Ново място: La Terra Centro

Ново място: La Terra Centro

Зад мястото стои името на Радостин Кирязов, с натрупан опит в този бизнес от 1996 г.

Марина Караконова
4877 прочитания

© Надежда Чипева


Съвсем наскоро ви представихме ново и добро място за пица на "Граф Игнатиев". Вече има и второ такова - La Terra Centro, и двете може с основание да прекръстят улицата на "Граф Пица".

"Централната" La Terra се явява след много добре вписалия се La Terra Ristorante в кв. "Манастирски ливади". И зад двете стои името на Радостин Кирязов, с натрупан опит в този бизнес от 1996 г., носител на много награди, свързани с пицата, и достатъчно популярно лице за повече представяне.

Интериорът с цветовете и детайлите си, както и в първата La Terra, е посветен на земята и природата. Разликата е в менюто, което сега е значително по-олекотено - в него липсва частта с основните ястия и топлите предястия. Тук избираме между салати, студени предястия, паста, пица, и десерт.

В една от шестте вида салати ще откриете сиренето крокмач и La Terra Centro е едно от малкото заведения, където може да го опитате. Само да припомня - това сирене е специалитет на Северна България, в случая идва от Плевенско. Прави се само през август, когато млякото е с най-висока масленост, и може да отлежава до 2-3 години. Също припомняне - с него пицата на Радостин Кирязов печели големия трофей в състезанието All Stars Pizza.

След диповете от печен патладжан, от хумус или от сушени домати следват пет вида паста и стигаме до същността на менюто - пиците. Броят им е 13 и за всички от тях тестото е в два стила - класическо и "Романа", обогатено с фибри, затова и по-ефирно.

В La Terra Centro са взели едно много полезно и гъвкаво решение - да отварят сутрин в 8.30 ч. за закуска, когато ще се "вадят" пица сандвичи. Добро включване, особено на фона на печалната липса на места за закусване в София. Същото се отнася и за часовете след 12. Това е "аперитиво времето", в което може да си поръчате по-миниатюрни порции паста или пица, които да вървят към питието.

Друго интересно решение е виното да е само от една изба. То е продиктувано от логиката на бизнес партньорството, но това, което ни засяга като клиенти, е, че избата е много добра и тя се казва Rossidi.

В момента, естествено, притегателното място е откритата част, която е с достатъчно много растения, за да се създаде по-градинско настроение в града. Да добавим и по-големия комфорт заради това, че в тази част тротоарът е значително по-широк от този в останалата част на улицата. А зад този факт има история:

В началото на 30-те София кани проф. Адолф Мусман, един от най-известните градски архитекти в Европа, да изработи градоустройствения й план. Прави го, като включва най-авангардните градоустройствени идеи за времето. Сред тях е зелената система, повлияна от модерната тогава теория за "градове-градини", също и иновативната транспортна мрежа. Част от нея била идеята за подземен трамвай, който да минава и под "Граф Игнатиев". Е, разширените тротоари трябвало да бъдат спирките. Планът "Мусман" не е приложен най-вече заради започналата война.

Съвсем наскоро ви представихме ново и добро място за пица на "Граф Игнатиев". Вече има и второ такова - La Terra Centro, и двете може с основание да прекръстят улицата на "Граф Пица".

"Централната" La Terra се явява след много добре вписалия се La Terra Ristorante в кв. "Манастирски ливади". И зад двете стои името на Радостин Кирязов, с натрупан опит в този бизнес от 1996 г., носител на много награди, свързани с пицата, и достатъчно популярно лице за повече представяне.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар
  • 1
    noway. avatar :-|
    No way

    Първият опит на Кирязов с пица (ресторанта в Лозенец) беше много зле.
    Да видим втория.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал