Всички пътища водят към Сантяго

Как да организираме пешеходно пътешествие по известния "камино" в Испания и Португалия

Мидата на Сантяго (мидата на пилигримите), Брюксел, Белгия
Мидата на Сантяго (мидата на пилигримите), Брюксел, Белгия    ©  Shutterstock
Мидата на Сантяго (мидата на пилигримите), Брюксел, Белгия
Мидата на Сантяго (мидата на пилигримите), Брюксел, Белгия    ©  Shutterstock

Лятото не е свършило или поне не в Испания и Португалия и ако някои искат да избягат от студените есенни месеци на екзотичен остров, други предпочитат да изпробват границите на комфорта си. В "all inclusive пакета" на алтернативните почивки влиза: минимум двадесет километра пеша на ден с мокри, разранени и уморени крака, десеткилограмова раница на гръб и отдих на твърдо легло в споделена стая с още петнадесет непознати. Всъщност пътят към Сантяго е много повече от това.

Независимо дали имате религиозни и духовни подбуди, или просто искате да се насладите на културно и кулинарно пътешествие из Иберийския полуостров, Камино де Сантяго обещава незабравимо приключение със спиращи дъха гледки. А октомври и ноември се оказват и най-подходящите за това месеци, температурите далече не са толкова жежки и има по-малко туристи, защото традиционно западноевропейците ползват отпуските си през август, същевременно все още е топло в тази част на Европа.

Пътят към Сантяго е поклонническо пътешествие до испанския град Сантяго де Компостела, в чиято катедрала според легендата са положени мощите на св. апостол Яков Заведеев (Сант Иаго). Първата инфраструктура на поклонническа пътека е изградена още през IX век и въпреки че с течението на вековете интересът към религиозните пътувания значително намалява, през XIX и XX век, пътешествието към испанския град отново придобива популярност, вече с не толкова духовна насоченост, колкото културна и приключенска. Той се е превърнал в символ на духовното търсене в поп културата особено след популярната книга "Камино. Пътуване на духа" на американската актриса Шърли Маклейн.

В днешни дни поклонническото пътешествие към Сантяго де Компостела е мрежа от туристически пътеки, признати за световно културно наследство на ЮНЕСКО и привличаща ежегодно повече от 300 000 туристи от цял свят. На ваш избор са десет трасета, водещи началото си от различни точки на Испания и Португалия, с обща дължина над 1500 км, с изградена инфраструктура от обозначени пътеки, частни и общински пансиони, заведения за хранене и местни забележителности. В момента има много хора, които не успяха миналата година да осъществят планираното от тях приключение и именно тази година се впускат с още по-голям ентусиазъм. Такъв е случаят и с Хосе Луке от Севилия, с който се срещам в края на неговото пътуване, той е минал по "Португалския" маршрут. "Есенните гледки са очарователни, а и започнах прехода сам, но по пътя се запознах с три жени, с които се сприятелихме и продължихме да вървим заедно", казва Хосе. Истината е, че такова изпитание за духа и тялото често сближава непознати хора, които могат да се превърнат в приятели до живот.

На кръстопът

Всяка пътека е разделена на различни етапи, така че, ако за цялостното преминаване на пътеката са необходими например десет дни, а вие разполагате само с пет, може да изберете различна начална и дори крайна точка на пътешествието си. За да получите официално признание, че сте извървели пътя към Сантяго, е необходимо да сте изминали минимум сто километра от пътя пеша. Издава се документ, в който е необходимо да получите поне по два печата на ден от различни места, които сте посетили. Печати се получават от заведенията за хранене, пансиони и хотели, местни забележителности като църкви, манастири и т.н. Документът може да бъде придобит и по електронен път или може да си изтеглите приложението за Android и IPhone, наречено Credencial del Peregrino.

Маршрути

Френската пътека (El Camino Francés)

Може би най-популярната пътека е така наречената "Френска". Инфраструктурата на този поклоннически път започва да се изгражда още през XII век. Пътеката започва от Saint Jean Pied du Port, Франция, както подсказва и името, и може да се раздели на 31-37 етапа с дължина от по 20-30 км. Трасето преминава през градове като Памплона, Логроньо, Бургос и Леон.

Пътят към Фистера и Мучия (Camino de Fisterra y Muxía)

Този маршрут, известен още като "Продължението на Яков", е сравнително кратък, като за разлика от останалите започва от Сантияго и стига до атлантическото крайбрежие в градчетата Фистера и Мучия. Общата дължина на пътеката е 188 км, а нивото на трудност се определя като средно.

Пътят на среброто (La Vía de la Plata)

"Пътят на среброто" е една от най-дългите поклоннически пътеки, чието начало е южният испански град Севиля, преминава през градове като Зафра, Мерида, Касерес, Самора и Оренсе. Общата дължина на трасето е около 960 км, категоризирана е като средно трудна. Разделена е на 36 етапа с по около 20 до 30 км дневно. Важно е да знаете, че този маршрут е особено тежък през топлите месеци, тъй като температурите в Андалусия (началните етапи) през лятото, включително юни и септември, са над 30 градуса.

Английската пътека (El Camino Inglés)

Поклонниците на мощите на св. апостол Яков, които пристигали с кораби от Северна Европа, най-вече от Англия и Ирландия, полагат началото на тази пътека към Сантяго. Днес има две начални точки на Английската пътека, като едната е от Ферол (112 км), а другата от Ла Коруня (73 км). И двете пътеки се събират при градчето Брума, откъдето остават 40 км до крайната цел. Трасето е със средна трудност и е едно от най-кратките.

Примитивната пътека (Camino Primitivo)

Това е първата пътека, по която още през IX век самият монарх Алфонсо II от Астурия предприема пътуването, за да установи сам, че мощите на Христовия апостол наистина се намират в Сантяго. Началото на пътеката е Овиедо, като маршрута преминава през Астурия и Галисия и се определя като малко по-труден в началните етапи поради планинския тип терен и лесен при навлизането в Галисия. Дължината на цялата пътека е около 325 км, разделена на 14 етапа.

Пътят от Север (Camino del Norte)

Тази пътека, особено популярна през Средновековието, преминава през крайбрежието на Кантабрия от Ирун до Рибадео, преминава в провинция Галисия, където трасето променя посоката си на юг в посока Сантято де Компостела. Преминава през градове като Билбао, Сантандер, Хихон, комбинирайки градски пейзажи и природни забележителности по трасето, дълго цели 820 км. Разделена на 34 етапа, тази пътека е алтернатива на Френската пътека, която в последните години е особена популярна и привлича голям брой туристи. В първите си етапи терена е планински, като постепенно слиза към крайбрежието. Трудността на трасето се определя като средна.

Морският път от Ароуса и река Уя (Ruta del Mar de Arousa y Río Ulla)

Според легендата това е трасето, по което мощите на апостол Яков са били пренесени по вода от Йерусалим до Сантяго през 44 година. Сравнително лесното и кратко трасе може да се раздели на три етапа и преминава през 22 населени места в провинциите на Ла Коруня и Понтеведра.

Зимната пътека (Camino de Invierno)

Зимната пътека е проход към Галисия от Иберийското плато, използван още от римляните. Смята се, че е възникнал като алтернатива за изкачване до снежните върхове на О Черберо през зимните месеци и поради тази причина е алтернатива на Френската пътека по това време на годината. Въпреки че е с дължина едва 263 км, пътеката преминава и през четирите общини на провинция Галисия. Трудността на трасето се определя като средна и трудна в планинските участъци. Разделена на девет етапа, тази пътека е една от най-малко натоварените.

Португалската пътека: централна (El Camino Portugués central)

Втората най-натоварена поклонническа пътека към Сантяго след френската е именно тази. Началото ѝ е португалската столица Лисабон, а впоследствие маршрутът следва както крайбрежието, така и навлиза в интериора на страната, преминавайки през градове като Порто, Туи и Понтеведра. Разделена на 26 етапа, дължината на трасето е 630 км, а трудността се определя като лесна до средна.

Крайбрежна португалска пътека (Camino Portugués de la Costa)

С начало крайбрежния град Порто, пътеката следва атлантическия бряг на Португалия и Испания, където в град Редондела се слива с централната португалска пътека. Тази пътека придобива все по-голяма популярност поради атрактивните морски пейзажи и сравнително лесната натовареност на трасето.

Къде да отседнем и да се храним

Част от изградената инфраструктура на пътеките са общинските пансиони, така наречените albergues públicos. Тези пансиони са тип туристическа спалня, осигуряват легло със спално бельо и душове с топла вода срещу скромната сума от 6 до 8 евро на човек. За да отседнете в подобен пансион, трябва да покажете документа си на поклонник на Сантяго (credenciales de peregrino) и може да останете само една нощ. В общинските пансиони не се правят резервации, местата се заемат според времето на пристигане на посетителите, като предимство имат пешеходците пред колоездачите и ездачите. Разбира се, има и частни пансиони и хотели, които позволяват предварителна резервация, а цените варират спрямо предлаганите удобства. Може да намерите частен пансион тип туристическа спалня за скромната цена от 10 евро и с предварителна резервация. По пътя има и множество заведения за хранене, където, освен да опитате местни специалитети, може да получите и печат за документа си на поклонник.

Пеша или с колело

Пътят към Сантяго и е идеална дестинация за любителите на колоезденето. Във всички пансиони - частни и общински, може да си паркирате колелото по време на отдих.

Може ли да ме придружи кучeто

Много от поклонниците избират за компания именно своите домашни любимци. Важно е да знаете, че не всички пансиони позволяват да отсядат кучета, така че предварително проучете.

Ами децата

Защо не? Но имайте предвид, че натоварването не е малко, особено, ако сте предприели по-дълго пътуване. Планирайте по-къси и лесни трасета, Може би децата най-много биха се впечатлили от морските пейзажи, така че Португалското трасе е една от най-добрите опции за тях.

Сигурност и приложения

Много са поклонниците, които са избрали да предприемат това пътешествие сами. Въпреки че пътеките са добре маркирани и има много поклонници, които ще срещнете по време на своя път, имайте предвид следните съвети.

  • Следвайте винаги пътеката, обозначена с жълтия знак на пътят към Сантяго (жълта стрела или стилизирана жълта мида).
  • По асфалтовите пътища вървете срещу посоката на движение на колите.

Телефони в случай на спешни случаи

  • 112 - спешна помощ /медицинска помощ, пожарна, полиция
  • 062 - Guardia Civil
  • 091 - национална полиция.

Добра идея е да си изтеглите и приложението Alertcops, което разполага с геолокализация и лесна връзка с полицията в случай на опасност.

Относно Covid-19 ситуацията важно е да знаете, че във всички пансиони, заведения за хранене и паметници на културата се изисква носенето на предпазни маски. Въпреки че в пансионите тип туристическа спалня са с намален капацитет, за сега няма изисквания да бъдат допускани само пътници с ваксинационен паспорт или предварително направен тест.

Полезни връзки: www.caminodesantiago.gal

Мрежа от пансиони: www.alberguescaminosantiago.com

Документ на поклонник: generadorsellos.servicios-scq.info

Още от Капитал