🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Раждането на митичния стол

Константин Гърчич представи лично най-новия "въздушен" стол в Белград

дна година е малко за създаването на един стол, твърди Константин Гърчич, дизайнерът на стола Myto, представен като завършен продукт през април на тазгодишното изложение в Милано. Най-известният немски дизайнер от сърбо-хърватски произход получава покана от концерна Basf да създаде продукт за тях, който да популяриза пластмасата Ultradur High Speed - широко използвана в автомобилостроенето, изключително здрава, но извън този бранш никому неизвестна. Гърчич им предлага да направят именно стол, защото това е най-употребяваната мебел. Пък и всеки човек има отношение към стола и определено разбира дали е удобен... Два месеца по-късно след многобройни скици и 3D проекти заедно с асистента си Александер Льор Гърчич отива на първа среща при Basf за представянето на проекта. Изненадва ги с конструкция, която не е на четири крака, а на един, и създава усещането, че седиш във въздуха. Същият тип конструкция, която е с изключително удобна гъвкавост на облягането, е в основата на тръбните столове на немското движение "Баухаус" и по-късно през 1960 г. на иконичния стол Pantone на Вернер Пантон, изработен от пластмаса. След Pantone обаче друг пластмасов стол от този тип така и не е създаван. Е, това е още една от целите на Константин Гърчич - да направи нов такъв стол. Добре дошло решение и за Basf. Следват дълги месеци на работа в студиото в Мюнхен, редувани със срещи с концерна. Изработват се множество прототипи, с които да се развие ергономията и начина на нареждане на столовете един върху друг. На всеки от прототипите се отбелязват с червени точки слабите места и след това се минава към следващия. Правят се проби за различни решетки, които да свързват носещата рамка на стола. Част от тях се оказват невъзможни за отливане. Инвестицията, разбира се, е огромна - 1 млн. евро, като само стоманената отливка за производство струва 200 000 евро. Отливането също се оказва предизвикателство. В самия процес пластмасата постепенно изстива и губи от здравината си. Финално конструкцията и отливането са така изчислени, че "слабата" част на стола е облегалката, където реално има най-малко напрежение, а най-стабилната остава за сядането. След всички изпитания Myto преминава през тестове за издръжливост при различна тежест. Накрая столът е готов за серийно производство, с което се заема италианската мебелна компания Plank. Константин Гърчич твърди, че печели по 3 евро на всеки стол, че е можел още да работи по него и че не е сигурен дали е достатъчно красив. Ние пък сме сигурни - красив е. Начинът, по който се свива като ветрило - също.

Константин Гърчич разказа за създаването на стола Myto на 10 май по време на среща с журналисти и почитатели в рамките на Belgarde Design Week. На форума той изпълняваше и ролята на куратор на събитието.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал