Мостовете в Родопите: между легендите и историята

За много от мостовете витаят различни легенди, но липсва информация за историята им. Затова стартира проект, с който се проучват

Най-широкият свод е 3.5 м и е висок 13 м.
Най-широкият свод е 3.5 м и е висок 13 м.
Най-широкият свод е 3.5 м и е висок 13 м.    ©  Цветелина Белутова
Най-широкият свод е 3.5 м и е висок 13 м.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • В областите Кърджали и Смолян се намират над 100 каменни моста, които са строени през XV - XVIII век. Най-известният от тях е Дяволският мост, който в последните години се превърна в желана туристическа дестинация.
  • За много от мостовете витаят различни легенди, но липсва информация за историята им.
  • Затова стартира проект, който проучва обектите и ще популяризира събрана информация за тях с цел опазване на културното наследство.

Трима братя решават да строят мост над р. Арда. Пробват три пъти, но той все пропада. Накрая им се явява дяволът и казва, че ще им помогне да изградят моста, но в замяна иска жертва. "Трябва да зазидате сянката на една от жените си в моста", казва им той. Тримата решават това да бъде тази невеста, която дойде първа на следващия ден да донесе храна. По-големият и средният по възраст брат предупреждават жените си да не идват, но най-малкият брат остава честен докрай и не казва нищо. На следващия ден идва жена му и той я подлъгва, че си е изтървал халката близо до основите на моста. Докато двама търсят халката, по-големият брат поставя камък върху нейната сянка и по този начин я зазижда. В следващите дни жената се разболява и умира. Говори се, че чакала дете, и затова понякога в 12 ч. вечерта на моста се чува детски плач. После мостът е изграден и е успял да се запази до днес.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове