за четене

„досието „хитлер“

(„Емас“) от Хенрик Еберле и Маниас Ул е обемна документална книга, биографичен труд, съставен след множество разследвания и разпити от тайните служби, който дава нова и ценна информация както за Хитлер, така и за Сталин. Въпросното досие е създадено на практика за ползване само от Йосиф Висарионович и съдържа спомените на личния адютант на Хитлер Ото Гюнше и камердинера му Хайнц Линге. Те са били с фюрера всеки ден, без да са част от най-тесния му приятелски кръг. Познавали са добре както ежедневието му, така и официалната му дейност, присъствали са на военни съвети, за които не са запазени протоколи или други документи. Всичко това прави книгата сериозен и в известен смисъл уникален документ за времето.

„частен сектор“

(„Обсидиан“) е поредният трилър от Брайн Хейг. Познатият ни герой - майор Шон Дръмънд, е вече не в армията, а в частния сектор. Естествено обаче и там надушва нередните неща. А след убийството на негова приятелка започва да помага на полицията в разследването. Стилът на Хейг е познатият ни от „Кукловодът“, „Врагове по неволя“ и „Убиецът на президента“. Добре разработен сюжет, достатъчно заплитане на интригата, стегнато писане. Все условия за добър читателски прием.

„праведниците“

(„Ера“) от Сам Борн е също трилър. Авторът е журналист, Борн е псевдонимът му, пише предимно злободневни политически статии, често предизвикващи бурни реакции. Героят на романа му също е журналист, проучва серия от убийства в различни точки на света, между които на пръв поглед няма връзка. След убийството на съпругата му обаче той започва отчаяно разследване и установява, че престъпленията са мотивирани от пророчества, кодирани в текста на библията. Изходът - да се разгадае хилядолетна тайна.

„вълшебният прашец и спасяването на яйцето“

(„Егмонт“) от Гейл Карсън Левийн, както личи от заглавието дори, е детски приказен роман. Действието му се развива на вълшебен остров, същият, на който в един друг много известен роман живеят Питър Пан и капитан Кук. На него е и домът на феята Камбанка с цялото вълшебно семейство. Все от феи. Всъщност книгата е само начало на цяла фейология - идеята е всеки следващ роман да е посветен на отделна фея. А приказните истории, знаем, не са само за деца. А за всички с въображение.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал