Ново място: Sorrento Pizza & Grill

Може би най-добрите спагети "Карбонара" в София се предлагат тук

Италиански ресторант Sorrento
Италиански ресторант Sorrento
Италиански ресторант Sorrento    ©  Цветелина Белутова
Италиански ресторант Sorrento    ©  Цветелина Белутова

Бурата е свежо италианско сирене, което произхожда от Южна Италия. Неслучайно е кръстено така - Buratta на италиански означава маслен. Най-често се прави с краве мляко, тъй като то е по-разпространено и по-евтино от биволското. Сиренето бурата буквално се топи в устата - представлява моцарела, която се оформя на торбичка и се пълни със сметана. След това буратата се увива в листа от билката асфодел. По тях лесно може да се разбере дали сиренето е прясно.

Именно вкусът на истинска, качествена бурата, опитана в компанията на пържени картофи с паста от трюфел, ме превърна в лоялен клиент на новия италиански ресторант Sorrento. Осмелих се да вляза там чак два месеца, след като Sorrento отвори врати през февруари. Колебанието ми идваше най-вече от факта, че мястото остана празно доста време. Да дам шанс на този квартален за мен ресторант ме убеди краткостта на менюто - гаранция, че нещата се правят на момента, и то от пресни продукти.

Собственик и готвач е Джанфранко Монети от Неапол, който живее в България от 29 години. Първо готвел в "Ла Капанина", после и в други ресторанти. Преди България е работил в Америка, Шри Ланка, Франция, Карибите и дори Слънчев бряг. Там първо направил ресторанта Amorra, по-късно и Stella di Mare срещу хотел "Глобус".

Готви от 9-годишен - ходел след училище в местен неаполитански ресторант . На 16 баща му го изпраща в Лондон, за да учи занаята в известния ресторант Prima Pasta.

"В България има много италиански ресторанти" , казва неаполитанецът. "Но не смятам, че повечето от тях правят нещата както трябва, и то с автентични продукти." Точно такава е и концепцията на ресторант Sorrento - само най-качественото, и то приготвено по-най-добрата рецепта. Ако имате съмнения - просто опитайте паста "Карбонара". Пиците (добро тесто и без злоупотреба със солта) също ще ви карат да се връщате тук, особено тази с четири сирена.

бул. "Княгиня Мария Луиза" 63

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fst51598363 avatar :-|
  Nevena Stoilova
  • + 5

  Изглежда безумно.

  Нередност?
 • 2
  romina258 avatar :-|
  romina258

  До коментар [#1] от "Nevena Stoilova":предпочитам качествената храна пред "много стилната" обстановка с груби келнери и лоша кухня. Попадала съм на много такива места, вервайте ми

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал