🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моята тиха революция

Или трите "Т", с които цивилизацията ни държи под контрол

Често хората ме питат: "Какво е това на ръката ти?" "Това е фрагмент от картина на Гигер", отговарям аз. Повечето не знаят кой е той и затова простичко и търпеливо им обяснявам всеки път, че Гигер е художникът, който създаде декорите за "Пришълецът". Защо харесвам Гигер? Защото освен "Пришълецът" сътвори цяла вселена от образи, които показват по най-изтънчен начин извратената връзка между човека и машината. Biomehanics. В картините му няма граница между човек и машина, металът прониква в плътта, плътта обгръща метал. Гигер е гениалното предупреждение към цивилизацията за едно възможно нейно бъдеще.

Никога не съм си купувала мобилен телефон. Не че нямам, имам, но не съм си го купила.

Първият телефон, който използвах, беше вездесъщата Nokia 3310, намерена и оцеляла в локва след порой. Вторият наш’те ми го подариха по случай дипломирането. Пак Nokia. Защо ли – има нещо човешко в логото на тази марка (Connecting people).

Това е простата равносметка. Два телефона за 32 години (на колкото съм всъщност), този, последният, още го използвам.

Домашен телефон нямам. Не се отъждествявам с жената домакиня (с ролки на главата) от рекламите, която може с часове да пляпма, докато се подпали линията.

Телевизор ли – какво беше това?

Никога не съм си купувала телевизор. Не заради липсата на пари. Просто защото НЕ ИСКАМ. Телевизорът като обвивка и съдържание не може да предложи нищо смислено на един модерен човек.

Поколението на моите родители изживя с детска радост смяната на черно-белия с цветен екран. Стана просто задължително във всяко домакинство да има поне един телевизор. Два бяха белег за просперитет и повод за завист у комшиите.

За майка ми и баща ми телевизорът е като член от семейството.

За мен той е символ на отминала епоха. Наличието му води до деградация на личността или междуличностните връзки. Какво правиш, когато нямаш какво да правиш? Много просто, грабваш дистанционното. Не говоря за единиците, които ще седнат да четат книга. Говоря за мнозинството.

Телевизорът ти отнема думите, заставя те да го гледаш; уж ти запълва времето, но същност го изпразва от всякаква мисъл, смисъл и чувство.

Какво основно "върви" по телевизията ? Новини, сериали, реклами.

Новините търсят сензация, всяват страх, а често и паника у хората, зареждат ги с негативни емоции, държат ги в напрежение, и… абе направо да заключиш вратата и да си сложиш въжето. Сериалите са модерният роман, сюжетът на живота, който липса в реалния, монотонно повтарящ се живот, в който нищо интересно не се случва. Тези, които го следят, живеят два живота. Спасяват се.

Рекламите… за тях всичко е казано в "99 франка" на Бегбеде или едноименния филм на Ян Кунен. Гледайте го задължително, ако още не сте.

Телевизията е точно толкова вредна за съзнанието, колкото "Макдоналдс" за храносмилателната система. Тя го задръства.

Токът! Великото вълшебно изобретение на човечеството! Опс! В райската градина не е имало ток. Дръпнете шалтера на един квартал за малко и всички ще изпаднат в паника.

А ако спре в по-голям периметър от дно жк? Ще настане хаос! Ние сме ЗАВИСИМИ от него за всичко, което вършим.

Хората в големите градове тотално са се "смахнали". Познавам такива, на които им "пищят" ушите от тишината.

Аз пък живях няколко месеца без ток в един апартамент в София и това бяха най-щастливите месеци от живота ми. Живот без стимуланти и изкуствени технодразнители.

И последно, нямам нищо на мое име.

Това е моята тиха революция. Моят начин да покажа на света, че не съм съгласна с него.

Не живеем в свободен свят. Свободата, която ни предлага животът в цивилизацията, е измамна. Дори нашите нужди и желания са дирижирани – "купете си това", "отидете там". Плащаме твърде скъпо за своя удобен и сигурен живот. Не говоря за сметките, нито за модерните играчки с кодови названия Е еди-какво си. Говоря за нашата човешка същност и за нашата идентичност. Губим я.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vankata avatar :-|
    vankata
    • - 11
    • + 38

    Много стана модерно напоследък да се казва "Аз нямам телевизор вкъщи". Много стана модерно да се хвалиш колко си независим от технологиите, Фейсбук, Гугъл, мобилния си телефон и т.н. Скоро май ще стане модерно да нямаш електричество в жилището, а вечер да се чете книга на свещ. Старата максима, че всичко трябва да е с мярка, важи и тук. Проблемът не са технологиите, които даже не са и нови вече, ами начинът, по който се използват. Ако ги използваш с разум, ще извлечеш доста ползи. Ако нямаш достатъчно товар горе в главата и ги експлоатираш без мярка - само ще си навредиш. Но и едно време, когато не е имало Интернет, Фейсбук, Мтел и Глобул, хората без достатъчно товар горе в главата са били лесно маниполируеми и лъгани. Нищо не се е променило, а всичката тази "антитехнологична" пропаганда е малко странна за електронен вестник, не мислите ли? ;)

    Нередност?
  • 2
    fredman avatar :-|
    Деян Христакиев
    • - 4
    • + 13

    Напоследък все по-често ми се случва да си мисля неща подобни на описаните в статията. От известно време опитвам да се лиша от колкото може повече вещи и да се отдам на преживяването ( философски поглед по темата ще намерите в Произведението на Ерих Фром "Да имаш или да бъдеш" достъпно в читанка). Вещите, технологични или не, някак ограничават обитаемото прстранство на духа. Разбира се всеки радикализъм не стига до нищо добро, но е важно да има и такъв поглед към живота......

    Нередност?
  • 3
    ihl58607291 avatar :-|
    ihl58607291
    • - 3
    • + 10

    съгласен съм с ванката
    един мой любим учител казваше в академията - "всички непрекъснато говорят против телевизията... добре де какво са правили хората преди нея?! да не би да са ходили на симфонични концерти? не са... пиели са в кръчмата.."

    хората ИСКАТ да гледат мачове, ИСКАТ да се напиват с бира, ИСКАТ да гледат всичките тъпотии по ТВ... те и за това и ги дават - змията отдавна си е захапала опашката в омагьосания кръг на търсене-предлагане...

    в тази връзка друг мой преподавател казваше - "хората не си дават сметка колко много са научили от киното и телевизията, гледайки исторически филми например, за епохата дори... "

    тук обаче вече идваме до истинския проблем според мен... защото филмите и ТВ ти показват само това което те желаят... и както те решат...

    и тъй като зрителят не е бил на мястото нито знае повече от хората направили продукта кино или ТВ той се доверява на това което вижда...

    работил съм в няколко ТВ и отговорно смея да заявя че у нас телевизия няма...

    за това и гледам само канали като National Geographic и Discovery... но колко хора ги гледат?! а те наистина си заслужават...

    по същия начин можем да заклеймим и вестниците - колко хора си купуват нещо различно от жълтини?! човешката природа е такава...


    Нередност?
  • 4
    myhappypond avatar :-|
    myhappypond
    • + 5

    До коментар [#1] от "vankata":

    Много точно казано, напълно споделям.

    Нередност?
  • 5
    ve_san avatar :-|
    Весела Ягодова
    • - 2
    • + 15

    Ванка, това не е "антитехнологична пропаганда", това просто е моят живот от доста време насам (в няколко думи).
    Това е една възможна гледна точка към живота.
    Никой не е длъжен да я одобрява или споделя.
    "Колкото са звездите на небето, толкова са гледните точки на земята", стара поговорка :)
    Весела

    Нередност?
  • 6
    miro75 avatar :-P
    миро
    • - 1
    • + 9

    Мен пък ме радва тва махане на разни неща, които се пречкат и пречат да се върви спокойно и усмихнато. Ще цитирам и аз един мъдрец : " Щом старите максими ти убиват, събуй обувките когато поискаш и зяпай нещо си, може и звездите ". Пък си е и разбираемо , защо едно ягодово веселие не ще в бурканче с капаче. Въпреки че аз обичам палачинки, не само със сирене:)
    така, нещо и за трите "т". или ттт /рига/ . бяха добри. в миналото. сега - тибет, тебешир, тукисега. може да се надраска друга цивилизация :) примерно

    Нередност?
  • 8
    profy avatar :-|
    profy
    • - 1
    • + 5

    Това за тока ми е интересно. Това не е бунт срещу тока ... а бунт (осъзнат или не срещу цивилизацията ни такава каквато сме си я направили).
    Преди време разсъждавах за сценарии описан от „Денят на трифидиите” за масов колапс на цивилизацията. И най-апокалиптично ми се стори за „бог” промени физичните закони и тока изчезне (например метала престане да бъде проводник.
    Поразсъждавайте по темата за колко време цивилизацията ни ще изчезне. 2-3 месеца до година. Наистина ще дойдат Содом и Гомор и всички на бързо ще станем човекоядци … за кратко разбира се. Причината е, че сме абсолютно непригодени да се върнем дори и 100 години назад. Нямаме познанията, много сме и обществото ни е с друга структура.
    Един пример - в късните средни векове та до индустриалната революция са били нужни 990 човека да бачкат на полето за да могат 10 да бъдат нещо друго. Сега в държава като САЩ е обратното 10 човека са на къра за да могат 990 човека да разсъждават по темата „Колко гот ще е ако няма ток!!!”
    П.С. Много добра трева пушите, споделете си доставчика да го използваме и ние … та белким ни осенят и нас такива проникновения. ;-)

    Нередност?
  • 10
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 6
    • + 13

    По дефиниция революция е правенето на нещата по нов начин. Животът без ток, телевизия и телефони обаче не е нищо ново - правили сме го хилядолетия, правим го и сега в някои части на света. Стигнали сме до извода, че такъв живот е неприятен и скучен, бирата е топла, а зимата - студена. Но вие следващия път интервюирайте някой (друг) клошар да ви обясни колко е възвишен животът без дребнобуржоазни превземки като жилище и как забравянето на топлата вода ще доведе до революция на духа (след като свикнем с миризмата).

    Весела, като нямаш ток у вас, къде си зареждаш телефона? И къде написа този коментар в съвсем-не-работното време 20:40? Ами ако и те минат на живот без ток и вече не можеш да ги муфтиш, какво ще правиш?

    Нередност?
Нов коментар