Ново място: Fōku
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново място: Fōku

Ново място: Fōku

Марина Караконова
8481 прочитания

© Цветелина Белутова


Като правило повечето от участниците в "Мастър шеф" накрая правят свой ресторант. Такова било намерението и мечтата на Красимир Низамов, но кой днес отваря ресторант, ако още утре ще му кажат да затвори? Решението му се оказа Fōku.

Fōku е заведение за азиатска улична храна. Предложенията в менюто са такояки, къри и тамагояки - това е пределно ясната визитна картичка за новото място на "Раковски", пред което почти винаги има чакащи.

Изредените три ястия са сред първите десет най-популярни улични храни в Япония, което в голяма степен се дължи и на туристическия вкус. Малко припомняне:

Такоякита са топчета от течно тесто с парченца октопод, зелен лук и маринован джинджифил. Поднасят се с лют и майонезен сос, а отгоре се посипват със стружки от пушен паламуд. Приготвят се в специален уред с вдлъбнати формички с мазнина, в които при висока температура се оформят топчетата. Такоякита са японски като произход, но днес се срещат навсякъде по улици и пазари. В голяма степен са обичани заради театъра на правенето им: да наблюдаваш въртенето на топчетата с двете клечки в опитни ръце може да е хипнотизиращо преживяване. Такоякита невинаги са любов от първа хапка. При тях има - и такава е идеята - сблъсък между хрупкава повърхност с почти течна сърцевина, между сладкото и соленото, или меката текстура на тестото и по-жилавата на октопода. Сосовете са плътни и концентрирани, а стружките паламуд - нещо ефимерно, което веднага изчезва в небцето. Много разумно е винаги да им се даде втори шанс.

Кърито е като пицата - днес е в цял свят, само че вместо от Италия пътят му тръгва от Индия, или от тамилите, за които означавало пикантен сос към ориза. През вековете думата постепенно навлиза в различни езици, като често се отдалечава от оригиналното си значение: през XVIII век англичаните например описват кърито чисто и просто като заешка или птича яхния с малко ориз. Накрая пудрата "къри" от смлени подправки, която се приготвяла във всяко индийско домакинство, се превръща в глобална подправка. В Япония кърито влиза в края на XIX век благодарение на англичаните. Масовизирането му става в началото на XX век, след като е въведено в менюто на армията и флота. И, трудно е за вярване, но факт - до 2000 г. кърито е регистрирано като по-популярно от сушито или темпурата. Във Fōku ни го предлагат златно или зелено (в единия случай има куркума, в другия люти зелени чушки), с риба, пиле или свинско.

Тамагояки е японският омлет, при който няколко пласта от разбитите яйца се оформят като руло. Тамагоякито, както изобщо омлетите и яйцата в Япония, е много късно кулинарно явление. Превръща се в повсеместно любимо ястие едва през 50-те на миналия век, когато става неизменна част и от детското меню. И като всичко ново и чуждо, влязло в страната им, японците успяват да го доведат до съвършенство. Дали с различните добавки към яйчената смес или с техниката на завъртане в пластове, които накрая да образуват нещо толкова пухкаво и ефирно, само те си знаят. В случая може да го опитаме с мус от тофу и трюфел, пиле или дърпано свинско.

За Fōku тези три ястия са начало. Целта е да не останат заключени само в Япония, а да разширят менюто с още ястия от Азия. Без съмнение е смело решение и поемане на риск, вероятно не по-малък от този да отвориш ресторант посред епидемия. Колкото до нас, оказали се на "Раковски", не е ли всеки нов вкус, особено на улицата, нещо, което само може да ни радва?

ул. "Георги С. Раковски" 159

Като правило повечето от участниците в "Мастър шеф" накрая правят свой ресторант. Такова било намерението и мечтата на Красимир Низамов, но кой днес отваря ресторант, ако още утре ще му кажат да затвори? Решението му се оказа Fōku.

Fōku е заведение за азиатска улична храна. Предложенията в менюто са такояки, къри и тамагояки - това е пределно ясната визитна картичка за новото място на "Раковски", пред което почти винаги има чакащи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.