Как се става номер едно в Добрич
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как се става номер едно в Добрич

Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев е силно повлиян от Италия и САЩ, където е работил като готвач

Как се става номер едно в Добрич

Повече от 10 години добричкият ресторант Villa di Poletta е едно от най-емблематичните заведения в града

Пламена Кацарова
14761 прочитания

Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев е силно повлиян от Италия и САЩ, където е работил като готвач

© Надежда Чипева


През 1932 г. в края на Добрич имало хан. Четири поколения и близо 90 години по-късно гледката на същото място не е много по-различна - същият хан се е превърнал в елегантен семеен хотел с ресторант, който вече 10 години е едно от най- разпознаваемите и популярни места както сред местните, така и сред гостите на града. Успешният път на Villa di Polleta започва в Добрич, но е силно повлиян от Италия и САЩ, където собственикът Богдан Богдев е работил като готвач. "Когато отваряхме Villa di Poletta, мислехме, че комбинацията от добра храна, добър сервиз и приятна обстановката са много подходящи за Добрич, за България и за местния вкус като цяло", споделя Богдев. "Сега разбираме, че правилните продукти, приготвяне на храната и поднасяне могат да се помнят цял живот", допълва той.

Освен ресторант в класическия смисъл на думата, Villa di Polleta е и място, на което се провеждат множество събития - занятия по рисуване и вино, концерти, различни арт класове и други ивенти

Рецепта за успех

Тенденцията в областта е ресторантите да залагат на изобилно меню с предложения от типа "за всеки по нещо", големи порции и пищен интериор. Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев обаче отказва да я следва и предприема друга стратегия. Той залага на по-семпли ястия, които винаги ще останат актуални, като например класическата италианска паста.

Концепцията за ресторанта е да се предлагат качествени, добре подбрани съставки и изпитани рецепти. Фокусът осезаемо пада върху здравословното хранене, което ясно личи и в менюто. Кухнята преминава през различни фази, като в определени периоди менюто е било обширно и е включвало салати, мезета, разядки, предястия, основни ястия, както и някои собствени рецепти, но предимство винаги са имали пастата и пицата. Сега Villa di Poletta разчита на по-малък асортимент, защото и самият Богдев вярва, че "добрите ресторанти разполагат с меню само на една страница". "Бих казал, че сме стандарт за качествена италианска храна и за качествено обслужване в региона. Взехме решения, които в началото бяха спорни, но после се оказаха правилни - от избора да работим с чисти продукти от региона до фокуса ни върху екологичното", споделя Богдев.

Освен ресторант в класическия смисъл на думата Villa di Polleta е и място, на което се провеждат множество събития - занятия по рисуване и вино, концерти, различни арт класове и друг тип ивенти. Богдев усилено се опитва да промотира и здравословното хранене - не само чрез рецептите в менюто, но и чрез тематични събития. Той е един от малкото ресторантьори в региона, които се включват активно в инициативата "Не яж боклуци, яж зеленчуци".

Според собственика на Villa di Polleta популярността на мястото се дължи на добрата концепция и на това, че не са допускани компромиси с качеството на продуктите. Макар че той отчита и че в региона има и хора, които са скептични относно концепцията и не я разбират напълно.

Неясното бъдеще

Ресторантът е едно от най-разпознаваемите заведения в Добрич. Затова и новината, че поне засега той няма да отвори врати, е тъжна. Богдан Богдев обаче няма да се откаже от кулинарията и ресторантьорския бизнес. За него представляват интерес заведенията на колела, като в главата си има план да развие мобилната гурме кухня в региона. След здравословното хранене Богдев иска да популяризира и идеята, че уличната храна не е просто евтина алтернатива на храненето в ресторантите, а може да бъде качествено, вкусно и силно социално преживяване.

Според Богдан Богдев успехът на ресторанта се дължи на добрата концепция и на това, че не са допуснали компромиси с качеството на продуктите

През 1932 г. в края на Добрич имало хан. Четири поколения и близо 90 години по-късно гледката на същото място не е много по-различна - същият хан се е превърнал в елегантен семеен хотел с ресторант, който вече 10 години е едно от най- разпознаваемите и популярни места както сред местните, така и сред гостите на града. Успешният път на Villa di Polleta започва в Добрич, но е силно повлиян от Италия и САЩ, където собственикът Богдан Богдев е работил като готвач. "Когато отваряхме Villa di Poletta, мислехме, че комбинацията от добра храна, добър сервиз и приятна обстановката са много подходящи за Добрич, за България и за местния вкус като цяло", споделя Богдев. "Сега разбираме, че правилните продукти, приготвяне на храната и поднасяне могат да се помнят цял живот", допълва той.

Освен ресторант в класическия смисъл на думата, Villa di Polleta е и място, на което се провеждат множество събития - занятия по рисуване и вино, концерти, различни арт класове и други ивенти

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK