Място: "Тъкачница Багреница"

Ръчно тъканите черги на Ирена Бучкова преплитат традиции и модерност. И астрология

Ирена Бучкова
Ирена Бучкова
Ирена Бучкова    ©  Цветелина Белутова
Ирена Бучкова    ©  Цветелина Белутова

Ако минавате през "Тъкачница Багреница" на ул. "Братя Миладинови" в София, има голям шанс да заварите Ирена Бучкова да тъче на някой от становете си. Според нея занаятът сам си избира хората и ги учи на търпение. Определя процеса на тъкане като нейната "медитация и магия": "Във всяка черга има част от мен. Чергите за мен са живи. Когато седна на стана, аз се сливам с него и с нишката в едно. Започва да тече друга енергия", споделя Бучкова.

Ирена подрежда цветовете по усет, като любимата й техника е килимената, на чийто принцип се правят чипровските килими. При нея се плете на ръка, без използване на т.нар. совалка - дървен уред, чрез който преждата (вътъкът) се прекарва между нишките на тъканта. Използва също отбирена техника (от "отбира" - бел. ред.), често работи със смесени техники. Разликата в техниките е в начина на използване на педалите на стана. Една от най-основните техники, която учат начинаещите, е литотехниката (гладко тъкане), при която се натискат последователно два пъти ляв и два пъти десен педал.

Становете, на които тъче, са изработени по автентичен метод от млад майстор от Врачанско село - Тодор Цолов. Към станове като неговите има доста интерес, а в някои случаи е възможно да се чака близо година за изработването им. Становете се различават по своята ширина, като най-често хората са тъкали у дома си на хоризонтален стан - на такъв тъче и Ирена своите черги и килими.

Освен готови модели в "Багреница" се изработват и черги по поръчка, като се дава възможност на клиента да участва в творческата част по създаването на чергата - избора на цветове, размери и други лични предпочитания. Тук се предлагат и по-малки пана, както и плетени раници, шалове и различни видове вълна, а в скоро време и престилки за носии.

За ентусиастите има и уроци по тъкане на стан. Цената за еднократен урок е 8 лв. на час, а при дългосрочно обучение - 5 лв. на час.

Материалите, с които се работи в тъкачницата, са български, от Габрово, и 100% естествени - вълна и памук, а самите прежди се багрят от учителя по тъкачество на Ирена.

Широчината на чергите е до метър, за дължината няма ограничение. Схемата и дизайнът на символите, шевиците и цветовете, както и изчисляването на структурата обикновено отнемат ден-два с помощта на компютърна програма. След като проектът е готов, самата изработка на чергите отнема различно време в зависимост от подготовката на материалите, композицията и сложността за изпълнение на поръчките, но не по-малко от две седмици. За раници и по-малки пана сроковете са много по-кратки.

Цените на чергите се определят на кв.м и в зависимост от сложността на техниката на изработване - черга, изработена в килимена техника, е например до 180 лв.; отбирена техника - до 170 лв.; други техники - 140 лв. Предлагат се и по-малки черги на цени 70 - 90 лв., а чантите и раниците са с цени между 15 и 90 лв., като раниците са в комбинация с естествена кожа или дънков материал.

Ирена предлага на своите клиенти и нещо много интересно - тъкане с астрология или съчетаване на българските традиционни символи с енергиите чрез цветовете. За да се определят цветовете, най-напред Ирена изготвя лична натална карта. Чрез астрологията в тъкането Ирена се опитва да внесе хармония в домовете на клиентите си. Случвало й се е да я помолят да изработи и черга с наричане за деца. Споделя, че за самата нея този тип поръчки са много лично изживяване.

https://bagrenica.com/

ул. "Братя Миладинови" 25

вторник - събота 10-18 ч.