Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм
В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм    ©  Ани Коджаиванова
В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм
В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм    ©  Ани Коджаиванова

Допреди няколко години никой не гледаше на Швеция като на топ дестинация за кулинарни пътешествия и страната далече не се нареждаше до Испания, Италия или Франция в списъка на гурманите. Сега обаче нещата са други. Чиста и органична храна, силно растителна диета, локални продукти, умереност, устойчивост, природосъобразност... Всичко, което днес се цени високо в модерната кулинарна култура, много отдавна е начин на живот в северните земи.

Преди няколко години топ готвачи от Скандинавието като създателя на ресторант "Нома" в Копенхаген Рене Реджепи, Бьорн Фрaнцен от Frantzén в Стокхолм или Магнус Нилсон от Fäviken близо до Северния полярен кръг просто рафинираха този автентичен кулинарен лайфстайл и го поднесоха в нова красива, минималистична опаковка, наречена неонордическа кухня. И я превърнаха в хит.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал