Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм
В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм
В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм    ©  Ани Коджаиванова
В ресторант-кафето на градините "Розендал" в Стокхолм    ©  Ани Коджаиванова

Допреди няколко години никой не гледаше на Швеция като на топ дестинация за кулинарни пътешествия и страната далече не се нареждаше до Испания, Италия или Франция в списъка на гурманите. Сега обаче нещата са други. Чиста и органична храна, силно растителна диета, локални продукти, умереност, устойчивост, природосъобразност... Всичко, което днес се цени високо в модерната кулинарна култура, много отдавна е начин на живот в северните земи.

Преди няколко години топ готвачи от Скандинавието като създателя на ресторант "Нома" в Копенхаген Рене Реджепи, Бьорн Фрaнцен от Frantzén в Стокхолм или Магнус Нилсон от Fäviken близо до Северния полярен кръг просто рафинираха този автентичен кулинарен лайфстайл и го поднесоха в нова красива, минималистична опаковка, наречена неонордическа кухня. И я превърнаха в хит.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-P
    Бланш
    • + 1

    Екстра :-))

    Нередност?
  • 2
    owen avatar :-|
    owen
    • - 3

    все още най-важното за храната е да е вкусна, а скандинавската рядко е такава, като признавам има изключения, но те са в мишлен категорията. след като нормалната им храна за нищо не става, дори не искам да си помисля био органик варианта какъв вкус има. да не говорим, че е безобразно скъпа, дори и за техния стандарт, а състейнабилитито с висока цена няма как да бъде постигнато, щото скъпото по дефиниция не е състейнабъл.
    така че тия чудни статии пропускат двете най-важни важни неща - цената и вкусовите качества.
    но е хубаво да се замислим защо българия при тези дадености не успява да се наложи като подобна дестинация.

    Нередност?
  • 3
    roadie avatar :-|
    road fox

    До коментар [#2] от "owen":
    не се налага ponezhe stranata niama oblik ....ako shte otidesh v niakoe selo da iadesh eko, shte minesh pokrai niakoia druga porutina, bunishte, plastmasovi butilki pokrai putia, niakoi drug izpadnal chovek, koito mozhe da go pomislish za extra ot istoricheski film .... i kato stignesh na miastoto i ti e minal apetita .... tuzhno, no e istina ...

    Нередност?
  • 4
    buzzjn avatar :-|
    Imeto mi

    До коментар [#2] от "owen":

    Внимание, защото вкуса в храната може много лесно да се манипулара с различни химични добавки. Също така вкуса се тренира и променя с това, което ядеш.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал