Ново място: Sen Viet
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Ново място: Sen Viet

Ново място: Sen Viet

Виетнамски ресторант в София

Марина Караконова
2994 прочитания

Горе-долу по това време преди четири години Антъни Бурдейн се отправи на кулинарно пътуване във Виетнам за прочутите си телевизионни серии. В Ханой той посети ресторанта Bun Cha Huong Lien. Там Бурдейн поръча меню за 6 долара, с което почерпи госта си - президентът Барак Обама. Снимката на двамата мъже, седнали на пластмасови столчета около маса в красив хаос от купи нудли, клечки, сосове и бутилки местна бира, стана една от най-известните в света. Със сигурност любима и за двамата. Този кадър стана причина отново да се заговори за виетнамската кухня, която така или иначе си е достатъчно популярна и отдавна изнесена в цял свят.

Двехилядна кулинарна история с влияние от китайската на север и камбоджанската на юг, в сърцевината й днес са оризът, рибеният сос, джинджифилът, и много, много зелено - кориандър, лимонена трева, мента, босилек заедно с лютите чушки.

Най-известният кулинарен виетнамски износ, а може би и не само кулинарен, е супата фъ (pho). Корените й не са много стари - някъде в началото на ХХ век. От края на XIX до 50-те на ХХ век Виетнам е френска колония. И фъ се оказва резултат от щастливата среща (доколкото среща с колонизатор може да е щастлива) между местните нудли и най-различни зелени подправки с френския телешки бульон. Думата произхожда от френската, да я наречем, яхния pot-au-feu, която традиционно се прави с телешки костен бульон. Французите оставят във Виетнам и багетата си, от която там се прави сандвичът бан ми. Cà phê е ясно какво, което във виетнамската си версия се поднася със сладко кондензирано мляко.

Всичко това може да ви разкажат и поднесат в открития преди два месеца Sen Viet. В превод - виетнамският лотос. Има и пластмасова версия на цветето - символ на страната.

Сред основните ястия са ориз с различни комбинации като телешко на тиган, свински сладко-кисели ребра, или медено пилешко на скара. Пелмените са на пара или пържени. Фъ е със северната си версия - с бистър бульон, без соса хойсинг и с по-малко подправки, както е в южната. Предлагат се и два вида немчета - вегетариански и със свинско, а летните рулца са със скариди и свинско на скара. Ако бързате - просто грабнете един сандвич бан ми. Всичко това се предлага и за вкъщи, включително летните плодови напитки и чайове като ледено матча лате, както и кафето с кондензирано мляко, което е "както си го пием на улицата".

Sen Viet e в много удачно съжителство с корейския Cup&Roll. Вътре може да ядете на крак, може и на маса с пластмасови столчета, които са почти същите като на онази снимка. Ами, отбийте се. Както стана ясно, и президенти се спират на такива места.

ул. "Пиротска" 71 (ъгъл с "Опълченска"), вторник - неделя 9-20 ч., телефон 0890328988

Горе-долу по това време преди четири години Антъни Бурдейн се отправи на кулинарно пътуване във Виетнам за прочутите си телевизионни серии. В Ханой той посети ресторанта Bun Cha Huong Lien. Там Бурдейн поръча меню за 6 долара, с което почерпи госта си - президентът Барак Обама. Снимката на двамата мъже, седнали на пластмасови столчета около маса в красив хаос от купи нудли, клечки, сосове и бутилки местна бира, стана една от най-известните в света. Със сигурност любима и за двамата. Този кадър стана причина отново да се заговори за виетнамската кухня, която така или иначе си е достатъчно популярна и отдавна изнесена в цял свят.

Двехилядна кулинарна история с влияние от китайската на север и камбоджанската на юг, в сърцевината й днес са оризът, рибеният сос, джинджифилът, и много, много зелено - кориандър, лимонена трева, мента, босилек заедно с лютите чушки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt

    На тази локация това място е обречено на фалит.

  • 2
    fbr45306322 avatar :-?
    MyTwoCents

    „Cà phê е ясно какво, което във виетнамската си версия се поднася със сладко кондензирано мляко.“

    Простете, но има две типични виетнамски кафета.

    Едното е кафе, за приготвянето на което се ползва специално (сравнително евтино) приспособление и капка по капка. Получава се нещо средно между филтърно и турско кафе.

    Второто е с жълтък (egg-coffee). Някой казват, че е продукт на Виетнамската война, когато не е можело да се намери кондензирано мляко. В момента масово се пие яйчено кафе, докато това с кондензирано мляко се счита за заместител (първо, защото издържа на горещия климат за разлика от прясното мляко и второ заради подслаждането).

  • 3
    bba30550215 avatar :-P
    bba30550215

    Щото не е близо до вас ли? :))

    До коментар [#1] от "sylt":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK