Добрата пица на парче в София

Три места с опит, които защитават безупречната репутация и вкус на този вид пица

Пицата е нещо фундаментално, а пицата на парче е крайъгълен камък на уличната храна по света. И тук е крайъгълен камък, но в смисъл, че са на всеки ъгъл и твърди като камък. Така постигат едно - компрометират и вкуса, и името им.

В тази рубрика обичайно представяме нови места. В случая ви припомняме три стари, вече по на няколко години, през които не са спрели да правят обратното - да защитават безупречната репутация и вкус на този вид пица. Общото между тях са отношението и третирането на тестото, така че да се получи съвършеният баланс между продукти, технология и време, което е не по-малко от три дни. И така да постигат нещо друго - да убеждават, че пицата на парче е и парче щастие.

Punto Rosso

Punto Rosso отвори преди три години. Първото им място беше на ул. "Веслец", където малко се губеше сред натурията от магазини и павилиончета. Но качеството не остава незабелязано и вече има и Punto Rosso 2. От ден първи в Punto Rosso се вади pala romana, или пица на "лопата", също така от началото до сега пицарят е Борис Палаханов, специализирал в Рим, Бергамо и Венеция най-вече върху тесто от типа scrocchiarella. С часове може да ви разказва за газовата му фаза, за високата хидратация, за силните брашна и явно това е начинът да се получи хрупкаво, ароматно, леко като облаче тесто. Опашките тук са преди всичко за петте вида пици, ротолото, или завитото тънко тесто с плънка, което се запича още веднъж, и фокачите с различни пълнежи.

ул. "Веслец" 6, ул. "Позитано" 20

понеделник - събота от 8 до 18.30. В момента неделя е почивен ден. Предлага се и доставка за вкъщи.

Da Nino

Da Nino беше открита в началото на 2018 г. Лицето й е египтянинът Набил Фарук, когото всички наричат Нино. През по-голямата част от живота си Нино е учил и работил в Италия, днес е сертифицилан инструктор пицар. Тук пицата е на тава, или pizza taglia, и един поглед към витрината показва разнообразието на пълнежите. Всеки ден се вадят до 25 вида и почти всеки ден в зависимост от сезона има някаква нова рецепта на деня. Пролетта може да е с тиквичка и лимон, сега може да попаднете на трюфел, италианска наденица и гъби, със салам милано и таледжо или с тиква, моцарела, бекон и горгонзола. За Нино най-вкусната е най-семплата - с домати и чесън. Нино не крие рецептата си за тестото. Ще ви я разкаже, но и с уточнението, че "рецептата е лесна, тестото не е лесно".

бул. "Витоша" 4

понеделник - събота от 10.30 до 23 ч. В момента неделя е почивен ден. Приемат се поръчки за вкъщи.

Da Bono

Da Bono направи три години. Пиците, които предлага, са тип pala romana, и тук са се спрели на пет вида, или базовите маргарита с песто, пеперони, прошуто кото, прошуто крудо и с четири сирена. Може да ги получите на парче и класически цели или във вид на правоъгълник с размер 60 на 40 см. Освен пиците има и фокачи и ротоло с два вида пълнеж.

Сутрин, за закуска, се вадят filone-та, или малки калцонета с пълнеж от овча рикота със зелени маслини и с шунка и домати. Също за закуска е кренвиршката в Da Bono, един от бестселърите на пицарията - кренвирши, увити в тънко тесто и запечени с пармиджано. Вероятно Da Bono в началото са били добрата квартална пицария, но това вече не е така: дотук се идва специално, когато искаш нещо по-специално.

ул. "Дойран" 6

понеделник - неделя от 8 до 20 ч. Приемат се поръчки за вкъщи.

Още от Капитал