Ново място: Kitchen 59

Хибридна концепция в развитие от HRC Culinary Academy

Концепцията Kitchen 59 е събрала в себе си ресторант, кампус, хотел, дели и бар с 360-градусова гледка към София. Всички те са обединени от една страст - тази към храната. В своето ДНК мястото е свързано с популярната HRC Culinary Academy, в която любители на кулинарното изкуство от цял свят се превръщат в професионалисти, а част от тях дори откриват работа в различни "Мишлен" ресторанти.

Kitchen 59 се намира на вечно заетия бул. Цар Борис III 59, в непосредствена близост до студентската база на кулинарната академия. В кампус частта могат да отседнат както обучаващите се кулинари, така и студенти от различни университети. Липсата на подходящи места за дългосрочно настаняване на студентите в HRC Culinary Academy всъщност е една от основните задвижващи нужди зад проекта Kitchen 59. Подобен начин на работа по света са развили мрежите The Student Hotel и Mama Shelter. С времето обаче концепцията се разраства и днес мястото приветства всички любители на вкусната храна.

Хотелската част предлага както краткосрочно настаняване, така и дългосрочен престой. На етажите, предназначени за гости, има дори кухня, която би могла да се използва за приготвянето на храна по собствени рецепти. Няма да срещнете пластмасови шишета, на всеки етаж има и станция за вода.

В многофункционалната сграда е преместен и ресторант Talents, в който студентите обслужват клиенти под ръководството на майстор-готвачи. Можете да надникнете в отворената кухня на заведението, където често тече трескава подготовка на храната, а един от най-любопитните моменти е плейтването на поръчката пред очите ви. Менюто в ресторанта е организирано на базата на сезонни съставки, които се набавят от локални производители.

Всяка седмица обедното меню е различно, а цените са изненадващо достъпни. В предложенията се прокрадват супа от манатарки с кафяво масло и печени лешници, таратор с фреш от краставици, ризото с грах и пяна от грах и крехки, пикантни свински ребърца с мисо майонеза. Цялостният стремеж в кухнята на Talents е ястията да бъдат поднесени извън традиционния им прочит, за да могат студентите да покажат своите собствени идеи и да практикуват възможно най-пълноценно.

Вечерното меню също е сезонно и се сменя на три месеца. Цените за вечеря са по-високи, а при приготвянето им преобладават сложни техники. Тук можете да опитате ястия като пурпурен октопод, пълнен пъдпъдък и телешко су вид.

Няколко пъти месечно в ресторанта се организират и тематични вечери, част от които са финалния изпит на някои от студентите в академията.

Тоалетните на ресторанта също напомнят за сериозното обучение, през което преминават обучаващите се. Усещането е сякаш изведнъж се отзоваваш в някои от популярните кулинарни предавания. На заден фон звучи запис, на който шеф готвачи дават наставления на своите студенти, в него можете да чуете дори Гордън Рамзи.

Дели частта на Kitchen 59 предлага храна за бързо хапване за из път, която включва предложения като печени на място закуски, няколко вида сандвичи, салати и супи.

Наскоро отвори Rooftop барът, който предлага 360-градусова гледка към София. Идеята е менюто с коктейли също да се сменя според сезона. Засега барманите залагат на класики като дайкири, американо и мартини, но все пак със собствен почерк: на място например се приготвят голяма част от сиропите и соковете. Барът е също така подходящ и за хора, които искат да работят дистанционно.

Хибридната локация е в процес на развитие и преосмисляне, а две от любопитните идеи, които предстои да се осъществят, са отварянето на малък басейн на покрива на сградата и създаването на стаи в хотелската част, вдъхновени от някои от световноизвестните готвачи, с които работи академията, като Гордън Рамзи, Ален Дюкас и Пиер Ерме.

Още от Капитал