С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Неща

1 окт 2005, 0:00, 5185 прочитания

тъмната страна на сладките удоволствия

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

нека започнем така: кое е общото между Монтесума и Лазар Цанев? Сега ти ще отговориш на въпроса с въпрос и ще попиташ какво е Монтесума и кой е Лазар Цанев. Обяснявам популярно: Монтесума не е какво, а кой и е велик вожд на ацтеките. Ако не знаеш и кои са ацтеките, бързо виж в някой справочник. Та Монтесума, казват, бил голям любител на шоколада - той го пие (да, като напитка) по няколко пъти на ден, и то подсладен с мед, защото какаото по принцип горчи доста. Може да се каже, че Монтесума е сериозен иноватор, защото редовите ацтеки си пият шоколада горчив, а маите, които го наричат какахуакутчл, дори го смесват с люти чушки (нищо чудно, че цивилизацията им изчезва!). Ще спестя историята на появата на шоколада в Европа, нищо че е не по-малко вълнуваща от съдбата на какаовите зърна в онези тъмни времена на ацтеките и маите. Що се отнася до Лазар Цанев, той е български пилот - неговите инициали LZ са международен индекс на българските самолети и позивната на българската гражданска авиация. Нормално е точно тези две букви да се появят на опаковката на първия български аерошоколад.
Ако се чудиш как „вкарват въздух“ в аерошоколада (аз също разбрах наскоро), сега внимавай: охлаждат какаовата смес рязко и така в шоколада се образуват шупли - хем сладко, хем атмосфера. Хубавото на шоколада е, че омеква при температура, близка до тази на човешкото тяло. И затова аерошоколадът се топи в устата, като удължава удоволствието и плавно повдига настроението. А LZ си е традиция - рецептата му е българска, този шоколад е неизменно обичан от феновете на сладкото повече от 50 години. Нищо чудно, че „Нестле“ запазват LZ и дори го развиват - първо излиза белият аерошоколад, а след него се ражда и тъмният му брат - LZ натурален, който пък е първият натурален аериран шоколад.
Какво му е тъмното на тъмния аерошоколад? Тъмен е, защото в него има какаови стърготини и приятно нагарча, което е много изискано, както и да го гледаш. Казват му натурален, тъй като няма толкова захар и му е спестено млякото, което изобилства в (точно така!) млечния шоколад. Тук трябва специално да благодарим на Анри Нестле, който измисля млякото на прах и с това прави възможна появата на първия млечен шоколад. Колкото и да ти е странно, шоколад с течно мляко просто не се получава. Освен това сухото мляко е пряко отговорно за изхранването на милиони бебета, сред които, предполагам, си и ти, но това е друга тема. Стига млечни отклонения, сега говорим за тъмната страна на сладките удоволствия и затова се замисли какво се прави на тъмно… Не, не само! Наистина, на тъмно могат да се правят предимно приятни неща. Да спиш. Да слушаш музика. Да се вглъбиш в себе си. Или в някой друг. Каквото и да говорим, мракът предразполага към търсене на удоволствието и натуралният аерошоколад ти дава всички атрибути на тъмното - загадъчност, изисканост и атмосфера. На светло или на тъмно - най-достъпният начин да си вдигнеш серотонина си остава шоколадът. А когато е леко горчив и с балончета - това е LZ натурален, да знаеш. L



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Календар и домашно кино Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и седмицата

17 май 2019, 1197 прочитания

Фотографът на печалния образ Фотографът на печалния образ

Изложбата "Изгнания" на документиралия Пражката пролет Йозеф Куделка за пръв път напуска Париж, за да гостува в София

17 май 2019, 3032 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
garmin street pilot i5

"Хладилника" - пилотният нов квартал на София

Общината и инвеститорите са в безпрецедентен диалог за бъдещето на квартала

Бай Ганьо - европейски прокурор

Европейската прокуратура е уникална възможност за България да получи независим разследващ орган по корупцията

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Селото се оказа тъкмо в града

Няколко стопанства с доставка, които предлагат чиста, разнообразна и вкусна храна

Кино: "Щастливия Лазаро"

С фантазия и щедро сърце срещу неправдите в света