Ново място: "Сатсанга"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: "Сатсанга"

Ново място: "Сатсанга"

Популярният вегетариански ресторант се премести от Бургас в София

9173 прочитания

© Цветелина Белутова


Най-новият вегетариански ресторант в центъра на София "Сатсанга" идва директно от Бургас, където е работил в продължение на три години. Собственици са Димитър Карагьозов и Ваня Михайлова. Димитър измисля менюто и е главен готвач. Продължават със същата кухня, която са предлагали и в Бургас – вегетариански и веган ястия, вдъхновени от Индия и Близкия изток. Името също е индийско, на санскрит сатсанга означава истина и среща, което те интерпретират като място, където хората могат да се срещат с истинската храна.

Със смяната на града сменят и част от концепцията. "Държахме в заведението ни да има атмосфера и стил, но същевременно да е на самообслужване", казва Димитър Карагьозов. Според него решението храната да е изложена под формата на бюфет дава възможност на клиентите да се чувстват по-свободни, както и да са активна част от процеса.

Автор: Цветелина Белутова

А интериорът наистина е решен стилно, без кич - тъмносини и лилави стени и ръчно изработени лампи във формата на лотос. Масите и столовете са от масивно дърво – двестагодишен дъб, ръчна изработка на майстор от с. Баня.

В бюфета има ястия още от 11 часа и се зареждат цял ден до вечерта. Обикновено има две разядки – баба гануш и хумус, три салати, осем-десет основни ястия и четири-пет десерта. В деня на нашето посещение менюто включваше шницели от цвекло, тофу, орехи и картофи с веган майонеза, зеленчуково къри от гъби, чушки, грах, алу беган - картофи с патладжан, самбар - жълта леща със зеленчуци, пълнени чушки с кускус и зеленчуци, стек от целина със сос холандез и др. Но всеки ден ястията са различни и се обявяват на Facebook страницата им - www.facebook.com/satsangabg/ Цените са еднакви, без значение какво ще изберете, важен е грамажът.

В "Сатсанга" сами си пекат хляба, който е в няколко разновидности – с квас, индийски хляб или содени питки. И за разлика от някои от другите вегетариански ресторанти тук се сервира алкохол: сред бирите има и крафт предложения от Бургас като "Баш майстора", от Варна като "Бохемъ" и др., а виното е предимно българско. Безалкохолните предложения са домашни лимонади и комбуча.

Още с отварянето си вегетарианският ресторант става предпочитано място за обяд на служителите от съседните институции и офиси, което доказва липсата на подобни места в центъра. По обед е почти невъзможно да се намери място – "имаме си и клиенти, които ни познават от морето".

В Бургас са организирали и различни събития като стендъп комедия, моноспектакли, индийски танци, суфистка музика - традиция, която са склонни да продължат и в София. До месец ще започнат и доставки на храна, но с директна поръчка, а не чрез платформите като Foodpanda или Takeaway.

Адрес: ул. "Бенковски" 8; Работно време: от 8 до 22 ч. от понеделник до неделя

Най-новият вегетариански ресторант в центъра на София "Сатсанга" идва директно от Бургас, където е работил в продължение на три години. Собственици са Димитър Карагьозов и Ваня Михайлова. Димитър измисля менюто и е главен готвач. Продължават със същата кухня, която са предлагали и в Бургас – вегетариански и веган ястия, вдъхновени от Индия и Близкия изток. Името също е индийско, на санскрит сатсанга означава истина и среща, което те интерпретират като място, където хората могат да се срещат с истинската храна.

Със смяната на града сменят и част от концепцията. "Държахме в заведението ни да има атмосфера и стил, но същевременно да е на самообслужване", казва Димитър Карагьозов. Според него решението храната да е изложена под формата на бюфет дава възможност на клиентите да се чувстват по-свободни, както и да са активна част от процеса.

Автор: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    ljv20528162 avatar :-|
    montale

    Много приятно заведение. Концепцията всичко да е на показ и да се плаща на грамаж е чудесна.
    Храната може и да е вдъхновена от индийската кухня, но е далече от нея. Твърде малко подправки ползват в сравнение с индийската.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ново място: Beertag

Ново място: Beertag

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK