psychonauts

нестандартно психопатично приключение от създателя на day of the tentacle, full throttle и grim fandango

оригинален геймплей, излизащ извън рамките на обикновения жанр „подскачай и тичай“ , към който спадат заглавия като Rayman... Сюрреалистична и изпъстрена с шарени цветове визия, пълна с шантави човечета, изкривени къщички и приличащи на кравайчета облаци... Остроумно черно чувство за хумор.

Така най-кратко и точно би могла да се характеризира Psychonauts. Тази игра ще направи от вас истински психонавти - хора, способни буквално да влизат по телепатичен път в човешкия мозък и в прекия смисъл на думата да лишават неговия собственик от емоционалния багаж, който му тежи. Малцина са способни на такива неща и дребосъкът с многозначителното име Разпутин (за по-кратко - Раз) е един от тях. Твърдо решен да стане пси­хонавт, той се промъква в строго засекретения детски летен лагер „Уиспъринг рок“, където се обучават подобни тайни агенти. В този момент нашият герой изобщо не подозира, че шефът на тренировъчния център е същински лунатик. И така Раз попада в едно от най-странните и шантави приключения, които може да си представите.

Изключително малка част от действието в Psychonauts се развива в реалния свят. Основно ще странствате из мозъчните лабиринти на всякакви ненормалници, тормозени от какви ли не мисли и психични проблеми. Вътрешният свят на съзнанието е представен по, меко казано, страхотно нестандартен начин. Това е една съвършено друга загадъчна реалност, пълна с мръсни тайни. И докато странствате из нея, ще научавате нови психонавтски сили, като теле- и пирокинеза, левитация... Ще събирате всякакви джунджурийки, характерни за подобен жанр игри. Впоследствие с тях ще придобивате по-високи психонавтски рангове или пък ще си купувате нови предмети в местния магазин. Ще решавате какви ли не главоблъсканици, ще се сражавате с огромни и смехотворно изглеждащи босове и какво ли още не...

Въобще Psychonauts буквално прелива от майтапи и абстрактна артистичност. Това е една от малкото игри, които биха могли да ви изненадат с нещо различно в последно време. Пробвайте я, станете психонавт и отървете обитателите на летния лагер от техните най-големи кошмари.

Още от Капитал