Култура на мускули

Как най-голямото читалище в страната адаптира работата си към сегашните условия

Исторически читалищата винаги са имали ролята да развиват и компенсират знания, артистични идеи, обществени процеси. В България притеснително голяма част от сградите с подобна функция (общо 3614 според националния регистър) често са изоставени или в полуживо състояние. Tрусовете покрай пандемията затрудняват допълнително местата, които през годините са продължили да осъществяват групови дейности, образователни инициативи и да развиват живота на града.

Народно читалище "Родина - 1860" е най-обемното като дейност в страната и едно от най-старите в Стара Загора (може би най-старото, но смяната на имена и структури през годините правят трудни подобни генерализации). То носи името си от 1943 г., а преди това е известно като културно-просветно дружество "Театър" (1900). Читалище "Родина" е правоприемник на Ученолюбивото дружество (1883), на Градското читалище (1895) и на предосвобожденското читалище (1860).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар