Птичето царство на брега на Дунава

В резерват "Сребърна" могат да се наблюдават над 220 вида птици

Голяма бяла чапла, къдроглав пеликан и още над 220 вида птици - такова пъстро многообразие от пернати може да се намери само на едно място у нас - езерото "Сребърна" и едноименния поддържан резерват. Езерото се намира на брега на река Дунав, на 18 км от Силистра. Уникалността му се обуславя от рязкото покачване на водното ниво в различни периоди от годината, което води до формиране на плаващи тръстикови острови, наричани кочки. Те не се заливат, а следват движенията на водата, труднодостъпни са за наземни хищници и са идеално място за гнездене на птиците. "Сребърна" е част от главното миграционно трасе на птиците по пътя им между Европа и Африка - Via Pontica.

Езерото осигурява дом на 139 вида растения, 11 от които редки или застрашени от изчезване, както и на множество водолюбиви птици. Тук е единственото място в България, където гнезди голямата бяла чапла. Емблематични за резервата обаче са къдроглавите пеликани, като броят на птиците в колонията през годините варира от 29 до 127 двойки. В резервата се срещат още блестящият ибис, белооката потапница, малката белочела гъска, червеногушата гъска, сивата гъска, тръстиковият блатар и много други.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар