Ново място: Nikolas by the sea

Kubo Libre Media

Ново място: Nikolas by the sea

Зад мястото е Цветомир Николов, създадел на Nikolas 0/360 и Fish Fish

Марина Караконова
6738 прочитания

Kubo Libre Media

© Kubo Libre Media


Общата картина с ресторантите по българското Черноморие с годините си остава непроменена и в масовия случай - печална. Няма как думата да е различна с нискокачествените продукти, с евтините полуфабрикати, с готвенето за отбиване на номер, и с персонала с поведение "тук съм по случайност и за малко". Накрая клиентът е недоволен, но прави компромис, и не се оплаква в името на доброто настроение, собственикът казва "ядат си и така", и всичко приключва обратно в печалната точка. А в най-търсените ресторанти, тези с красивите гледки, сме склонни да преглътнем всичко - буквално или не. Затова откриването на ресторант с гледка без преглъщане с усилие не е просто откритие, а находка.

Nikolas by the sea е ресторант в Черноморец, кацнал на хълм към морето. Кацнал, защото представлява възможно най-леката конструкция от две тераси. То толкова и трябва, за да си представяш, че си на кораб.

Няма много за чудене кое е името, което стои зад Nikolas by the sea: Цветомир Николов. След като зад гърба си имаш успешни ресторант Nikolas 0/360 и рибен проект Fish Fish, защо да не дойде ред и на рибен ресторант?

Ако сте от редовните посетители на Nikolas 0/360, менюто в Nikolas by the sea е различно - тук то е лятно, морско, мислено за чашите узо или вино. Започва със закуската, и "махмурлийската" - ясно, максимално засищаща - е най-ценната. Всички знаем, че само тя разсейва кошмара да си снощен на сутринта.

Иначе нощните сочно севиче от лаврак - толкова ободряваща прегръдка между лайм и риба, тарамата от калкан с лют пипер, сьомгата, осолена и маринована с препечен хляб и масло с подправки, заедно с маслините с лимонови кори, чушките падрон, и едамамето с чили, бяха повече от достатъчни.

Ако и това не е достатъчно, избирате от основните - стек от риба тон, свински врат, телешки стек, или прясната паста със скариди и калмари или с бурата. Очаквано, предлага се и суши меню - подробно и вкусно, а сред десертите спечелиха хрупкавите кори с маскарпоне с виолетки и сладолед - ефирен и много летен.

Колкото до виното, изборът е по-интересен и разнообразен от обичайното, с преобладаваща Италия, Франция и България и добро включване от Гърция, Австрия, Германия.

Междувременно люлеещите се на вятъра фенери, шансоните на Карла Бруни или Франсоаз Арди и добрите книги за вино по рафтовете оставят приятното усещане, че дори когато гледката към морето е повече звук, отколкото образ, не сте направили компромис.

На ул. "Братислава", над малкия плаж на Черноморец, 0876 888 431, nikolas.bg

Общата картина с ресторантите по българското Черноморие с годините си остава непроменена и в масовия случай - печална. Няма как думата да е различна с нискокачествените продукти, с евтините полуфабрикати, с готвенето за отбиване на номер, и с персонала с поведение "тук съм по случайност и за малко". Накрая клиентът е недоволен, но прави компромис, и не се оплаква в името на доброто настроение, собственикът казва "ядат си и така", и всичко приключва обратно в печалната точка. А в най-търсените ресторанти, тези с красивите гледки, сме склонни да преглътнем всичко - буквално или не. Затова откриването на ресторант с гледка без преглъщане с усилие не е просто откритие, а находка.

Nikolas by the sea е ресторант в Черноморец, кацнал на хълм към морето. Кацнал, защото представлява възможно най-леката конструкция от две тераси. То толкова и трябва, за да си представяш, че си на кораб.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал