Рибата и градът

Три нови софийски адреса за всички, които обичат риба и морски продукти

Нека сe съгласим, че в кулинарно отношение не сме точно рибена нация. Няколко десетилетия наред рибата в България се свеждаше до шаран, мерлуза, цаца и скумрия и дори не си струва да споменаваме недоразумението, наречено толстолоб. Изключението се отнасяше само до тези, които живееха на морето или Дунава, разбира се.

Ако се върнем по-назад, ситуацията е подобна. Константин Иречек, който подробно описва хранителните навици на българина, отделя едно изречение за рибата: В зимно време в София донасят големи риби чак от македонските езера (от Охрид) или Дунава. Така или иначе тези времена са отдавна отминали и картината днес е доста по-различна. Има много повече разнообразие, знания, внос и като че ли повече търсене, отколкото предлагане, вероятно защото това е труден бизнес, в който работиш с нетраен, капризен и неевтин продукт. Затова адмирации за всеки, който се впуска в рибешка авантюра. Ето три от най-новите рибни места в София:


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове