И това всъщност е много положителна новина и тя е, че ресторант "Преди 10" отново работи и работи както преди.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK