С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

2 11 окт 2019, 8:57, 7451 прочитания

Ново място: "Преди 10"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Като правило ресторантите, за които пишем, след малко живот или спират да съществуват, или се променят до неузнаваемост. В много редки случаи продължават да се развиват според началния им замисъл. Сега за първи път се случва нещо друго: ресторант да затвори, да стои затворен година и три месеца, след което да отвори - с непокътнат вид, съдържание, концепция и в почти пълна степен хора, които го правят. Още повече когато причината за тази дълга пауза е била природно-битово бедствие - наводнение след дъжд, който едва не помита цялото помещение.

Това най-вероятно говори колко устойчиво е било първоначалното намерение и колко ясна концепция е заложена за място, след като дори украсата и плейлистата му са непокътнати. И това всъщност е много положителна новина и тя е, че ресторант "Преди 10" отново работи и работи както преди.


Най-важното, което знаем, е, че кулинарията на "Преди 10" не позволява никакъв флирт и угаждане на масовия вкус. Напротив - търси да го води по нови пътеки. Менюто се мени, като най-често изхожда от интересен или по-рядък продукт - например рапани, и тук е излишно да казваме, че е подчинено на сезоните.

В момента се предлагат най-харесваните ястия от седемгодишния живот на ресторанта, а от октомври-ноември то ще се смени. Ето малко от менюто в момента: три мезета - кьопоолу от зелени домати, печен патладжан с тахан и нар, хумус от червена леща. Разядки от различни интерпретации със сирена и печени зеленчуци, печен телешки мозък с пюре от целина, агнешки езичета, телешки ядки с коприва, качамак със смилянски сирена и рагу от гъби. Както и преди повечето ястия са възстановени стари рецепти от Балканите и Близкия изток. И отново над всичко, което става в кухнята, стои уважение към храната и търсене на корените й.

Колкото до атмосферата в "Преди 10", противно на първоначалното усещане, че попадате на сцена и че ще ви липсва лично пространство, когато седнете, ще усетите комфорта на анонимността. Друго удобство е, че салонът може много лесно да бъде нагоден към различни формати и поводи. В този смисъл петдесет души на семейно или друго парти ще се чувстват добре.



"Преди 10" работи от вторник до неделя, от 12 до (както името казва) 22 ч., 0884 935857, ул. "Проф. Милко Бичев" 1

Капитал #41


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Motif Ново място: Motif

Барът на "Шишман 24" отвори по-рано тази есен

1 ное 2019, 2764 прочитания

Ново място: "Сатсанга" Ново място: "Сатсанга"

Популярният вегетариански ресторант се премести от Бургас в София

25 окт 2019, 4057 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10