Ново място: Sabrosa

Ново място: Sabrosa

Класическо квартално място в къща от 30-те години на ХХ век

Марина Караконова
6522 прочитания

© Надежда Чипева


Тъжно е, че French 75 вече го няма, но духът му си е съвсем жив и здрав. Ще го откриете съвсем наблизо - в дюкянчето Sabrosa, зад което е създателят на обичания бар.

"Дюкянче" е първата дума, която ми хрумна, защото това е преди всичко квартален кулинарен магазин, и после кафене и място, където може да седнете за няколко хапки или сандвич с питиета. Също - Sabrosa се намира в безистена на красива къща от 30-те и идва от времето, когато магазините са били дюкяни. А умалителното е заради миниатюрния му размер и кокетен вид.

Голяма част от времето тук и преди е имало храна - от сладкарници до касапници. В самото начало, преди 9 септември, това е бил магазин за стъкларски изделия, витрини и витражи. В двора на къщата вероятно още може да се изкопаят счупените стъкла, останали от бомбардировките, разказа режисьорката Ирена Даскалова, на чийто род е принадлежала къщата.

Sabrosa е класическо квартално място, на относително тиха улица, по която трафикът на коли като че ли е по-ненатоварен от този на самолетите по въздушния коридор в тази част на София. Но към съседското присъствие трябва да добавим и това на феновете на бара, затова не е лоша идея, особено ако искате да отидете на привечерно питие, да си запазите място.

Малко за избора: вината са много добра миниатюрна селекция: малко Франция, най-вече от юга й, основно Лангедок, а от България са качествени малки изби, има го и все по-популярния пет-нат, и вече вездесъщите крафт бири. В момента има три коктейла ("Аперол", "Хуго" и джин-тоник) и както може да се очаква, в традицията на French 75 - много добри.

На витрината са по-интересни френски, италиански и български сирена, същото се отнася и за колбасите. Около тях са маслините, терините от патица, глиган, заек и токачка, сладка от люти чушки, лук и моркови, горчица с уиски, манатарки или шампанско. Всички може да си ги купите за вкъщи, а ако искате да седнете, изборът засега е от няколко сандвича, които се поднасят със салата и туршийка, приготвена на място. Предлагат се и порции терини, маслини или хумус с хляб, също и плата със сирена и колбаси.

Кафето е Memento, отива му лимонадата, и към него малък избор от хапки сладкиши, а още по-добре му вървят парченцата ръчен шоколад.

Sabrosa е място непретенциозно, лежерно, и ведро. И, както и името му сочи - вкусно.

ул. "Искър" 36

понеделник - неделя 10 - 21 ч.

0887044557

Тъжно е, че French 75 вече го няма, но духът му си е съвсем жив и здрав. Ще го откриете съвсем наблизо - в дюкянчето Sabrosa, зад което е създателят на обичания бар.

"Дюкянче" е първата дума, която ми хрумна, защото това е преди всичко квартален кулинарен магазин, и после кафене и място, където може да седнете за няколко хапки или сандвич с питиета. Също - Sabrosa се намира в безистена на красива къща от 30-те и идва от времето, когато магазините са били дюкяни. А умалителното е заради миниатюрния му размер и кокетен вид.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


2 коментара
  • 1
    fbr45306322 avatar :-(
    MyTwoCents

    Имам алергия вече към употребата на умалителни в кулинарията. След класическото Ччайче, кафенце?“ от сервитьорката в края на хранене, до кюфтенца, биричка, тортичка, салатки и пр.

    В статията са малко, но пак има умалителни, та дори и нарочно „дюкянче“ и хеле пък „туршийка“ ми идват в повече.

    Умалителните са новото „уникално“ сред езиковите паразити!

  • 2
    sylt avatar :-|
    sylt

    Приятно място, но трябва да обучат персонала. Не може да продаваш колбас за 50лв/кг и да не знаеш какво съдържа. Ако не могат да обяснят какъв е колбаса, то поне трябва да е възможно да се дегустира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал