Ново място: Aubergine taps and tapas

Комбинацията хапки-питие, предполага закуска, обяд, или хапки с чаши вечер

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Името на бистрото дава очакване за испански тапас, но първият поглед предизвиква макар и далечна асоциация с нещо друго: едно от най-обичаните виенски места. Става дума за Trzesniewski, или съвършенството на миниатюрните отворени сандвичи. Преди сто и двадесет години авторът им, краковчанинът Франтишек Тшешневски, искал да създаде нещо практично, засищащо, бързо, лесно и вкусно. Накрая постигнал чиста радост в две хапки.

Вероятно от подобно желание са се водили и хората зад ресторант Aubergine, които сега отвориха Aubergine taps and tapas. Ако харесвате Aubergine, и тук ще ви хареса, защото почеркът и вкусовете на ресторанта продължават и в Aubergine taps and tapas. Само че под друга форма. Най-общо казано, отправяме се към студения бюфет и хапките.

В момента на витрината има десетина вида малки сандвичи. Предстои броят им да се удвои, а размерът им да се намали, което повече ще ги доближи до тапите. Важното е, че са нещо вкусно и различно. Сред филийките пълнозърнест квасен хляб ще откриете двете сладки - кестени с поркета, млечен карамел с банан, а сред останалите са тай сос с пуешка шунка, картофи с трюфел и колбас, крем фреш и сьомга, или синьо сирене с рози. Първото допълнение ще са комбинации с яйца и с риба тон. Предстои да се появят и същинските тапи - маслини, колбаси, сирена. При всички положения няма да има топла храна.

Както си пише в името, има и наливна бира - осем вида българска крафт, отделно има тридесетина на бутилки, отново само български. Освен бира има шест бели, две пенливи, три розета и седем червени вина, които се отварят на чаша. Интересно хрумване е да се включат и шест ракии от най-висок клас на шотове.

Може да очакваме, че в Aubergine taps and tapas няма да пропуснат възможността да се възползват от голямото предимство на избраната си концепция: темата е една, вариациите - безкрайни.

Комбинацията хапки-питие, както и работното време на "тапс и тапас" предлага закуска, обяд, или хапки с чаши нещо през целия ден - било бързи, или много бавни, и аперитиво вечер. Колкото до атмосферата - с минимални намеси стилът Aubergine е налице, като много разумно е запазен и уютът на пекарната Ma Baker, която се намираше на същото място.

ул. "Раковски" 163, 088 338 8310, понеделник - петък 9 - 22 ч. и събота - неделя 10 - 22 ч.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt

    Мястото е приятно, добра локация. Както често се случва у нас обаче, концепцията, в случая на Trzesniewski, за съжаление е копирана само отчасти. Качеството е далеч от това на Trzesniewski. Хлябът не е същият, комбинациите от съставки на хапките вместо изпитаните от Trzesniewski повече от сто години, са меко казано странни - кестени с поркета, млечен карамел с банан, синьо сирене с рози... WTF? Няма да намерите такива в Trzesniewski.
    Заведението се казва Патладжан, но не видях хапки с патладжан. ОК, това не е най-големият проблем. Проблемът, освен вече посочения, е че Aubergine не може да реши дали иска да е закусвалня като Trzesniewski или тапас бар. Сервитьорката е напълно излишна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал