Мулти-култи пазар

Две нови места за азиатска храна в София: K-food и Syriamart

K-food

Корейците отдавна успяха да наложат двата си най-успешни и разпознаваеми бранда - K-pop и К-Food. Присъствието им у нас вече е осезателно и "корейска храна" изобщо не звучи като нещо далечно и екзотично.

Това е в голяма степен и благодарение на магазини като супермаркета K-food, който се стреми да запълни всякакви празнини. Такива са тукбетите - черните глинени купи за супи, които запазват горещината много по-добре. Тук е и стоманеният тиган за яйца и омлети, правоъгълен е, с леко извит край. В него се приготвят японските омлети, но също и лентата яйчена плънка, която се слага в ким-паба. Има и специален тиган за булгоги в кръгла и квадратна форма. Ясно е, че има ориз, най-различен като вид и количество, по-интересното са четирите-пет вида мишини за варенето му. В тях става без никакво усилие и дебнене и с много по-добро качество. Пробвано е. Минаваме дълги рафтове с нудли (пшеничени, от елда, стъклени), готово замесени теста за палачинките бучимге с пълнеж от зеленчуци, готови смеси за темпура, задължителните към тях соеви сосове, сосовете и маринатите за приготвяне на булгоги, лютите пипери, които са една от корейските гордости, както и друга корейска гордост - продуктите от женшен. Може би истинският притегателен център на К-Food са замразените и охладени храни. Хайвер от сайда, филета от змиорка, сини раци, миди, сериозен избор от корейските пелмени манду, телешко месо. Жалко, че не е корейско, то е с изключително качество, но скоро и него ще го има.

Сред малките гарнитури, които присъстват на всяка корейска маса, са, разбира се, кимчитата в различни разфасовки и овкусяване, също и маринованите чесън, репички, ряпа, сусамови листа.

Жалко, че в магазина още не могат да предлагат храна на място, но поне има екрани, по които вървят демонстрации на различни ястия.

K-food

бул. "Мария Луиза" 67

Syriamart

Пресичаме няколко преки и сме на бул. "Христо Ботев", а в някакъв смисъл сменяме и континента, защото вече сме в място за арабски храни. В Syriamart те са предимно от Сирия, Турция, Палестина, и България. Както обясни собственикът: "Защо да внасям, ако българският продукт е добър?" Той любезно продължи малката обиколка на магазина. В началото са сладкишите, сетовете с баклавички, сладкият суджук и сушените плодове. Фурмите не са от "онези", беше пояснението, а според него най-добрите са палестинските, каквито и той предлага. В няколко размера пликове са динените семки ("чоплят се като другите, повече мерак трябва, защото са много твърди"). Интересни са дървените форми за малките сладки маамул с пълнеж от фурми и орехи, чашите за чай матча и специалните керамични капаци с дупки за затискане на ястия като пълнени сарми или чушки в тенджерата (вместо чиниите, които ползваме за тази цел). Магдус са бейби патладжаните с чушково пюре и орехи, накиснати в зехтин, вкусна гарнитура в буркани. Може би в "Сирия" има най-голям избор от туршии, маслини и подправки.

В хладилника има два вида чушково пюре: за готвене и за каймата за адана кебапа, която заедно също с накълцан лук, магданоз и сумак се слага в питката. Шинглиш е арабско сирене, доста солено и оваляно в чубрица, поднася се натрошено на малки парченца, залято със зехтин, лук, домати, може и сос от нар. "Много добро мезе за пияници", гласеше препоръката. Така е, подобно сирене би "изпило" сериозно количество арак.

Syriamart

бул. "Христо Ботев" 98

Още от Капитал