Ново място: Sabrosa

Класическо квартално място в къща от 30-те години на ХХ век

Тъжно е, че French 75 вече го няма, но духът му си е съвсем жив и здрав. Ще го откриете съвсем наблизо - в дюкянчето Sabrosa, зад което е създателят на обичания бар.

"Дюкянче" е първата дума, която ми хрумна, защото това е преди всичко квартален кулинарен магазин, и после кафене и място, където може да седнете за няколко хапки или сандвич с питиета. Също - Sabrosa се намира в безистена на красива къща от 30-те и идва от времето, когато магазините са били дюкяни. А умалителното е заради миниатюрния му размер и кокетен вид.

Голяма част от времето тук и преди е имало храна - от сладкарници до касапници. В самото начало, преди 9 септември, това е бил магазин за стъкларски изделия, витрини и витражи. В двора на къщата вероятно още може да се изкопаят счупените стъкла, останали от бомбардировките, разказа режисьорката Ирена Даскалова, на чийто род е принадлежала къщата.

Sabrosa е класическо квартално място, на относително тиха улица, по която трафикът на коли като че ли е по-ненатоварен от този на самолетите по въздушния коридор в тази част на София. Но към съседското присъствие трябва да добавим и това на феновете на бара, затова не е лоша идея, особено ако искате да отидете на привечерно питие, да си запазите място.

Малко за избора: вината са много добра миниатюрна селекция: малко Франция, най-вече от юга й, основно Лангедок, а от България са качествени малки изби, има го и все по-популярния пет-нат, и вече вездесъщите крафт бири. В момента има три коктейла ("Аперол", "Хуго" и джин-тоник) и както може да се очаква, в традицията на French 75 - много добри.

На витрината са по-интересни френски, италиански и български сирена, същото се отнася и за колбасите. Около тях са маслините, терините от патица, глиган, заек и токачка, сладка от люти чушки, лук и моркови, горчица с уиски, манатарки или шампанско. Всички може да си ги купите за вкъщи, а ако искате да седнете, изборът засега е от няколко сандвича, които се поднасят със салата и туршийка, приготвена на място. Предлагат се и порции терини, маслини или хумус с хляб, също и плата със сирена и колбаси.

Кафето е Memento, отива му лимонадата, и към него малък избор от хапки сладкиши, а още по-добре му вървят парченцата ръчен шоколад.

Sabrosa е място непретенциозно, лежерно, и ведро. И, както и името му сочи - вкусно.

ул. "Искър" 36

понеделник - неделя 10 - 21 ч.

0887044557

Още от Капитал