Нови места: магазините "Софи Чан" и Korea Food Market

Нови места: магазините "Софи Чан" и Korea Food Market

Какво се случва в "азиатското кьоше" на София

7351 прочитания

© Цветелина Белутова


Представили сме ви ресторантите Sen Viet и "Корея" преди доста време. Чудото е, че за разлика от много други, за които също сме писали, те все още продължават да съществуват. Освен това са не само с почти непроменено меню, но вече с нещо ново - магазини към ресторанта. "Софи Чан" работи от седмица, а Korea Food Market - от четири месеца.

Да предвидим какво ще се промени в храненето ни е доста неясно упражнение, което се прави обичайно в края на годината. Също обичайно повечето прогнози после не се сбъдват. Но сега е различно. Животът в пандемия няма нужда от проучвания и статистики, за да видим очевидното - ресторантите се борят всячески за оцеляването си, а ние много повече започнахме да си готвим сами. Със сигурност - и да експериментираме. Е, в подобни магазини се срещат тези два тренда - ресторантите да спасяват бизнеса си с нови формули заради постоянното "отваряне-затваряне", а ние да търсим разнообразие на вкусове в къщите си. Пак заради същото.

"Софи Чан" се намира точно до Sen Viet и в компанията на корейския Cup & Roll ул. "Опълченска" и бул. "Стамболийски" се оформя като азиатско кьоше. Все още в него не може да говорим за пълни рафтове, но и времето му е твърде кратко. Целта е те да бъдат запълнени с най-вече виетнамски продукти. Засега може да намерим нудли, снаксове, рамени, японски мочита, тайландско червено къри и рибни и чили сосове.

Стигаме и до нещо истински виетнамско - сушеното пилешко и телешко месо, които най-грубо може да се опишат като парченца пастърма. Те са сред най-обичаните мезета за бира във Виетнам. Откриваме и нещо, което може да ни даде идея да си направим нещо също толкова обичано. Не, не е супата фъ, нито сандвичът бан-ми, а палачинката бан-сео. Това е брашното, от което се приготвя. Към него се добавят вода, кокосово мляко и куркума за златист цвят, които също са налице в магазина, и тази смес изливаме в нагорещено олио, за да получим палачинката. В пълнежа й има задължителните сотирани лук, чесън, скариди и соеви кълнове. Поднася се нарязана, увита в листа от марулка.

Само на пет минути от "Софи Чан" се намира Korea Food Market. Най-ценното е, че в него има обособен кът, в който може да си изберем корейски рамен - а изборът е доста голям и от най-разпространените производители - и сами да си го приготвим на място. Автентично преживяване, защото това прави в обедните си почивки цяла Южна Корея. Тук са и трите пасти, с които започва всяко корейско ястие - кочуджан, дуенджан и самджан, както и двете много добри маринати за булгогито. Остава ни само да намерим най-качественото месо, преди да го оставим в тях. Ще подмина солетите, крекерите и бисквитките, защото сушените водорасли, които, за разлика от тези за нори-то, осолени и хрупкави, са най-вкусният снакс, който светкавично ни отпраща към морето. Доближаване до истината с готвенето са повече консервите със сусамови листа, морските охлюви, маринованата ряпа, чапче-то от нудли от сладък картоф и замразените корейски гьози или кюфтенца.

Ето го и брашното, от което може да си направим корейската палачинка па джън: към него добавяме само вода, щипка сол и бакпулвер до палачинково тесто. Междувременно сме нарязали косо и на ленти пресен лук, тиквичка, червена и малко люта чушка, които слагаме в сместа. И пържим в тиган, за да получим палачинката, която ще поднесем със соев сос, сусам и сусамово олио. Също и с домашното кимчи, което също се предлага.

На ход сме ние и въображението ни. Дали пред трета вълна или пето затваряне, не е малко - поне в името на новия вкус и насърчаване на по-малките.

"Софи Чан"

ул. "Опълченска" 21

9.30 - 19 ч.

Korea Food Market

ул. "Георг Вашингтон" 4

понеделник - събота - 11 до 20 ч.

неделя -11 - 18 ч.

Представили сме ви ресторантите Sen Viet и "Корея" преди доста време. Чудото е, че за разлика от много други, за които също сме писали, те все още продължават да съществуват. Освен това са не само с почти непроменено меню, но вече с нещо ново - магазини към ресторанта. "Софи Чан" работи от седмица, а Korea Food Market - от четири месеца.

Да предвидим какво ще се промени в храненето ни е доста неясно упражнение, което се прави обичайно в края на годината. Също обичайно повечето прогнози после не се сбъдват. Но сега е различно. Животът в пандемия няма нужда от проучвания и статистики, за да видим очевидното - ресторантите се борят всячески за оцеляването си, а ние много повече започнахме да си готвим сами. Със сигурност - и да експериментираме. Е, в подобни магазини се срещат тези два тренда - ресторантите да спасяват бизнеса си с нови формули заради постоянното "отваряне-затваряне", а ние да търсим разнообразие на вкусове в къщите си. Пак заради същото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал