С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

2 11 окт 2019, 8:57, 10563 прочитания

Ново място: "Преди 10"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Като правило ресторантите, за които пишем, след малко живот или спират да съществуват, или се променят до неузнаваемост. В много редки случаи продължават да се развиват според началния им замисъл. Сега за първи път се случва нещо друго: ресторант да затвори, да стои затворен година и три месеца, след което да отвори - с непокътнат вид, съдържание, концепция и в почти пълна степен хора, които го правят. Още повече когато причината за тази дълга пауза е била природно-битово бедствие - наводнение след дъжд, който едва не помита цялото помещение.

Това най-вероятно говори колко устойчиво е било първоначалното намерение и колко ясна концепция е заложена за място, след като дори украсата и плейлистата му са непокътнати. И това всъщност е много положителна новина и тя е, че ресторант "Преди 10" отново работи и работи както преди.


Най-важното, което знаем, е, че кулинарията на "Преди 10" не позволява никакъв флирт и угаждане на масовия вкус. Напротив - търси да го води по нови пътеки. Менюто се мени, като най-често изхожда от интересен или по-рядък продукт - например рапани, и тук е излишно да казваме, че е подчинено на сезоните.

В момента се предлагат най-харесваните ястия от седемгодишния живот на ресторанта, а от октомври-ноември то ще се смени. Ето малко от менюто в момента: три мезета - кьопоолу от зелени домати, печен патладжан с тахан и нар, хумус от червена леща. Разядки от различни интерпретации със сирена и печени зеленчуци, печен телешки мозък с пюре от целина, агнешки езичета, телешки ядки с коприва, качамак със смилянски сирена и рагу от гъби. Както и преди повечето ястия са възстановени стари рецепти от Балканите и Близкия изток. И отново над всичко, което става в кухнята, стои уважение към храната и търсене на корените й.

Колкото до атмосферата в "Преди 10", противно на първоначалното усещане, че попадате на сцена и че ще ви липсва лично пространство, когато седнете, ще усетите комфорта на анонимността. Друго удобство е, че салонът може много лесно да бъде нагоден към различни формати и поводи. В този смисъл петдесет души на семейно или друго парти ще се чувстват добре.



"Преди 10" работи от вторник до неделя, от 12 до (както името казва) 22 ч., 0884 935857, ул. "Проф. Милко Бичев" 1

Капитал #41


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Порто, Сиза и Елиасон Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

14 фев 2020, 1844 прочитания

По музеите ще ги познаете По музеите ще ги познаете

Четири интересни музея в Букурещ, за които трябва да знаете

7 фев 2020, 2788 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10