Ново място | Сладко ателие "Шазлин"

Авторски торти и сладкиши с малко захар и качествен шоколад

Ако се разхождате по "Цар Симеон" в посока от "Раковски" към "Левски", няма как да пропуснете малката цветна сладкарница, която от няколко месеца пречи на всякакви диети и намерения за влизане във форма преди лятото. Шазлин Бабикян се захваща със сладкарство преди осем години, когато прави рязък кариерен завой и напуска журналистиката. Причината е, че обича шоколад, обича да майстори с ръцете си и смята, че е назрял моментът да се пробва със собствен бизнес. Впуска се във всевъзможни сладкарски курсове - "ръка ми подаде шеф Ради Стамболов, който е и изключителен учител и човек", казва Шазлин. Тя допълва, че шеф Ирина Купенска също е невероятна, но за съжаление рядко организира курсове в България. Години наред следи и се учи от няколко френски звезди в сладкарството.

Започва със собствена страница и поръчки онлайн на сурови торти и десерти и не след дълго едва смогва със всички заявки за рождени дни и събития. В момента суровите сладкиши са останали на заден план, но използва минимално захар, за да се усещат другите съставки. Едни от най-обичаните ѝ и емблематични за последователите ѝ произведения са красиви шоколадови коледни играчки за елха, триизмерни шоколадови сърца, авторски бонбони. Решава, че е време и за физическо място сладкарница.

Ако се разхождате по "Цар Симеон" в посока от "Раковски" към "Левски", няма как да пропуснете малката цветна сладкарница, която от няколко месеца пречи на всякакви диети и намерения за влизане във форма преди лятото. Шазлин Бабикян се захваща със сладкарство преди осем години, когато прави рязък кариерен завой и напуска журналистиката. Причината е, че обича шоколад, обича да майстори с ръцете си и смята, че е назрял моментът да се пробва със собствен бизнес. Впуска се във всевъзможни сладкарски курсове - "ръка ми подаде шеф Ради Стамболов, който е и изключителен учител и човек", казва Шазлин. Тя допълва, че шеф Ирина Купенска също е невероятна, но за съжаление рядко организира курсове в България. Години наред следи и се учи от няколко френски звезди в сладкарството.

Започва със собствена страница и поръчки онлайн на сурови торти и десерти и не след дълго едва смогва със всички заявки за рождени дни и събития. В момента суровите сладкиши са останали на заден план, но използва минимално захар, за да се усещат другите съставки. Едни от най-обичаните ѝ и емблематични за последователите ѝ произведения са красиви шоколадови коледни играчки за елха, триизмерни шоколадови сърца, авторски бонбони. Решава, че е време и за физическо място сладкарница.

Пространството, което открива преди пет месеца, е светло, с френски прозорци до земята и гледка към един от старите софийски дворове, в момента отрупан с пролетни цветя. Цялостното усещане е, че времето е спряло и все едно не сте в центъра на София. На витрината обикновено ще откриете шоколадов десерт с арменско бренди; кайсиево пюре, пралин бадем и лешник; торта с шамфъстък, маракуя и шоколад; карамел и пекан (карамелен център, пекан, вишнева глазура); както и лимонови десерти, които са като съвсем истински лимони. Сладкарката често сменя рецептите, но винаги има шоколадови, защото това е любимото на нейните две деца. А авторският ѝ "Мариам" е без глутен, с шоколад и карамел с нар, който ѝ напомня на родната Варна и нара, който е имала в двора на вилата. Шазлин не забравя веганите или постещите и се е постарала да има предложения подходящи за тях с кокосов крем, боровинки, тъмен шоколад, вишнева глазура.

Често в менюто ѝ присъстват и оригинални изпълнения като "софийско паве" - конфи с цели вишни, мус с шамфъстък и крем с млечен шоколад. В ателието гостуват различни артисти с картини и фотографии. Кафето и селекцията чайове са добри, а соковете са без добавена захар. Шазлин кани тук и всички, които обичат да работят на разнообразни места, интернетът е бърз, има контакти, кучетата също са добре дошли, за тях винаги има паничка с вода.

Адрес: ул. "Цар Симеон" 26 , работно време: от вторник до събота включително, от 11 до 19 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар