Ново място: Il Fornetto

Любимите фокачи на София с нова локация

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Il Fornetto се появи през май миналата година малко след отпадането на първия локдаун. Година и половина по-късно всичко в нея е така, както е било в първия ден, с една-единствена промяна - пицата вече не е само "Маргарита", а в повече варианти. А да не промениш нещо от първоначалната концепция, или просто да не изчезнеш, се случва рядко. Междувременно "фурничката" за фокачи и пици стана много, за да не кажа, свръхпопулярна далеч не само за квартала. Всеки, който почита фокачите и пиците, я знае, независимо дали я нарича "фокачите на Оборище" или "малкото Чиполини".

Обяснението е просто - тестото е резултат от шест месеца търсене и експериментиране с рецепти, за да спечели накрая една римска версия с дълго втасване и много малко мая. Бях написала тогава, че фокачата е без паралел, и продължавам да твърдя, че това все още е така.

Затова и Il Fornetto 2 си идва съвсем естествено. Всичко си е същото: от магазина може да купите италиански колбаси и сирена, прясна паста, консерви домати, зехтини, познатите сладкиши като бисквитена торта, лимонов пай и тирамису, кафе "Ню Йорк", най-разпространено в Тоскана, вино на чаша. Разбира се, и двадесетината вида фокачи и пици.

В Il Fornetto 2 има и няколко разлики. В първото Il Fornetto се яде на бара навън, на крак, или по пейките на Докторската градинка, а новото е по-голямо и има и седящи места. Намира се на мястото на банка и колкото по-бързо изчезнат и последните следи от канцеларския дух, толкова по-добре.

Другата разлика е, че тук ще има развитие, най-вече с обогатяването на менюто. Съвсем скоро ще се появят и салати, десертите ще станат повече от три, вината на чаша ще бъдат над десет, а пълнежите и топингите за фокачите и пиците ще търпят още разнообразие.

Сигурното е, че едно нещо няма да променят - качеството на тестото.

бул. "Скобелев" 1

понеделник - неделя от 9 до 22 ч.

Още от Капитал