Ново място: Cellar 52

Вино на чаша, каквото едва ли сте опитвали

   ©  Андреа Пунчева

Няма нужда да питам колко от вас са пили "жълто" (vin jaune) вино от Жура, защото знам: единици. То е абсолютно непознато у нас, че и в доста по-винено напреднали държави. Е, вече има къде да го опитате, при това на чаша. Може да пробвате и vinho verde, щом сме почнали с цветовете, или просто качествено бяло, розе, червено.

София има нов винен бар - Cellar 52, а концепцията му става ясна на минувача още от улицата, с помощта на голяма черна дъска, която се вижда през големия прозорец. В дози по 50 или 125 мл може да пробвате по-непознати вина или по-висок клас класики като Барбареско, Бургундия или порт.

Зад Cellar 52 стоят Благой Кузмански, посланик на шери и сомелиер с опит в 67 Pall Mall в Лондон и, до неотдавна, в Seewines в София, и Никола Димитров, който заедно с шеф Севда Димитрова е съсобственик на ресторант Ahora (победител в категория "Вкусно място" и номиниран за "Винена листа и напитки" в наградите "Ресторант на годината" на "Бакхус" за 2021 г.). Двамата вярват, че потребителят у нас е жаден за знания и вече е готов да излезе от нагласата, че на всяка цена българското е най-хубаво. Български изби се продават, но са единици, а повечето са от Франция, Италия, Германия, тук-таме и Нов свят.

За образоването на публиката ще помагат редовните събития. "В сряда е "Bubbles night", като надценката ще е минимална с идеята срещу 50 лв. човек да може да пробва 4-5 качествени и разнообразни пенливи. Четвъртък е ден за дегустации в по-структуриран и образователен вариант", разказва Благой Кузмански. Храната не е на фокус, но все пак ще се предлагат дребни мезета - гризини, сирена, колбаси. Има инвестиционна зала с попълнения от Стар и Нов свят: от Бургундия, Бордо, "супертосканците" Masseto, Sassicaia и Tignanello, Opus One от Напа.

Когато прекрачих прага, първото усещане е за уют, дело на големия пъстър килим. През лятото прозорецът-гилотина към улицата пада, така че вече си представям жуженето от разговори в приятелска компания на теферич. Cellar 52 може да се окаже част от нова вълна бизнеси, които да раздвижат долната част на "Оборище", между Канала и "Черковна".

Адрес: ул. "Оборище" 52, София

Работно време: понеделник-събота, 11-22 ч.