Новият брой: Накъде след вота
Close

За четене

„Гордост“

(ИК“Рата“) на Уилям Уортън е поредното издание от поредицата, представяща авторът на култовия роман „Пилето“. Аз-разказът е от името на Дики Кетълсън. Той е за неговата гордост - светът на неговото семейство. Красива и вълнуваща, книгата, както сам Уортън споделя, е неговият опит да „прогони“ злите духове, „безпомощно“ да предупреди хората „за невидимите опасности, които ги дебнат отвред“. И още нещо, което е важно. Преводът е на самата Иглика Василева.

(„Пулсио“) на Мишел Турние не случайно се нарича така. Самият писател, носител на „Гонкур“, автор на „Горският цар“ и още няколко силни романа, казва, че „става въпрос за пълната противоположност на „интимен дневник“. В него той е записал „дребните или значими събития“ от всекидневния си живот, „преображенията“ на градината си, „жестоките и благи удари на съдбата“.

(„Бард“) от Джералд О’Фаръл се занимава с коментар върху смятаното за едно от най-големите археологически открития въобще - гробницата на момчето цар. Според автора тя е открита доста по-рано от официалното обявяване, двамата откриватели изнасят повечето предмети от нея, а някои дори унищожават, за да се създаде впечатлението за грабежи от древно време. Коментира се и изчезването на папирусите, открити в гробницата, както и известното „проклятие на фараоните“. Авторът на книгата е прекарал по-голямата част от съзнателния си живот в проучвания върху Египет, както и в писане на книги за него. Тази е една от тях.

са двете поредни издания на „Сиби“, съдържащи набор от нормативни актове. Първото от тях съдържа новия Наказателно-процесуален кодекс, приет от 40-то Народно събрание на 14 октомври 2005 г. В сборника са и Законът за специалните разузнавателни средства, Законът за екстрадицията и др. Второто издание пък съдържа Закона за здравословни и безопасни условия на труд и избрани подзаконови нормативни актове по неговото прилагане, като например такива, въвеждащи допълнителни изисквания в сферата на строителството, работата с автомобили и работата с видеодисплеи. И двете издания са очевидно полезни както на юристи, така и на работодатели и работещи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал