С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

25 окт 2019, 8:55, 4072 прочитания

Ново място: "Сатсанга"

Популярният вегетариански ресторант се премести от Бургас в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Най-новият вегетариански ресторант в центъра на София "Сатсанга" идва директно от Бургас, където е работил в продължение на три години. Собственици са Димитър Карагьозов и Ваня Михайлова. Димитър измисля менюто и е главен готвач. Продължават със същата кухня, която са предлагали и в Бургас – вегетариански и веган ястия, вдъхновени от Индия и Близкия изток. Името също е индийско, на санскрит сатсанга означава истина и среща, което те интерпретират като място, където хората могат да се срещат с истинската храна.

Със смяната на града сменят и част от концепцията. "Държахме в заведението ни да има атмосфера и стил, но същевременно да е на самообслужване", казва Димитър Карагьозов. Според него решението храната да е изложена под формата на бюфет дава възможност на клиентите да се чувстват по-свободни, както и да са активна част от процеса.


Илюстрация



А интериорът наистина е решен стилно, без кич - тъмносини и лилави стени и ръчно изработени лампи във формата на лотос. Масите и столовете са от масивно дърво – двестагодишен дъб, ръчна изработка на майстор от с. Баня.

В бюфета има ястия още от 11 часа и се зареждат цял ден до вечерта. Обикновено има две разядки – баба гануш и хумус, три салати, осем-десет основни ястия и четири-пет десерта. В деня на нашето посещение менюто включваше шницели от цвекло, тофу, орехи и картофи с веган майонеза, зеленчуково къри от гъби, чушки, грах, алу беган - картофи с патладжан, самбар - жълта леща със зеленчуци, пълнени чушки с кускус и зеленчуци, стек от целина със сос холандез и др. Но всеки ден ястията са различни и се обявяват на Facebook страницата им - www.facebook.com/satsangabg/ Цените са еднакви, без значение какво ще изберете, важен е грамажът.



В "Сатсанга" сами си пекат хляба, който е в няколко разновидности – с квас, индийски хляб или содени питки. И за разлика от някои от другите вегетариански ресторанти тук се сервира алкохол: сред бирите има и крафт предложения от Бургас като "Баш майстора", от Варна като "Бохемъ" и др., а виното е предимно българско. Безалкохолните предложения са домашни лимонади и комбуча.

Още с отварянето си вегетарианският ресторант става предпочитано място за обяд на служителите от съседните институции и офиси, което доказва липсата на подобни места в центъра. По обед е почти невъзможно да се намери място – "имаме си и клиенти, които ни познават от морето".

В Бургас са организирали и различни събития като стендъп комедия, моноспектакли, индийски танци, суфистка музика - традиция, която са склонни да продължат и в София. До месец ще започнат и доставки на храна, но с директна поръчка, а не чрез платформите като Foodpanda или Takeaway.

Адрес: ул. "Бенковски" 8; Работно време: от 8 до 22 ч. от понеделник до неделя

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Сегашно интересно време Сегашно интересно време

Последна разходка из тазгодишното биенале на изкуството във Венеция

25 окт 2019, 2906 прочитания

Шведска маса в гората 4 Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

18 окт 2019, 5512 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Ново място: Motif

Барът на "Шишман 24" отвори по-рано тази есен

Още от Капитал
Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

Да бъдеш Дубравка Угрешич

Писателката за обърканото детство, инстинкта да принадлежим към стадото и вечните неприятелства

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10