С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Неща

40 10 окт 2010, 15:06, 18465 прочитания

Защо се отказахте от Facebook?

View all 5 comments

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Фотограф: Георги Георгиев - jorrras

Георги Димитров, 30 г., конкретен художник на половин работен ден в транснационална софтуерна корпорация, основател на "Безпредметна София"

Защо досега не сте създали свой Facebook профил? Какви са причините да отказвате да си направите такъв?
Като представител на конкретното изкуство нямам особени предпочитания към "латино"-културата. Карлос, разбираш ме нали? Конкретното изкуство е всъщност критическа реплика на технологичните постижения на западната цивилизация. То е възможно най-реалистичното от всички останали и за него е не просто задължително да присъства в реалния свят, но и да се стреми към конструирането на бъдещата му естетическа рамка.
Как се чувствате, когато останалите хора около вас говорят за споделени теми в Facebook, а вие нямате профил?
През 80-те в детската градина в кабелния завод в Бургас имаше няколко дечица, които вместо следобеден сън развивахме "конспиративна" дейност. Докато повечето спяха, ние тихичко пълзяхме под леглата, укрепвахме дружбата по между си, влюбвахме се... и въобще се забавлявахме много. Сега е същото. Чувствам, че не изпускам нищо съществено.
Случва ли се да надничате през чуждите профили?
Имам един приятел, който вътре в себе си е много добър и красив човек. За съжаление той не разбира това и страда от комплекс за малоценност. Смята, че за да прояви тази си уникална красота, е нужно да пие алкохол и да кисне във Facebook. Опитва се да привлече вниманието на разните му там девойки с подправени остроумия и забравя, че яките мадами всъщност са някъде другаде. По честотата на статусите му разбирам колко е пил и преценявам дали да му се обадя, за да се видим.
Какви
алтернативни комуникационни канали в интернет използвате?

Позитивизмът
превърна свръхпотреблението в актуална и могъща религия. Открай време в "развития" свят се наблюдава сливане на корпоративния и държавния сектор. Големите компании са тези, които посредством множество канали, в т.ч. и медиите, налагат актуалните ценности на съвременното общество. Така, някои от тях поддържат растежа си, но и нанасят невъзвратими последствия. Гледа се твърде краткосрочно. Предпазлив съм в употребата на комуникационни канали.Катя Димитрова, 31 г., юристЗащо
нямате свой Facebook профил?
Напоследък наблюдавам тази мания у хората по Facebook и ми е много интересно защо отделят за това толкова много от и без това оскъдното си време. В същото време считам, че нищо в манталитета на хората отпреди 50, 60 или 2000 години не се е променило значително, това, което днес е различно, е по-скоро само изразното средство. Или казано с други думи, агората в древна Гърция, по-късно българските седянки и тлаки, площада или пиацата, сайтовете за запознанства, вече и Facebook, са едно и също нещо. Хората непрекъснато търсят бягство от вътрешната си самота, от еднообразието на ежедневието и най-важното според мен - стремят се към положителната оценка на другите хора и тяхното внимание.
Ако трябва да отговоря откровено на въпроса защо нямам профил във Facebook, трябва да си призная, че е просто защото не ми е интересно, предпочитам да правя други неща в свободното си време – да чета книги, да слушам музика, да гледам хубави филми и най-вече да осъществявам реални контакти с хора, които са ми близки. Ако искам да кажа нещо на някой приятел, просто му се обаждам по телефона или се срещам с него, така е по-истинско, в краен случай му пиша email, ако живее в чужбина или някакви други обективни причини пречат на директната комуникация.
Как коментирате твърдението, че Facebook е заместител на реалния живот и място за хора, които не могат да общуват нормално.
Това донякъде е така, но има и своите причини. Съвременният начин на живот изправя хората пред все повече предизвикателства, особено животът в големите градове. Самотата е болестта на новото хилядолетие. И колкото и парадоксално да звучи, колкото по-бързи и модерни стават средствата за комуникация, толкова по-малко хората наистина "общуват" помежду си. Добрата стара епистоларна кореспонденция, която между другото и днес е на почит в някои западноевропейски страни, сякаш е по-близка до човешката природа. По същия начин стоят нещата и когато трябва да се срещнем на живо с някого, тогава трябва да мислим за това как сме облечени, какво ще кажем, какво ще ни отговори отсрещната страна; сблъсква се нашето его с това на другия и не винаги се получава диалог. Може би точно думата диалог е в дъното на всичко. Хората днес просто не умеят да разговарят, не изслушват, не приемат чужди доводи, не приемат различни гледни точки, крият се зад клиширани фрази, за да не покажат истинското си лице. Затова не е чудно, че Facebook се явява чудесно прикритие и убежище за "страшното" изправяне очи в очи с останалите.
Не на последно място Facebook позволява на някои хора да се крият зад анонимността на интернет. Всеки може да си направи профил и да твърди, че е рус, синеок, много висок и също толкова интелигентен, а това далеч да не е така. Както знаете, езикът на тялото, който всички ние използваме при комуникация на живо, предава 0% от информацията.
Защо според вас точно тази социална мрежа успя да изпревари силно и бързо останалите си конкуренти?
Ами просто защото е бърза, удобна и лесна за използване. Не изисква никакво кой знае какво усилие, а и е добър начин да се похвалиш за нещо. Прави ми впечатление, че хората слагат там най-хубавите си снимки, казват най-интересните неща, на които са способни, тоест показват най-лъскавата си страна сякаш за да могат да извикат на другите: "Виж колко съм готин, признай ме!"Момчил Миланов, 23 г., студент по право

Колко време имахте профил във Facebook, преди да се откажете от него?
Около две години и половина, през които съм го изтривал няколко пъти.
Какво
ви накара да го направите?
Facebook е машина за удоволствие, която спира да ти доставя удоволствие. Не можеш да очакваш от нея да ти даде нещо, което не може да ти даде. Аз имам нужда от чист звук, а получавам шум. Десетки, стотици гласове, които не млъкват. Възхвала на отегчението. Facebook работи със система от кодове, които трябва да бъдат разбрани еднозначно от милиарди хора. Не искам никой да знае в колко точно съм си легнал и къде ще ходя утре. В системата му няма минало и бъдеще. Има едно непрекъснато, вечно "сега", малко празно поле, което трябва да запълниш, за да знаят другите частички в системата, че съществуваш, че все още буквално си на линия. Понякога е нужно просто да си намериш липсващата частица от себе си в лицето на Другия, този/тази до теб, за да се успокоиш и да се занимаваш с това, което те интересува. А не да лайкваш снимки от сватби на хора, които всъщност никога не си виждал.
Коментирайте твърдението, че Facebook е заместител на реалния живот и място за хора, които не могат да общуват нормално.
FB е просто още една система за създаване и разпространяване на информация. Или приемаш законите й, или не. Правиш си равносметка какво ти дава и ти взима тя. Ако балансът е отрицателен, просто я напускаш. По-скоро ме притеснява, че за потребителите на FB не съществува свят, възможен без FB. Изтриваш си профила и мигом трябва да даваш обяснение на хора, които всъщност не се вълнуват от теб какво се случва. Тоест докато ти си "вътре" в системата, си жив и съществуваш. И после те глътва някаква Черна Дупка на Неизвестността.
Какви алтернативни комуникационни канали в интернет използвате?
Имам блог, mlmilanov.blogspot.com. Използвам и скайп. За музика се информирам от last.fm
Според
вас защо точно тази социална мрежа успя да изпревари силно и бързо останалите си конкуренти?
Защото е добре проектирана машина за удоволствия да преборим непосилната лекота на битието. Ще разбираме, че смъртта съществува само когато профилът на някой изчезва и него вече го няма. Какво се случва в момента с профилите на хората, които са офлайн от този свят? Към момента смъртта не съществува във FB. Той не е вечен. В консуматорското общество винаги има следващ продукт, който е по-добър от предишния. Просто бъди добър клиент, нареди се на опашката и го вземи.
Защо хората без профили ли отказали се от него изпитват особена гордост от този факт?
Триенето на профил е жест. Все по-трудно жестовете постигат своя ефект. Те губят своето значение. Остават без последици в съзнанието на Другия.
Петко Анчев, 20 г., студент по Климатични промени във Великобритания
Каква беше причината да изтриете профила си?
Това, което наблюдавах и беше безкрайно интересно за мен във времето, когато имах профил, беше начинът, по който Facebook се промени – от средство за комуникация и споделяне до инструмент за шпионаж. А конкретният повод беше нововъведение в настройките на това какво съдържание от профила си можеш да запазиш по-затворено. Забавното е, че аз нямах какво да крия. Доста скучен потребител бях.
Кога
Facebook става нежелан?
Когато откриеш, че можеш да опознаеш човек на базово ниво, без дори да си разменил дума с него. Просто погледни снимките в профила му, хвърли един поглед на хората, с които комуникира и познава – вече си в живота му. Можеш дори да добиеш представа за начина, по който мисли, като прочетеш два-три негови коментара под различни събития. Това намирам за притеснително. В наши дни, в големите компании на Запад един от кръговете, през които преминава всеки кандидат за работно място, е това да бъде google–нат. Тук идва ролята на Фейсбук като богат извор на всякаква информация за този човек… имаш снимка, на която си гол до кръста с бутилка водка в ръка? Лошо, човече!
Какви
алтернативни комуникационни канали в интернет използвате?
Twitter, но интересното е, че не го използвам за комуникация, ами като сайт за новини. Намирам го за по-динамичен, не толкова личен. Оттам научавам наистина интересни неща.
Защо
според вас точно тази социална мрежа успя да изпревари силно и бързо останалите си конкуренти?
Защото е подробна. Има от всичко в нея. Променяше се динамично заедно с растящия глад на хората за ненужна информация. Myspace има щипка повече музика и креативност, Twitter е леко лаконичен, а Facebook е като макдонализацията – eднакво, лесно и предсказуемо за всички. До ден днешен чувам хора, които тепърва се заемат със социалните мрежи, че намират Facebook по-лесен за навигиране от останалите сайтове. Аз също смятам така, отне ми доста време да разбера как да се справям с Twitter, а в миналото и в MySpace, където също изтрих профила си.
Защо
хората без профили ли отказали се от него изпитват особена гордост от този факт?
Днес Facebook се смята за основна част от ежедневието ни и когато в един момент кажеш "аз мога и без това", се замисляш. Не бих го определил като особена гордост, а като добро упражнение на волята.Йово
Николов, 48 г., журналист

Защо досега не сте създали свой Facebook профил?
Общуването през социални мрежи, от една страна, е доста стерилно, лишено е от емоция, липсва прекият контакт със събеседника. От друга – абсолютно не разбирам защо на едни хора им е важно да съобщават на други хора къде ходят, какво правят, с какво се занимават. Имаше еди хубав виц по този повод: " Facebook спря, отне ми няколко часа да се обадя по телефона на всичките си 235 приятели в социалната мрежа, че в момента седя на диван с чаша вино в ръка и чета вестник."
Ако ми е важно да знам как се чувства някой мой приятел, просто му се обаждам по телефона и се виждаме. Освен това е супервоайорско безконтролното надничане в живота на някакви хора, които са ми станали "приятели", през едни други хора, които не познавам. И доста ексхибиционистично да излагам личния си живот пред тях. Това е някакъв друг филм, паралелна реалност, от която се научават новини за живота на другите.
Как се чувствате, когато останалите хора около вас говорят за споделени теми там?
Щом го обсъждат около мен, значи са се върнали в реалността и са се държали естествено. Ако ми е интересно, просто питам, ако не е – не питам.
Какви алтернативни комуникационни канали в интернет използвате?
Skype и Twitter. Първият ми помага при комуникацията в работата, от втория научавам новини, които някой друг вече е селектирал. Просто пестят време.
Коментирайте твърдението, че Facebook е заместител на реалния живот и място за хора, които не могат да общуват нормално.
Facebook не може да бъде заместител на реалния живот, защото е негово следствие. Но, да, това е място за хора, чийто личен живот може би е скучен и които може би имат проблеми с общуването.
Защо според вас точно тази социална мрежа успя да изпревари силно и бързо останалите си конкуренти?
Защото хората по принцип са любопитни, а съобщенията достигат бързо и до много хора. А и сигурно им е важно да разказват някакви неща за себе си. Може би чрез Facebook стават видими, излизат от анонимност, животът им става значим за определена група от индивиди. А човек е суетно същество.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Календар и домашно кино Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

21 юни 2019, 2201 прочитания

Човекът и мракът Човекът и мракът

Palacio de Velazquez в Мадрид показва първата голяма ретроспектива на японския художник Тецуя Ишида извън родината му

21 юни 2019, 1984 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Mark Zuckerberg likes this

Фейсбук ще продължи да присъства в ежедневието ви със или без ваше съгласие

Обратно броене в БСП

Корнелия Нинова има по-малко от година, за да покаже, че линията й в партията е успешна

Пиратски филм

Операция на ГДБОП удари регионални оператори с обвинения за пиратство

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица