Ново място: Urban Embassy

Кварталното кафене с глобална мисия

   ©  Цветелина Белутова

Може да се каже, че кафенетата минаха през три вълни: първо се появиха тези с доброто еспресо в италиански стил, после се установиха веригите, накрая - така наречените крафт, или занятчийски, иначе казано тези, в които кафето е не просто напитка, а наука. Начините на приготвянето му в тях са повече, но във всеки подход се търси прецизност до последния грам и градус. Обикновено хората зад тезгяха имат педантични знания за кафето и все по-често за произхода му: от коя точка на света пристига, как е третирано във фермата, как е транспортирано, или къде и как е изпечено. С други думи, отварят широко вратата на етиката и идеологията, в които чашата кафе се превръща и в политическо решение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове