Шведска маса в гората
Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Допреди няколко години никой не гледаше на Швеция като на топ дестинация за кулинарни пътешествия и страната далече не се нареждаше до Испания, Италия или Франция в списъка на гурманите. Сега обаче нещата са други. Чиста и органична храна, силно растителна диета, локални продукти, умереност, устойчивост, природосъобразност... Всичко, което днес се цени високо в модерната кулинарна култура, много отдавна е начин на живот в северните земи.
Преди няколко години топ готвачи от Скандинавието като създателя на ресторант "Нома" в Копенхаген Рене Реджепи, Бьорн Фрaнцен от Frantzén в Стокхолм или Магнус Нилсон от Fäviken близо до Северния полярен кръг просто рафинираха този автентичен кулинарен лайфстайл и го поднесоха в нова красива, минималистична опаковка, наречена неонордическа кухня. И я превърнаха в хит.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
4 коментара
Екстра :-))
все още най-важното за храната е да е вкусна, а скандинавската рядко е такава, като признавам има изключения, но те са в мишлен категорията. след като нормалната им храна за нищо не става, дори не искам да си помисля био органик варианта какъв вкус има. да не говорим, че е безобразно скъпа, дори и за техния стандарт, а състейнабилитито с висока цена няма как да бъде постигнато, щото скъпото по дефиниция не е състейнабъл.
така че тия чудни статии пропускат двете най-важни важни неща - цената и вкусовите качества.
но е хубаво да се замислим защо българия при тези дадености не успява да се наложи като подобна дестинация.
До коментар [#2] от "owen":
не се налага ponezhe stranata niama oblik ....ako shte otidesh v niakoe selo da iadesh eko, shte minesh pokrai niakoia druga porutina, bunishte, plastmasovi butilki pokrai putia, niakoi drug izpadnal chovek, koito mozhe da go pomislish za extra ot istoricheski film .... i kato stignesh na miastoto i ti e minal apetita .... tuzhno, no e istina ...
До коментар [#2] от "owen":
Внимание, защото вкуса в храната може много лесно да се манипулара с различни химични добавки. Също така вкуса се тренира и променя с това, което ядеш.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.