Ново място: Mediterranium

Бутик за зехтин, трюфели и вино

Най-краткото определение за това пространство е бутик за зехтин. Но то няма да е достатъчно, защото тук се предлагат и трюфели, морска сол, пасти, вина, сирена и колбаси. Общото между продуктите е, че са селектирани от малки ферми от цялото Средиземноморие и са с високо качество.

"Идеята беше да направим магазин, в който да се предлагат висококачествени стоки от държави от Средиземноморието. Засега силно сме представили тези от Европа, но развиваме своите контакти с контрагенти от Северна Африка и Близкия изток", казва Християна Топалова, която управлява бизнеса на семейната фирма.

Магазинът се намира почти в края на бул. "Черни връх" в столицата, а още от вратата те посрещат живо маслиново дърво и стара машина за рязане на прошуто Berkel. След това са подредени като в парфюмериен магазин бутилки със зехтин, оцет балсамико, звездна сол от Франция, трюфели, пасти и чайове.

Зехтинът е най-добре представеният продукт тук - има над 50 вида, като някои от марките са печелили златни медали по различни форуми. "Ние сме свикнали с вкуса на зехтина от Турция и Гърция, но има още десетки видове, които не познаваме", казва Християна Топалова. От нея научаваме, че зехтинът поема душата на мястото, където е расла маслината.

В магазина има само сертифицирани видове зехтин от декларирани географски райони, като при виното.

Качеството на маслиновото олио зависи от много неща - мястото, времето на бране, технологията и самата мелница. Зехтините в Mediterranium са само от фамилни ферми, маслините се берат зелени на ръка, пресоването става в собствени мелници, за да се съкрати максимално времето от беритбата до производството и бутилирането и да се запазят всички вкусови качества на маслото. Затова е и разликата в цената с тези, които се предлагат в супермаркетите, които трудно могат да се нарекат така.

Особено място в магазина има един кипърски бранд, от който са произведени само 200 бутилки за златната селекция, а за сребърната - само 400. Производител е фирма от Кипър с френски собственик, чиито маслинови насаждения са наистина вековни, дори там е регистрирано най-старото маслиново дърво. "Казано на шега, с нашите 40 бутилки ние държим 20% от производството на този бранд в света", смее се Християна.

Както пише сертифицираният сомелиер за зехтин Анна Петкова, която води майсторски клас в Mediterranium, в книгата си "Sun & Olive Oil": "Те са от онези зехтини, които удивляват и буквално ни "захапват" в гърлото. Имат многопластовост, която бавно се разкрива, и всеки път когато правим ново съчетание, ни представя своя нов облик."

Но не само качеството на зехтина има значение - някои от бутилките наистина са направени от дизайнери на опаковки за парфюми, което се отразява съответно и на цената. Селекцията в този бутик не свършва само с маслиновото олио.

Другата любопитна стока са трюфелите - над 30 продукта, като най-широко представени са тези от Хърватия - най-големият производител на трюфели в света. Изненадващо е също и представянето на хърватски вина и сирена, които са малко познати в България. Тук фирмата е представител на няколко фамилни ферми, една от които е затворила цикъла с вино от деклариран район, сирена, трюфели и колбаси. Вината и сирената се намират в обща секция в отвореното пространство на магазина, за да се допълват.

Внимание към детайла е водещо и по отношение на италианските пасти. Тук има такива, които, естествено, от деклариран географски район, са направени не само от местен вид пшеница, но и с вода от близкото езеро, а фабриката е построена нарочно по средата на нивата, за да се съкрати времето от жътвата, меленето на брашното и производството.

Mediterranium е конструирано в три симпатични салона, обединени от хубавата храна.

бул. "Черни връх" 190

mediterranium.bg