Ново място: Quartal
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Ново място: Quartal

Ново място: Quartal

Първият парк за улична кулинария е факт

Марина Караконова
7028 прочитания

© Надежда Чипева


Трябваше отдавна да се появи. Особено след толкова успешните street food фестивали и фургони за бургери или хот-дог. Е, първият парк за улична кулинария - Quartal, вече е факт.

Намира се на бул. "Черни връх" и е направено максималното да се изолира от прашното шосе с грозните му сгради. В парка има достатъчно зеленина и дървета, достатъчно сянка и като цяло уютът, както и добрият вкус са налице. Има настроение и ентусиазъм, поне в дните на откриването, от готвещи и посетители, които наред с маски и гумени ръкавици със своите татуси, бради и bun-ове ни пренасят в своето време и вкус. Затова може би ще е подходящо място и за предвижданите концерти и спектакли.

Колкото до същинския вкус, той се предлага засега от 14-те щанда за храна и питиета. Почти всички са ни добре познати и добре наложили се на пазара. Чарът на подобни места е във форма́та, който предполага неограничено разнообразие. Колкото по-плътно е пътешествието из различните видове кухни и ястия на земното кълбо, толкова по-добре. Затова и винаги и на всеки нещо ще му липсва. За сега в Quartal са "покрити" пицата и пастата, бургерите, мексиканското, супите и шишчетата, хумусните вариации, bubble чайовете, кафето и сладоледите и, разбира се, бирите. Тук е колаборацията между Андре Токев и DiVino с гастро-винения бар, в който вината са най-добрите български. Дебют прави и Messо́, или това, което Георги Бойковски иска да разкаже за месото. И понеже то, както и вегетарианското, са добре застъпени, може би в момента най-много липсват морето и морското.

Историята от уличните стриди в древен Рим до уличните фалафели в цял свят е любопитна и като география, и като икономика. Като храна основно за бедните тя съществува от векове по улиците и пазарите на страните на топлия и икономически по-неразвит юг. Там тя представя местните кулинарни традиции, бизнесът се предава от поколение на поколение, а най-важното правило на този бизнес е да се удържа качество и достъпност.

От достатъчно дълго време кулинарната улична култура е привилегия и на севера, а милениумите междувременно я доразвиха, като я тласнаха в по-различна посока - интернационализираха я в максимална степен, и й зададоха "гурме" перспектива на експеримент и личностна изява. Нещо подобно казва статията за street food в енциклопедията за храната на Penguin: "Днес често храната, която се продава на улицата, е по-интересна от тази в ресторантите." Това, разбира се, няма как да не е за сметка на достъпността.

Така е и в Quartal: цените не са квартални, а и хората не са точно "от квартала".

В този смисъл Quartal е смело начинание, още повече че не може да бъде еднакво активно през всички сезони. Много добре би било не просто да оцелее, а да доразвие и защити името и концепцията си в различни квартали - и всеки да заживее със собствената си физиономия.

Quartal се намира на бул. "Черни връх" 69.

Трябваше отдавна да се появи. Особено след толкова успешните street food фестивали и фургони за бургери или хот-дог. Е, първият парк за улична кулинария - Quartal, вече е факт.

Намира се на бул. "Черни връх" и е направено максималното да се изолира от прашното шосе с грозните му сгради. В парка има достатъчно зеленина и дървета, достатъчно сянка и като цяло уютът, както и добрият вкус са налице. Има настроение и ентусиазъм, поне в дните на откриването, от готвещи и посетители, които наред с маски и гумени ръкавици със своите татуси, бради и bun-ове ни пренасят в своето време и вкус. Затова може би ще е подходящо място и за предвижданите концерти и спектакли.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt

    Препоръчвам пица Grano на това място. Едно от двете места в София (другото е Cipollini focacceria) където се предлага неаполитанска пица. Това е нещо ново на нашата кулинарна сцена и, след обиколката ми на Неапол, мисля че и двете софийски места са много добри. Нищо общо с хлебните пити удавени в кечъп и майонеза, които се предлагат във всички останали пицарии.

    P.S. Който обича пастата "добре сварена" и пицата "добре изпечена", няма смисъл да пробва тези две места.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK